Омикрон се разпространява с бързи темпове във Франция и САЩ

Процентът на тежките последици е по-нисък
Обновена: 29 дек 2021 22:06 | 29 дек 2021 22:06, Анисия Иванова
66
Омикрон се разпространява с бързи темпове във Франция и САЩ
Снимка: БГНЕС

Франция регистрира над 200 000 случая на Covid-19 за 24 часа, което е нов дневен рекорд, заяви министърът на здравеопазването Оливие Веран, тъй като вариантът на коронавируса Омикрон продължава да се разпространява.

Веран съобщи на парламентарно изслушване, че са регистрирани 208 000 положителни случая, в сравнение със 179 807 случая, съобщени във вторник.

Около 10% от френското население е било в контакт с някой, който е заразен с вируса, каза Веран, и дори ваксинациите едва ли ще осигурят достатъчна защита. "Циркулацията на вируса е твърде интензивна", каза той. В понеделник министърът предупреди, че до началото на януари Франция може да достигне повече от 250 000 случая дневно.

По данни на университета "Джонс Хопкинс" САЩ са достигнали най-високата средна стойност на нови случаи на Covid в историята, тъй като вариантът Омикрон се разпространява с бързи темпове. Движещата се седемдневна средна стойност на новите случаи е 265 427 към вторник, надминавайки предишния връх от 251 989, установен в средата на януари 2021 г., показва тракерът, поддържан от университета.

Преди института да публикува данните, епидемиологът и имунолог от Харвард Майкъл Мина написа в Туитър, че броят вероятно е "върхът на айсберга", като истинският брой на случаите вероятно е много по-голям поради недостиг на тестове и невключени резултати от домашни тестове.

Силно мутиралият щам Омикрон, който според правителствения модел представлява около 59% от случаите в САЩ през седмицата, приключила на 25 декември, е най-преносимият, наблюдаван до момента. Той често е в състояние да заобиколи предварителния имунитет, получен чрез ваксинация и предишна инфекция.

Макар че процентът на тежките последици изглежда по-нисък, Омикрон вече претоварва натоварените преди това болнични системи в цялата страна, а здравните работници напускат на тълпи поради изтощение. Според данните, събрани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), всеки ден се приемат почти 9000 пациенти, което все още е далеч от пика от 16 500 пациенти на ден, наблюдаван през януари.

Последният важен момент идва, след като CDC съкрати препоръчителното време, в което хората трябва да се изолират след положителен тест, от 10 на пет дни, стига да нямат симптоми и да продължат да носят маска. Този ход беше приветстван от авиокомпаниите и хотелиерската индустрия, но експерти по обществено здраве разкритикуваха решението да се пропусне изискването за отрицателен тест за Covid - дори чрез бърз антигенен, който добре корелира със заразността.

Повече от 820 000 американци са починали от пандемията, което прави Съединените щати най-тежко засегнатата страна в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: ФранцияСАЩОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи повече заразени, на половина хоспитализирани. Тоест Омикрона е по-лек от останалите. Какво тогава се плашим? Стига сте броили положителните тестове, че вече става смешно. 1 милиард положителни теста за 1 час. 0 умрели, 1 в болница. Тоест 1 сериозно болен, ама дайте дружно да се застреляме щото ХРЕМА!
51
2
 
6
 
! Отговори
БАЙ ШИЛЕ преди 2 години
Ефекта на лъжливото овчарче е ЧеВече никой не ви вярва Жалко за парите които харчи за писаркиМайкъл блумбърг Нищо бог ще ви накаже за това
50
3
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
На 90% ваксинирани във Франция,болни 200 хиляди,значи ред е четвърта доза да си сложите.Възможно е така да се преборите срещу вируса и да се чувствате свободни и щастливи.
49
4
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
САЩ държавата вече и био терорист се опитва да саботира олимпиадата в Китай! Каквото и да правят само отлагат агонията на този псевдо демократичен режим в САЩ.
48
3
 
