Половината бюджет на българина отива за храна и жилище

Общият доход на нашенеца за първото тримесечие е 868 лв.
Обновена: 31 май 2011 19:09 | 31 май 2011 13:11,
222
Половината бюджет на българина отива за храна и жилище
Снимка: Булфото

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2011 г. е 868 лв. и спрямо същото тримесечие на 2010 г. се понижава с 2,1%, сочат данните на националната статистика.

Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата.

Доходите от работна заплата през първото тримесечие на 2011 г. средно на лице от домакинството са 459 лв., което е с 1,3% повече спрямо същото тримесечие на миналата година.

Вторият по значение източник на доходи за българските домакинства са доходите от пенсии.

През първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година доходите от пенсии нарастват с 2,5% и достигат до 285 лв. средно на лице от домакинство.

Общият разход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2011 г. е 775 лв. и се увеличава спрямо същото тримесечие на 2010 г. с 1,4%.

Българинът харчи най-много за храна и жилище (енергия, горива, вода и др.), което представлява 52,2% от всички разходи.

Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки.

Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) се понижават от 147 лв. през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същото тримесечие на 2011 г., когато са 140 лв. средно на лице от домакинство.

Разходите за здравеопазване намаляват със 7,8% през първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на миналата година и възлизат на 45 лв.

Намаляват разходите за транспорт и съобщения.

Харчовете за алкохол и цигари също бележат спад от 10,0% и през първото тримесечие на 2011 г. възлизат на 32 лв. средно на лице от домакинството.

Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство не се променя съществено.

Българинът потребява най много яйца и тестени изделия, следват плодовете, месото и зеленчуците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
1
 
! Отговори
hm преди 12 години
никак не е половината, някъде към 75-80 % е реалното съотношениене че 50 % е малко, но е занижено доста
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По времето на Вълко Червенков, известен с култа към личността му през 50-те, административно били намалени цените на храните заедно с други подобни мерки, изразяващи грижа за пролетариата В резултат външният дълг скочил на 2 млрд. лв., а Червенков безславно отишъл в историята.Във вторник стана известно, че актуалната партийна директива на също "култовия" президент Лукашенко за борба с разразилата се в Беларус икономическа криза и галопираща инфлация е нещо подобно - замразяване на цените на 15 т.нар. социално значими стоки, основно хранителни.Актуалната ситуация в излязлата на няколко пъти вече от кризата според финансовия министър България не е напълно изяснена, но опитите продължават.След като агроминистърът Найденов води дни наред словесна война от екрана с останалите неизвестни на публиката спекуланти, търгуващи с хранителни стоки, а премиерът Борисов подписа тържествено едномесечен меморандум с "Лукойл" за замразяване на цените на горивата му, асоциацията на топлофикациите удари всички в земята с искането си ДКЕВР да вдигне нощната тарифа за тока, така че хората да спрат да го предпочитат пред парното...За челно място се бори и министърът на труда Тотю Младенов. В понеделник той обеща еднократно увеличение на пенсиите от 1 юли поравно, а на другия ден - "тези, които получават по-ниски пенсии, да получат повече в зависимост от сумата, която правителството ще има възможност да отпусне на базата на преизпълнението на бюджета за първото полугодие и това няма нищо общо с изборите".Средностатистическите българи пък могат да се похвалят с нови тенденции в обедняването си - през първото тримесечие са свили потреблението на ток и здравни услуги, за да плащат освен за храната и нарасналите си разходи за данъци и осигуровки. Т.е., пестейки от стандарта си на живот, гражданите плащат все повече на държавата. Въпрос за 1 млн. долара - и какво точно получават срещу това
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Основните ми " благодарности " за постигнатите "резултати " , посочени от НСИ отправям към управляващите от ГЕРБ !...И есента ще раздам " бонусите " за "свършеното " ...Още от сега започвам да раздавам забрани , който и да било от родата и от зависимите да гласува за тях !А мене ме слушат, щото са легнали на гърба ми изцяло 5 човека, а още 36 със семействата им чакат да им платя заплатите ...Та горе-долу един преддемократичен батальон командвам и чрез него ще раздавам " благословии !РАЗОЧАРОВАНИЕТО ни от ГЕРБ е тотално, защото след триглавата си въобразявахме, че по зле не може да стане !!А и обещаваха да свалят слънцето по-близо до земята, че да пестим и от отоплението ...Но ни натресоха онова банкянското " слънце " , дето и за дупка на селски *** не става ...Един селски тарикат и лъжец лъхащ на пот, ракия и свинска мас ....Но все си мисля, че до време ще е и плебса ще вземе да поумнене !Дано се случи по-скоро ...ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
198
0
 
0
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Верно трудно се схваща от раз...Четеш си набързо за някакви доходи и някакви статистики(първите, кито ще изчистим когато дойде революцията ще са статистикарите). Гледаш големи цифри и не можеш да схванеш, че са за тримесечие. Големи хитреци. Ако напишат доходи за месец излиза мизерна цифра и на ББ няма а му ареса. Абе как и тука му няма снимката ?
197
0
 
