Мащабна кибератака срещу украински правителствени сайтове

Засега никой не е поел отговорност за тази агресия
14 яну 2022 10:41, Елка Василева
80
Мащабна кибератака срещу украински правителствени сайтове
Снимка: архив, БГНЕС

Голяма кибератака засегна днес украинските правителствени сайтове, предаде Франс прес.

Засега никой не е поел отговорност за тази агресия. Тя става в контекст на засилено напрежение между Киев и Москва и между Запада и Русия заради Украйна.

Засегнати са сайтовете на министерството на външните работи, на образованието и науката, на министерството на извънредните ситуации и на други министерства и ведомства.

Преди сайтът на външното министерство да стане недостъпен заради атаката, там се появи послание от авторите й. То беше публикувано на челната страница на сайта на украински, руски и полски.

"Украинци, страхувайте се и се подгответе за най-лошото. Всички ваши лични данни са качени в интернет", гласеше посланието. То бе придружено и от няколко символа, сред които и лого със задраскано украинско знаме.
Украйна на няколко пъти бе мишена на кибератаки в последните години.

През 2017 г. киберпирати поразиха няколко критично важни инфраструктури, а през 2015 г. атака имаше срещу електропреносната мрежа на страната.

Американското правосъдие съобщи през октомври, че е обвинило шестима агенти на руското военно разузнаване за тези кибератаки, но също и за други атаки по света, като например и тази срещу Еманюел Макрон преди президентските избори през 2017 г.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги Боби ми да бехме си останале под сянката нс султана що ние армия.До днрс щеше да си с фес а женка ти в хсрема на бея аман от г л упаци
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми къ тъй Путин нее виновен.В САЩ армията разузнаването и един милион служби целуват портрета на Путин и всеки ден се молят да е жив и здрав,че благодарение на него стотици милярди крадат за заплати командировки и ко ли не
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Другарю, факта, че се опита да отклониш разговора, че даже и обясняваше кой бил чукча (оказа се, че чукчата, която не чете, си ти) показа защо си тук. И за този доклад за който сега говориш е същото положението - полуистини, с които се надяваш да мажеш.
61
0
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 години
Лайфнян Тайфун в Украйна
60
1
 
1
 
! Отговори
натовец преди 2 години
До: номер 28 (Дедо поп) Panavia Tornado - 68;Eurofighter Typhoon - 141
59
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Отново статия за пробитата Украйна.Престанете да ни занимавате с тази пропаднала и незначителна държава.
58
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е един голям балон .Не се карайте заради тях , те са тръгнали към изолация и никого не слушат . Жалко за обикновенните руснаци , но и от тях нищо не зависи .
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "ЕХ ЧУКЧА ПИСАТЕЛ НЕ ЧИТАТЕЛ... Торнадо все още е РЕБ, ПКР и Ударен самолет за пробив на ПВО на Луфтвафе. Еврофйатъра е прекрасна машина но тя е създавана за Въздушен бой." Ами, другарю, ти отговаряше на някого, който говореше за това как е сигурен, че РУСКИТЕ ПИЛОТИ не искат да разберат за Луфтвафе, тъй че на мен ми изглежда, че става дума БАШ за самолети като Еурофайтър. Това, че ти се опита да отклониш разговора към самолети, които нямат нищо общо е причината за смеха по твой адрес.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63 "факта че стоиш на влакното" Гордееш се с това, че някой ти набива канчето? :) Целта ми е да ти покажа, че знам какво представляваш. Не осъзнавах, че ти отдавна си се примирил с това. В такъв случай тук работата е готова. :)
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен американофил : факта че стоиш на влакното - означава че и акъла и манталитета ти е на това ниво- деца 7-8 годишна възраст. Накрая уцелих нивото и се забавлявам! :)
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До американофилите Ти си още с манталитета от детската градина. Децата на 7-8 години водят по този начин разговори и по същия начин се провалят. Аргументът отдавна се промени - ти даже не го разбра. :)
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Разбрах! Вярно е, че си разбрал, но не сега, а отдавна. Сега само правиш това, което робската психика ти диктува, защото е много по-страшно да излезеш сам в света и да се доказваш. :)
52
1
 
6
 
! Отговори
До американофилите преди 2 години
ЕЕ признахте си но косвено!: При вас цари пълно безсилие, но най-хубавото е, че го ЗНАЕТЕ. :)
51
1
 
4
 
! Отговори
Разбрах! преди 2 години
АХА! Американофилите използвате същите аргументи ако не знаете наистина, а каквото различно правите, - имате нужда от образование.... ясно!
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До черно - бяло При вас цари пълно безсилие, но най-хубавото е, че го ЗНАЕТЕ. :)
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "Експерте това което цитирах са новини от открити източници във интернет." Другарю, ти даже "забрави" да споменеш, че Торнадо не е основния боен самолет на Луфтвафе. Толкова за напъните ти.
48
2
 
2
 
! Отговори
черно - бяло преди 2 години
До Анонимен : Американофилите - добре се познавате, не мога да използвам по-точна дефиниция "Безмозъчното повтаряне само прави по-ясна тактиката да "се крият зад врага". Безсилна история. Липсва СУБСТАНЦИЯ. " :):)
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52 "и какво различно правите ?" Не използваме същите аргументи. Ако не знаеш наистина какво различно правим, имаш нужда от образование. :)
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До черно - бяло Никой не е използвал такива думи, освен русофилите. Безмозъчното повтаряне само прави по-ясна тактиката на русофилите да "се крият зад врага". Безсилна история. Липсва ви СУБСТАНЦИЯ. :)
45
1
 
1
 
! Отговори
черно - бяло преди 2 години
"ужас и паника" са емоционални състояния на американофилите в които изпадат когато се сблъскат с фактите. Затова американофилите не използват факти и всичко им е от "източници които желаят да останат анонимни" или "хайли-лайкли"