12
 
! Отговори
иванчо преди 2 години
Наистина ли?!?!? И с какво го откриват?? С ловдджийско куче? Със спътник?!? Настоящата пЛандемия очеизвадно ярко ни показа колко сме оглупели, ослепели, оглушали .... Подхвърлят ни кокалче, въртим опашка, покяжат ни пръчката .....
47
3
 
7
 
! Отговори
Pink Floyd преди 2 години
WE DON'T NEED NO VACCINATIONWE DON'T NEED NO COV CONTROL
46
4
 
22
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Колкото повече се ваксинират, толкова повече заразени от Ковид ще има,доказаха го вече стократно.
45
9
 
3
 
! Отговори
д-р Стрейнджлав! преди 2 години
Ха ха ха!Долу всички ваксинации и ваксини,бре!Да живеят и пребъдат всички антиваксъри/ваксърки по всички морета и земни кълбета!Колкото повече антивакси-толкоз по-малко ддиви уйгундури на територията Уйгундурия,бре!Ха ха ха!Тея ддиваци и вварвари дето се домъкнаха на коне и кобили преди 1341години в родната ни Европа от ддивите степи на Алтай требе да се затрият до 2030 година!И така ще се сбъдне пророчеството на барон Едмон дьо Ротшилд направено през 1980г,бре!Вечна слава на уйгундурите-СЛАВА.
44
4
 
34
 
! Отговори
Хър преди 2 години
Хора, зарежетте вече тези ваксини за Ковид, започнете да разсъждаватее и да не вярвате сляпо на основните медии. Тези ваксини нямат никаква защита срещу Омикрон, тъй като този вариант е мутирал във ваксинирани люде, до степен да може да преодолее вакснатия имунитет. Затова сега е страшен бум в цял свят на новозаразени. Най-сигурен имунитет имат преболедувалите, стига да нямат пост-Ковид синдром. Аман от анти-човешки действия - зелени паспорти, локдаун, деца затворени по домовете вече психясали.
43
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кирайската чума предвидливо затихва няма и как иначе да се задържи толкова заразен вирус толкова време с подобна сила 2-3 години сега почва третата му година.Скоро ще е само спомен.Колкото и да се напъвят някои.
42
5
 
26
 
! Отговори
До некой преди 2 години
Може и да сме го преболедували, ама като не търчим на лекар като се разкашляме, с лека температура, главоболие и подут от хрема нос. Май е нормално да сме го изкарали поне веднъж, а? Или сме слабоумници, щом не сме тръшнали едни пари по пътечките на НЗОК.
41
2
 
19
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Как така "непреболедувалите"? За две години с толкова варианти, кой от кой по-заразен, какъв е шансът някой да не е срещал вируса? При 70% по-малък шанс за тежко изкарване при омикрон, ще е чудо ако въобще разберем, че е бил тука :D
40
33
 
6
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Повечето коментари отдолу са писани от слабограмотници и са пълен булшит. Обаче омикрон е вече тук. Неваксинираните и непреболедувалите ще го усетят най силно.
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празници, повече портокалов сок и кока-кола и няма никакво значение кой с колко бустера е - ПСР-а светва!
38
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирана Дания има 500 хоспитализирони с ковид. Ваксинирана Швеция 480. Неваксинирана България- над 4000 души. Ясно като бял ден. За умрелите да не отварям дума. Там сме ненадминати.
37
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гетата в САЩ с чернокожи и латинос са болшинството неваксинирани. Там е извора на ковида.
36
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рнк отровите са по лоши!
35
4
 
13
 
! Отговори
Астра зенека преди 2 години
Тромбоцината поне я спряха на времеПреди да направи голяма беля
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от 820 000 американци са починали от пандемията, - какви времена настанаха... не можеш да напишеш расата.... те са 80% от обявените
33
5
 
17
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Като си спомня че гербиджа и дон буцо настояваха да ни ваксинират с това нещоТрябва да има сьд за герберастията