Мъж с тежка форма на рак купил 17 фирми с огромни задължения

Масово се продават фирми с дългове на социалнослаби, казаха от НАП
2 сеп 2010 14:23,
47
Мъж с тежка форма на рак купил 17 фирми с огромни задължения
Снимка: БГНЕС

Инспекторите от Националната агенция за приходите (НАП) са установили в цялата страна случаи, при които социалнослаби са собственици на фирми, съобщиха днес от агенцията.

Пловдивчанин с онкологично заболяване в последен стадий е собственик на 17 фирми с огромни задължения, посочват от НАП. Общата сума за данъци и осигуровки, които дружествата дължат, е 29 556 747 лева.

Социалнослаб – също от Пловдив, е собственик на 11 дружества със задължения за 12 369 651 лева.

В Бургас по същата схема двама социалнослаби са собственици на фирми със задължения от общо над 10 милиона лева. 
 
Инспектори на НАП са установили многократни прехвърляния на търговски предприятия, промени на управителите, прехвърляне на дялове и на имущество.
 
Във връзка с масовата практика на продажба на фирми с дългове на социално слаби, малоимотни, болни или на хора от малцинствата, НАП от години предлага промени в законодателството – на лица, които вече са били собственици или управители или са притежавали дялове от фирми с големи неразплатени задължения, да бъде забранено да регистрират нови дружества.

Всички констатирани случаи за прехвърляне на фирми на социалнослаби и безимотни граждани вече са предадени на прокуратурата.

От НАП припомнят, че търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда, се наказва с лишаване от свобода  до 3 г. и глоба до 5000 лева.

Същото наказание при същите обстоятелства се налага и за лицата, които управляват или представляват търговски дружества или кооперация.

До 2 години затвор заплашва собствениците на фирми, който не са водили бизнеса си с грижата на добри търговци, припомнят от НАП.

Всички, които се съгласяват да станат собственици на фирми с огромни задължения, трябва да имат предвид, че има опасност да загубят правата си да получават социални помощи от държавата и общините, посочват от Националната агенция за приходите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: НАПсоциално слаби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 13 години
За данъчните служители си напълно прав. Що се отнася обаче до "грижата на добрия търговец", тук не става въпрос дали фирмата печели или губи, а за това дали не е умишлено доведена до фалит (не че някой го следи това де), а по принцип търговските отношения и задължения се определят от ТЗ, а не от НК.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
za6to vsi4ki zialata nazia li e kriminalna?
24
1
 
7
 
! Отговори
Карл Берт преди 13 години
ужасно е това - не могат ли да се разследват продавачит- толкова е простостига да иска държавата
23
1
 
4
 
! Отговори
mmm преди 13 години
ne e *** za sazalenie ima pravo s komentara si. bednotiata pravi ot normalni hora kriminalni po4ti v zelia sviat
22
2
 
9
 
! Отговори
и да напомня преди 13 години
В белия свят и физически лица могат да обявят несъстоятелност , не ги вкарват в затвора а им помагат да стъпят на краката си и пак да се певърнат в добри данъкоплатци... закакво и е на тая държава всички да са в затвора не го разбирам
21
3
 
6
 
! Отговори
айде преди 13 години
Хайде вече да обявява ББ национализацията и да не ни мъчи бавно и славно... то натам се е тръгнало...."До 2 години затвор заплашва собствениците на фирми, който не са водили бизнеса си с грижата на добри търговци". Имам усещането , че и в чайки ще поиска да се вози само и само да прилича всичко на едно друго време...
20
2
 
3
 
! Отговори
до №19-присмехулник& преди 13 години
Не само си присмехулник без капка здрав разум, но си един извратен олигрофен!
19
5
 
10
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
Въпросът е не ой го купи , а кой му го продаде. Сещаш ри се. Давам ти джокер. ***/говори се че е от ромски произход/, род в Драгоман, преподавал двадесетина години политикономияна социализъма. Понастоящем консерватор. Социализъмът може да има много косури, но фирмените измами са патент на кап обществото. Винаги ще се намери/навсякъде по света/ някой беден да лежи в затвора за определена сума С две думи един пие и плюска, друг за трохите от трапезата седи в затвора.
18
1
 
3
 
! Отговори
даа преди 13 години
ха-ха на друго място е заровено кучето тук в тази далавера...
17
2
 
19
 
! Отговори
селянин преди 13 години
То имаше един който купи Кремиковци за един лев.а после го продаде за милиони.Тогава данъчните къде спаха,или май го обявиха за данъкоплатец номер едно.Една *** комунистическа кратуна.Какво ме занимават с този ***
16
3
 
30
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
Как един социално слаб ще придобие тези активи?! С какво ще ги купи? Кой заверява подобна сделка? Що за безумна глоба 5 хил. лв.?!Още колко дълго време няма да пипнат законите, чакат да им изтече мандата ли?!И после - били ерудити в политиката, баааааа...
15
2
 
19
 
! Отговори
conservator преди 13 години
До 5 години затвор за данъчни служители, които не са написали акта с грижата добри данъчни!!!Грижата на добрия търговец не е добра търговия, Грижа на добър търговец имаме и когато фимата губи милиони, въпреки старанието на търговеца. А това за добрия търговец къде го пише.!!!!!!!!!!!!! В НК го няма !!!!!!
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами да се ревизират предишните собствениви бре които са наптрупали задълженията *** държавата това само тук го има!!!!!
13
1
 
12
 
! Отговори
brigante преди 13 години
българийка
12
4
 
2
 
! Отговори
Ядосан преди 13 години
Бой по кратуните за такива социално слаби.Никакви компромиси.Промяна на законите ,а дотогава - горните граници по действащите .
11
1
 
25
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Добра държава, добри закони, добри депутати - за всяко престъпление е оставена вратичка за измъкване ! Защо ли ? Сетете се от първия път кой прави тези "калпави" закони и защо.
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, и к'во? Голи констатации!Юнаците от НАП по-добре да обяснят как така са допуснали въпросните фирми да натрупат тези задължения по над милион на фирма. Нали не става дума за Кремиковци или Нефтохим? Без вътрешен човек или пък безхаберници тази работа няма как да стане.НАП да си оправи собствените бакии, пък после да се пъне по медиите.
9
5
 
28
 
! Отговори
Желев преди 13 години
НАП първо да се научат да крадат без да ги хващат и тогава да дават съвети.
8
1
 
7
 
! Отговори
А? преди 13 години
Мен що не са ме намерили че да ми прехвърлят нещо от задълженията?
7
2
 
11
 
! Отговори
cons преди 13 години
извършила нарушението и към този момент да се види кой е неин собственик дотолкова доколкото може да му се вмени някаква вина.Собственика не отговаря за задълженията на дружеството по големи от началния капитал - 5000лв. !!! Но този капитал е внесен във фирмата още при нейното регистриране така че нови пари не могат да му се търсят.!!!!