50% от завършващите гимназия са неграмотни

Днес се проведе първото състезание по правилно писане
22 ное 2009 12:44,
275
50% от завършващите гимназия са неграмотни
Снимка: Булфото

Около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията. Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева.

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидатстудентски работи по български и литература.

В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни поради факта, че няма официални критерии за това. Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от страна на държавата, подчерта тя.

Когато часовете са малко и не достига време, преподавателят не може да подготви децата достатъчно качествено, каквото и умения да има, изтъкна още създателят на образователния портал.

В началото на тази есен електронният портал "Академика" стартира инициативата за добро владеене на българския книжовен език под мотото “Бъди грамотен". Кампанията започва с дискусия за обучението по български език в училище, в която взимат участие преподаватели от средното и висшето образование у нас.

По време на дебатите всички преподаватели се обединяват около тезата, че трябва да се преработят учебниците по български език и литература, тъй като те в голямата си част са неизползваеми и са изпълнени с чуждици и неразбираеми словосъчетания.

За децата трябва да се пише разбираемо, защото когато един учебник ги отблъсне, какво остава за книгите. По този начин ги демотивираме да четат, обясни Гечева.

Преподавателите правят предложение и за увеличение на часовете по български език и литература, но не успяват да се обединят около идеята дали трябва да бъдат променени учебните планове.

Днес се проведе първото състезание по правилно писане, в което участваха 19 ученици – 8 от шести и 11 от седми клас на ЧОУ “Петър Берон”.

Децата се представиха изключително добре и 3-ма от тях събраха максималния брой точки на теста по езикова грамотност.

След състезанието учениците споделиха, че днешният тест е бил по-лесен от тези, които решават в рамките на учебните часове и че дори техните родители понякога се затрудняват да решават техните тестове по различни предмети.

Учениците не искат допълнителни часове по български език и литература. Сред това, което ги затруднява, са причастията, обособените части, пунктуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
A преди 14 години
Че то остана ли въобще някой грамотен в тая 'държава'.
13
0
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
Яка деградация на наи ценното в в едно общество младите.... Хвала направо ни местете в Африка .. Тук о виж пък се класираме за световно...
12
0
 
0
 
! Отговори
До Даскала преди 14 години
Говорим за грамотност а не за възпитание.Пак си пропуснал нещо :)))Но..това не е от значение.Какво ти пука за грамотноста.Ще ходят на частни уроци. А ти ще си пълниш гушката
11
0
 
0
 
! Отговори
ninKa преди 14 години
Повече от 50% ...А да не говоря и 50% от колегите ми, които учат Българска филология, колко са зле. Щом тук е така, какво да се очаква за училищата, където се предполага, че хора като тях преподават и ще продължават да преподават ... :X
10
0
 
0
 
! Отговори
даскал преди 14 години
до бесен родител или ОБЕСЕН РОДИТЕЛМишок си ти , защото не възпитаваш детето си.Преди 10 години го казаха - възпитанието се получава в къщи , а не в училище.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Celta e postignata ne moje mangala da se izgigne do nivoto na 4ovek zatova bulgarinut trqbva da bude prinizen do nivoto na maimyna tova se nari4a INTEGRACIQ. Na nikoi ne my trqbva ymen narod a ovce .taka sledvashtiqt premier na stranata ne pazvantin no i 4ista4 moje da e ......... HORA s primerut koito davate na decaqta si ne obvinqvaite POTOMSTVOTO
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
GOCE PREZIDENT,DOGAN PREMIER
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако всички истини в обществото и проблеми, управляващите ги осъзнават и признават след 20г...да очакваме около 2029г. да се признае, че има корупция в митниците, в прокуратурата и съда...че всички мутри са лица на партиите и че *** са станали бацила на обществото ни и трябва да се вземат сериозни репресивни мерки срещу тях...
6
0
 
0
 
! Отговори
даскал преди 14 години
А , идващите в гимназиите са 75-80% неграмотни.докато се опитваме да ги култивираме и те станат 12 клас.досега все реформи в средното образование - РЕФОРМИТЕ трябва да са прогимназиалният курс на обучение.
5
0
 
0
 
! Отговори
Бесен Родител преди 14 години
"Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите." Докато Мишоците зад учителските катедри мислят как да оставят неграмотните ученици да преминат в по-горен клас така ще е.Нали трябва да получават заплата и следващата учебна година.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз не бях грамотен дори и след завършване на висшето си образование!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
някога не беше така
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ах,ама наистина ли?ама вие чак сега ли го разбрахте това?както се казва-добро утро свате мляко ша квасим
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
LUJAAAAAAAAAAAAA ...znaqt vsi4ki MEGAhitove ot 4algata

Спонсорирани публикации