0
 
! Отговори
До ТКЗС преди 12 години
На кой свят живееш ?
196
0
 
4
 
! Отговори
Мой преди 12 години
А нашия семеен бюджет го харчим най-вече за жилище, храна и то май не останаха за друго.
195
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На снимката се вижда колко пари има в портмонето възрастният човек. Колко ли яйца ще си купи?
194
0
 
9
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън! преди 12 години
Като събереш 3 хиляди лева и 300, и като разделиш на две, ето ти една чудесна средна заплата на "нашенеца". Тъй като тези с малките заплати са огромното мнозинство, аритметиката показва, че една малка част от българите имат невъобразимо големи месечни доходи.
193
0
 
14
 
! Отговори
Колко сме добре! преди 12 години
И с тази минимална заплата, която щяла да " скочи" на 270 лева, направо сме за смях, ама не ни е до смях, а до плач! Да кажат уважаемите господа по върховете какво може човек да направи с 270 лв на месец? Нека обяснят, може пък да не знаем как да харчим парите си рационално? А ако сме сами, имаме заболявания, как ще оцелеем?
192
0
 
11
 
! Отговори
Браво! преди 12 години
Половината от бюджета за храна и жилище? Как е пресметнато? На болшинството от домакинствата в България парите не им стигат за храна, какво остава за разходи по жилището. Ако редовно си плащат парно, ток, вода, телефон, пари за поддържане на входа, асансьор и т.н., децата им ще умрат от глад! Правят се различни комбинации- преди всичко храна /не най-добрата!/ за децата, след това дрехи и обувки пак за тях, училищни пособия и тогава- един месец тока, втория парното и т.н.
191
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) се понижават от 147 лв. през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същото тримесечие на 2011 г., когато са 140 лв. средно на лице от домакинство.================================================От утре енергото, топлофикация и ВИК веднага вдигат цените. Какви са тия платени съобщения в днеса?
190
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Социализма беше рай за обикновения човек и ад за възпитаните на запад номенклатури. За това и те си спретнаха преврат и в последствие се продадоха на САЩ печелейки си тяхното покровителство. Бедни ми българино, ще плачеш за социализма ама е късно.
189
0
 
7
 
! Отговори
до 202 преди 12 години
Какво поле каква работа,никой не е забокатял от такава земеделска работа ,но за гърбав и болен ще станеш.И каква е тая работа на полето за 30 лв.за Гърция съм съгласна там надника на полето е от 25 до 30 евро,но тук никой няма дати плати повече от 15 лв.,а се бачка здраво почти 12 часа и кажете кой ще жоди на полето ,но има много гладнички и по пренуда отиват и за 15лв.И няма да се очудя ако някой отиде да работи и за по-малко.В България бедноста расте всеки изминал ден.
188
0
 
6
 
! Отговори
друг преди 12 години
Покажете снимка на тоя журналист, че да го заплюя, та понемалко ми улекне,щото много се ядосах и вдигнах кръвно.
187
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 12 години
Ало, ТКЗС-то @202ти поне неделята ни съжали и ни дай малко почивка и кажи кое е твойто село дето дават надник 30 лева,щото аз не съм чувал по селата за такива пари.
186
0
 
5
 
! Отговори
koko преди 12 години
половината за софийските заплати, за провинцията отива целия бюджет
185
0
 
8
 
! Отговори
a4o преди 12 години
А другата за ток вода и бензин,кога ще се живее?След абютирентската ставаме роби на банки и данъчни.
184
15
 
1
 
! Отговори
ТКЗС преди 12 години
Гледам и не вярвам на ушите си...В селското стопанство в момента се търсят сезонни работници, а надника е между 20 и 30 лева на ден...айде умници сметнете колко е за месец..Като са ви малко парите от висенето в магазина, ходете на полето...30х30= 900 кинта..Жената ако бачка и тя още 900...само знаете да ревете, а никой не мисли да може да изкара повече пари. Само чакате някой да ви дава....ей ама скапан народ
183
1
 
6
 
! Отговори
ДНЕС.БГ преди 12 години
860лв НЕ НА МЕСЕЦ БЕ ЗАСПАЛКОВЦИЕЙ, ТУЙ ДНЕС.БГ СТЕ СЕ СЪБРАЛИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ ОТ БЪЛГАРИЯАМА С КОНКУРС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! / за 3 месеца са толкова доходите , ЗА ТРИ МЕСЕЦА , не за 1 ! АХ... КАК ЩЕ ВИ СЛОЖА ЕДНА БОМБА, АХ , КАК ЩЕ ВИ ЗАПАЛЯ САМО МААААМИЦАТА ВИ ПРОСТИ ПЛОВДИВЧАНИ /
182
0
 
15
 
! Отговори
men преди 12 години
Не Половината а целия бюджет даже не достига :80 лв GSM,40 вода .100 ток, топлофикация 200, кабелна 15, интернет 20,наем или лизинг апартамент 700.00 и къде отиваме а не включвам разходите за транспорт които са поне 20 лв на ден за семейство и храна 4 човека по 10 лв. което е минимума и отиваме на 1200.00 храна + 600.00 танспорт или общо около 3000.00 лева за четиричленно семеиство и то това е минимума за да оцелява което е по 1500.00 лева на родител заплата колко хора взимат такава