От Баку: Полетът до София раздвижи инвестициите и туризма

Според посланика на Азербайджан има потенциал за още
20 юни 2018 19:39, Екип на Bloomberg
4

Пряката самолетна линия София- Баку спомага за сближаването на двете столици и за развиването на туризма. Тя допринася и за търговията и взаимните инвестиции.

Такова мнение изрази посланикът на Република Азербайджан Наргиз Гурбанова в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Много съм горда да кажа, че чрез тази авиокомпания успяваме да срещнем нашите компании и хора. Много скоро ще организираме научни експедиции от България към Азербайджан с тази авиокомпания. Асоциацията на българските винопроизводители наскоро проведоха доста голямо мероприятие в Азербайджан. Buta Airways беше факторът, който позволи това събитие да се случи. Гледаме на България не само като на важна дестинация за нашата авиокомпания, но също така и като много жизненоспособна транзитна страна. Българите обичат да пътуват, азербайджанците също. Затова смятаме, че има много голям потенциал за развитието на тази авиокомпания през близките години", каза Наргиз Гурбанова.

Още по темата

Тя съобщи, че миналата година около 3,5 млн. азербайджанци са посетили различни държави с туристическа цел. През 2016 и 2017 година 15-16 хил. са азербайджанците, дошли в България като туристи.

Според посланика има потенциал все повече туристи от Азербайджан да посещават България.

"След като открихме тази линия, започнахме да получаваме много запитвания от страна на бизнеса, на бизнес общността. Това засяга не само търговията, но и взаимни инвестиции. Ако погледнете картата, ще видите, че нашите държави са много важни играчи в регионите, тъй като при нас има политическа стабилност, предвидимост като партньори и много добри отношения с нашите съседи. Имаме и много важен икономически потенциал, който може да бъде от полза за всички останали", коментира още дипломатът.

Тя допълни, че е горда, че България и Азербайджан са стратегически партньори.

"Всичко започна преди много години, когато нашият лидер Гейдар Алиев посети България през 1985. А после сегашният президент Илхам Алиев постигна ново ниво на партньорство. Можем да кажем, че си сътрудничим усилено в сферата на енергетиката, транспорта, културата, туризма, образованието, спорта. Имаме и много други възможности за разширяване на това партньорство", каза Наргиз Гурбанова.

Тя допълни, че срещите на високо равнище допринасят за това сътрудничество.

"Миналата година имахме честта да посрещнем президента г-н Радев в Азербайджан, а по-рано тази година и премиера Бойко Борисов. Редовните контакти на министерско равнище са много важни за нас и поддържаме тази скорост на развитие", обясни още посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Един преди 5 години
Азерията е държава с интересна древна история,най вероятно ще има туристичрски интерес,а и ако се развиват и бизнес отношения няма лошо,друго си е директните полети,пред автобуси и влакове,дори с коли е доста далече.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От Баку: Полетът до София раздвижи инвестициите и туризма"ХА-ХА-ХАГЛУПОСТИ!!!!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо скрихте Цвъки ? Още слюнка може да понесе !