Проф. Христова: До 4 дни да е карантината след бустер и отрицателен тест

С промяна на вируса е добре да се адаптират и ваксините, смята тя
12 яну 2022 21:39, Петя Славова
41
Проф. Христова: До 4 дни да е карантината след бустер и отрицателен тест
Снимка: БГНЕС

Навлизаме в пета вълна на коронавируса. Специалисти препоръчват хората да си поставят бустерна доза за да се предпазят от тежко боледуване.

Още по темата
"Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване с COVID-19 вече няма отделяне на инфекзциозна РНК, тоест, това, което може евентуално да позитивира теста не е това, което може да ни зарази". Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

На тази база вече има редица препоръки за това, че могат да се скъсят сроковете за изолация и карантина. Тя подчерта, че а изолацията се налага на инфектиран човек с положителен тест, а карантината - на контактни лица, които може да са се заразили.

    "Центърът за контрол на болестите в САЩ препоръча драстично сваляне на 5 дни - изолация и карантина. Европейският център за контрол на болестите даде междинен вариант - стандартно 10 дни за карантина, но при по-голям натиск над здравната система 7 дни, при екстремен натиск - дори за 5 дни".

За ваксинираните с бустер препоръките са карантината да е от 2 до 4 дни при отрицателен PCR тест.

    "Пълна ваксинация с бустер доза навсякъде се опедели като най-надеждната защита. Няма нужда тези хора, които се оказва, че минимално могат да пренасят заразата, да ги държим 7 или 10 дни вкъщи", обясни проф. Христова.

По думите й, това не се отнася до хората без бустерна доза, защото ваксините им може да са поставени преди 6 или 9 месеца и да те нямат същата защита като хората с бустер. За тях карантината остава от 7 до 10 дни.

Вирусологът уточни, че новите срокове ще важат и за хората в заварено положение - които са влезли в карантина непорсредствено преди влизането на заповедта в сила.

Проф. Христова коментира и изказването на СЗО, че трябват нови ваксини за справяне с пандемията.

"С промяната на вируса е добре да се адаптират и ваксините. Действително има такива разработки, те ще станат сравнително по ускорен начин, защото не се изискват нови клинични изпитания, ваксината е същата", каза тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Вие прочетохте ли внимателно този фрагмент от изречението: "вече няма отделяне на инфекзциозна РНК"?... Отделяне на РНК?... Интересно, какво точно имат предвид... А това, че шипчестият протеин също започве да се отделя от ваксинираните след определено време и е токсичен по определен начин? Нищо не се казва.Четете внимателно! Замисляйте се!...
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямата пандемия с четири дни изолация. Опитват се да ни правят на ***, но няма да я бъде тая работа!
27
1
 
9
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Тия съвсем се побъркаха.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама професорке , от СЗО обявиха вече че не препоръчват никакви бустери, че ваксината не работи срещу омикрон и трябвоа да бъде преработена . Не четеш ли вече от ходене по телевизиите
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами набодените трябва да разнасят заразата и да се трудят.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така както е тръгнало да обещават след дни ще е ден карантина за хората с бустер. Ама обещаното не е като даденото. Обещания много. Резултати нула.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не сте дали снимка на проф. Христова? Липсва ни.
22
10
 
2
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
Нашия Лидер - Коцето каза - Лъжари , няма Ковид . Аз си *** у дома , а хората в Болниците да му мислят .
21
1
 
6
 
! Отговори
msm преди 2 години
И кой ги плаща всички тези тестове!? Че, на държавата и е скъпо да поддържа лекарите, сестрите и болниците за да дават адекватна помощ!?
20
7
 
3
 
! Отговори
Иван преди 2 години
За какво ви е медицински персонал,на който не вярвате и псувате?Как да ви спаси- с експериментални течности,от какво- от несъществуващата болест,и защо-щото са се клели да плюят върху себе си и семействата си заради вас?Не е ли малко нагло,а!Моля ви,позволете да ви се помогне!Честно ли?!
19
0
 
2
 
! Отговори
Дам преди 2 години
И ако отрицателния тест е на 7 ден кво правим?
18
4
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Това означава ,че при голяма вълна голям процент от медицинския персонал ще се зарази без съмнение.Но ако се спазва карантина от 10 дни няма да имаме достатъчно лекари ,сестри и друг здравен персонал.Затова трябва да се намалява карантината.
17
7
 
1
 
! Отговори
До Янко антивакс преди 2 години
Дискутира се ползата от 4ти бустер и нагоре.А тук говорим за 1 бустер(т.е. 3та игла).Ползата от един бустер е доказана,но не и за повече.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес цял ден от разни хора само лоши неща чувам за страничните ефекти от ваксите, на кои какво му се слечило, на роднини, на познати, и всичките тези случаи не се докладват по надежния ред, та накрая ще излязе ваксата чиста кат сълза
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българино . Дари си бъбреците. Дари далак и джолан. Бъди полезен за световното развитие на цивилизациите.
14
3
 
15
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
Искам да обърна внимание на госпожа Ива с харизаната научна титла, че вчера СЗО официално обяви че масовото налагане на бустери на съществуващите ваксини в Европа е съмнителна медицинска практика и препоръчва да се пристъпи към разработването на нова ваксина след като очевидно настоящата не работи. Кои са специалистите, които цитира Ива? Да не би това да е работодателя и Алберт Бурла? Той отдавна е на вълна четвърта игла.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По новините тая вечер говореха за донорите на органи . Слаба активност и безотговорност. Повече активност . Че ковида ще ви развали органите. А хората чакат .
12
1
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Кои хора боледуват тежко? Колко са те? Сега като си отговорите на тези 2 въпроса идва третия, който е най-важен - защо всички масово трябва да се третират с тези противоречиви лекарствени продукти?
11
0
 
14
 
! Отговори
мране преди 2 години
Айде че София ще става картофена градина. Разсада идва от Англия . Хората чакат.
10
2
 
25
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Гледах интервюто на професор Ива. Доста е загладила косъма. Когато се появи за пръв път на екрана през 2020 г. беше най-обикновенна смачкана от живота кабинетна лелка, но явно грантовете на Пфайзер и останалите и дойдоха повече от добре. Определено ползва услугите на стилист за гардероба. Даже държанието и стана едно такова безцеремонно. Все едно само тя знае какво да се прави, а простосмъртните трябва да козируват и да се подчинят на всички простотии и безумия които бълва.