Борисов гарантира евтин ток и парно, намерим ли нефт и газ у нас

"Подлагаме се на огромен натиск от конкуренти, отваряйки конкурси"
Обновена: 3 дек 2014 19:08 | 3 дек 2014 16:39, Веселина Йорданова
402
Борисов гарантира евтин ток и парно, намерим ли нефт и газ у нас
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов определя решенията за отваряне на конкурси за проучване за нефт и газ в Черно море като „най-смелите, които това правителство ще вземе“, и предупреждава министрите, че натискът след това ще е огромен.

Още по темата
„Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха, след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“, обяснява Борисов пред министрите, сoчи стенограмата от заседанието.

По думите му България ще бъде износител на газ, а в двата блока "Силистар" и "Терес" има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни, допълва Борисов, според когото никой досега не си е позволявал да го прави.

„Това е 100% диверсификация. Не да ни казват дали ще взимаме руски газ през Турция или през Гърция, или през Украйна и ние да го наричаме диверсификация и да правим интерконектори, ние сме заложили 100 милиона, ще направим интерконектори, но все ще идва оттам газ.

А през нашите тръби и това, което ще направим след няколко години, България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ“, сигурен е премиерът.

Борисов дава пример, че от „Галата“, което е едно мъничко находище, ние в момента покриваме 10% от нуждите си от газ.

„А там са милиарди кубически метра и са ни на няколко километра от тръбите, от границата. Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България. На Ловеч – Ъглен, имаме 10 милиарда кубика, открити, готови за експлоатация“, разяснява премиерът на заседанието.

Борисов предупреждава обаче министрите, че ако подкрепят отварянето на конкурсите „сме много временни, защото с това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион“.

Премиерът иска от министрите на икономиката и на енергетиката всичко по договорите за концесиите да е юридически издържано и съгласувано между ведомствата.

След нови предупреждения, че „друг не би се осмелил“, Борисов заявява, че още в първите си дни кабинетът на Пламен Орешарски е закрил тези концесии.

„Повярвайте ми, не бих искал на глас да кажа това, което ми е казано, това, което ни носи като риск, но то е гаранция, че България ще бъде много добре в следващите години. Представете си парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии, газта си е от нашата газ. Колко ще струва токът? Няма милиардни инвестиции, няма 20 милиарда за АЕЦ. Дали сме богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е“, обобщава Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драги Руснаци вие неможете ли да разберете 4е ве мразим,и ни6то не искаме от Русия от вас .Само една 6епа продажници които са със вас от БГ.Много ви молим елате сиги вземете и ги караите кадето искате.Те не са работили цял живот само са краднали и убивали,така са нау4ени.Българя неве оби4а,и преди неве оби4ахме но бехме заградени с бодлива тел и ни караха да гласуваме задакжително за вас,мразим ви ни6то нени даваите много ви молим заради вас сме на това дереже.
294
2
 
3
 
! Отговори
Пенев преди 9 години
Тати обеща да ми купи колело, ама друг път!
293
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да Борисов....само че БЕЗ фракинг технологиите и големите корпорации---тогава МОЖЕ БИ това ще стане---но само БЕЗ фракинг....
292
0
 
8
 
! Отговори
абе преди 9 години
Затънали в кали итиня корумпирани прасета, мислещи само за комисионни и с какво да се налапат. Не се ли наядоха , няма ли един дето да мисли за благото на хората , за страната си . Толкова ли долни хора са ....
291
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ТОВА!
290
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на кого ще плаща пари докато намерим нефт и газ?
289
0
 
13
 
! Отговори
Смях преди 9 години
След това обещание вече ме избива на смях... Да даваш обещания е като да подаряваш лъжи в аванс. Но истината е, че всеки политик разчита на късата памет на народа - "защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане". След 4-5-6...години, народа е казал "Я камилата, я камиларя!". Като знаем какъв е демографския профил в страната, след толкова години всеки ще помни от тези обещания само...едно голямо нищо.
288
1
 
4
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
по времето на социализма агентите на държавна сигурност Борисов и Цветанов са преследвали арестували и малтретирали Българските граждани който вярват в ГОСПОД и ходят в църкви като православни християни.те са ги арестували в църквите и са ги вкарвали в милицията или ДС и там са ги биели турмозили и малтретирали заради тяхната ВЯРЯ РЕЛИГИЯ .Бойко и Цветан са гробокопачите на Българската православна вяра и религия ЦЯЛАТА ИСТИНА ЦЯЛАТА ИСТИНА RAMBO RAMBO........
287
0
 
0
 
! Отговори
КОКО преди 9 години
До АнонименИ НА МЕН!!!
286
0
 
6
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
по времето на социализма агентите на държавна сиегурност Борисов и Цветанов са арестували дисидентите който искат да имигрират в чужбина или да се оженят за чужденки.те са ги изпращтали в ЛАГЕРИТЕ БЕЛЕНЕ и СКРАВЕНА и там са ги убивали с ТОЯГИ и ЛОПАТИ а после са хранили ПРАСЕТАТА с ТЯХ.методите на държавна сигурност в борбата с ДИСИДЕНТИТЕ са ТОТАЛИТАРНИ-те са ги обявявали за психично болни и хомосексуалисти.ЦЯЛАТА ИСТИНА за Бойко и Цветаян от репресивния тоталитаррен апарат на държавна сигурнос
285
1
 
2
 
! Отговори
RussianKAA преди 9 години
България има своите собствени интереси в Европейския съюз. Русия има своите собствени интереси в енергийния сектор. България трябваше да направи избор. Но ние сме братя. Различни интереси сега, утре ще бъде споделена. Мир на теб, братя и успех.
284
0
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Като прочета коментарите и се сещам за максимата "Всеки народ си заслужава съдбата" ! Негативно ,неграмоно, необразовано дръвнишко племе!
283
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започна да ми мирише на шеврон корпорейшън и фракинг
282
0
 
1
 
! Отговори
Никой преди 9 години
До 361А, числото 500 трилиона случайно ли е ;)?
281
0
 
16
 
! Отговори
Никой преди 9 години
Да, бе то като има огромни залежи със злато, все едно българия е видяла нещо от тях. Всичко е на концесия. Сега говори така, щото няма как да стане. Ако стане веднага ще почне да звъни да казва "има нефт на концесия, който иска IBANa на сметката ми е: ..., който плати най-много печели.
280
0
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Мъгляви неикономически съобразени обещания - а дано ама надали
279
3
 
9
 
! Отговори
сус бе преди 9 години
Много *** човек ,направо клиничен случай . Бойкооо на дядо Коледа ли се правиш бе !?!?А дали все пак не е необходимо да те лекуват !?!?!? На първо време смени дилъра и не мводи заседанията нашмъркан ,че не знаеш какви ги плештиш ```
278
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕ НУ УПРАВЛЯВА ПРОСТА МУТРА Е ЯСНО, НО ЗНАЧИ НАРОДА Е ОЩЕ ПО-***, ЧЕ ГО ТЪРПИ!!!ТЪРПЕТЕ, РОБИ!!! СКОРО ЩЕ ВИ ДОВЪРШАТ ОКОНЧАТЕЛНО!!!
277
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Борисов гарантира евтин ток и парно, намерим ли нефт и газ у нас" Къде сме ги "изгубили " бе "аланкоолу" ? Чуваш ли се какви ги "плещиш" ? Бива ,бива тъпотия но ти "счупи ***"Срамувам се ,че този човек ни управлява.
276
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***,проста и неграмотна мутра!