12% от децата - на гурбетчии, гледат ги по скайп

Учителите следели сити ли са, на топло ли са...
25
12% от децата - на гурбетчии, гледат ги по скайп
Снимка: Булфото, архив

12% от българските деца се отглеждат по скайп от родителите им, които са на гурбет в чужбина, а 51 на сто живеят в непълни семейства.

Още по темата
Тези данни изнесе председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

"Колегите от Видин казват, че ако ние не сме, за да проследим ученика - дали се е нахранил, дали е на топло, дали се е прибрал, дали си е купил учебници и дали редовно се подготвя за следващия учебен ден, няма кой да погледне това дете", коментира тя трудностите на учителите, които работят с ученици, на които родителите са на работа в чужбина.

Такева добави, че "със смартфоните и по скайпа това дете си говори със своите родители, но те не знаят дали то е вкъщи, на улицата или на друго място".

"Никой от нас - учителите и директорите, не може да замести майката и бащата в училище“, отсече тя, цитирана от БТА.

Янка Такева постави и въпроса за нарушения баланс в комуникацията между родителите и училището. Тя попита "кой докъде и как трябва да се намесва в работата на образователната система и да определя политиките за развитието й".

Трябва да се намери баланса на доброто общуване в образованието и в основата на него да стои доверието, каза Такева.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно в Германия не достигат детските градини,изключвам частните разбира се,така ,че ще ни доведат да гледаме полубългарчета-германчета тук в БГ,само как ще ги лекуваме тука като майките им завършили медицина у нас са в Германия,добре ,че има скайп!по скайпа ще ги лекуваме,а ще ги гледаме тук на бабиндом!На дъщеря ми приятелката го плаши малкият-слушай ,че ще те пратя в България!
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, този процент ще падне значително идния Септември, когато тия хора си вземат децата при тях си
15
0
 
7
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
И аз израстнах така, по мейла първо, после скайп като прихвана. Като гледам сега - не е било края на света. Възможно е, с правилното напътствие, дори така да се възпита един отговорен индивид. Пък родителите ако не са стока, ако ще и всеки ден да висят на отрочето на главата - файда малко.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У бреее...още една тема - пълна с патриотари с куркащи черва! Докато не се самоизбиват с бейзболни бухалки...се сещат какви са патриоти...ама зима иде...ТЕЦ - а бързо ще им изкара патриотизма през....през носа бе...през носа! Остана некачествения матрЯл да псува Борисов....пенсиите....заплатите.....геноцида...и международното положение! Юнак до юнака...и т ...к до т....ка!С вас България - няма да прокопса!
13
0
 
2
 
! Отговори
до Попчев преди 6 години
Яр съм по-умни попчета от теб...Шаран залухан!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро Генерал - президента се изтъпани в САЩ и поиска от българите зад граница да пратят децата си да учат в България, а се оказва че той и за тези 12% които са останали в страната не може да се грижи !!!
11
2
 
10
 
! Отговори
дре преди 6 години
До ами ако спре Скайп? Глупости на търкалета. 3 езика знам, тук съм си. Добре че има и тракива като нас да работят и плащат осигуровки, инак пенсионерите без пенсии ще останат. Радвам се, когато образован в чужбина млад човек се върне да практикува в България! Дано има повече такива, че да прокопсаме.
10
2
 
2
 
! Отговори
dre преди 6 години
До Анонимен Защо да е манипулиран? Вашето е една малка извадка. Ако аз дам моята малка извадка пък, излиза, че само едно дете в клас от 25 деца се отглежда от единия си родител, тъй като другият е в чужбина. Останалите са си в родината. И ако са само с единия родител, то е защото са разведени, разделени или някой от двамата работи в друг град.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак манипулиран процент , участвам в екип по привличането в училище - от 16 проверени адреса само на едно дете родителите са тук , и то не на целия квартал , а част от квартала , можете да си представите ,ако се обходи целия квартал , и най- интересното е ,че при избори тези хора все едно са тук , ало Боко как се броят бюлетини?
8
15
 
11
 
! Отговори
Попчев преди 6 години
Обаче забелязахте ли нашите миячи на чинии колко са раними като стане дума за тях ? А като си дойдат в България всичките се правят на директори, а бършат посрани ***. Добре че си заминахте, никога не се връщайте !!!!!
7
1
 
27
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ТЕЗИ ХОРА КОИТО СА СИ ОСТАВИЛИ ДЕЦАТА В БЪЛГАРИЯ СА ПИШМАН Г.УРБЕТЧИИ ! НОРМАЛНО Е ДА ОТИДАТ ПЪРВО САМО ,НО ПОСЛЕ ТРЯБВА ДА СИ ВЗЕМАТ И ДЕЦАТА ,ДА СЕ РАЗВИВАТ И УЧАТ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ! КВО СА ГИ ОСТАВИЛИ В БЪЛГАРИЯ ?!
6
0
 
6
 
! Отговори
Кямуран преди 6 години
Положението е бетер карьщьрма.
5
2
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
От стабилността и икономическия растеж на ГЕРБ, БСП, ДПС и прочие руски слуги и изчадия на ДС сме я докарали до тук.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ся кво ши плащат на даскалите задето ги гледат по skype ли ?
3
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те ви демокрация - родители - чистачи на тоалетни в Гърция, Испания или Англия и разхайтените им деца - наркозависими в България!Де-мо-кра-ци-я!
2
4
 
24
 
! Отговори
ами ако спре Скайп? преди 6 години
В големите градове вечер остават само пенсионерите и дечурлигата. Всеки читав пълнолетен поназнайващ чужд език, отдавна е излязал от живота на "държавата". През делничните дни се вясват само работници от малцинставата, които правят и така занижената ви безработица из бюрата по труда.
1
3
 
34
 
! Отговори
Уйде преди 6 години
Другите 88% са в чужбина и не четат български