Около една трета от работещите – нископлатени

КНСБ иска да да се въведе минимално заплащане за висшисти
17
Около една трета от работещите – нископлатени
Снимка: архив, БулФото

Около 30,5% от всички наети в страната или 689 000 души са нископлатени. Това означава, че те са със средна работна заплата под 75% от средната работна заплата за страната.

Това съобщи на пресконференция в КНСБ директорът на Института за социални и синдикални изследвания на синдиката Любен Томев, който представи доклад.

Като "нископлатени" могат да бъдат определени 17 икономически дейности - рибно стопанство, производство на облекло, обработка на кожи, производство на обувки, производство на дървен материал и изделия от дърво, мебели, търговия на дребно, ресторантьорство, дейности по обслужване на сгради и озеленяване.

През миналата година най-добре платените работещи в България са в сектора на информационните технологии - средната работна заплата в сектора е 2710 лева, а най-нископлатените работници са в производството и преработката на кожи - 474 лева, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

По думите му разликата между най-нископлатените и най-високоплатените работници е 5,7 пъти.

Любен Томев припомни, че според предварителните данни на НСИ за 2015 година има относително висок ръст на средната работна заплата, която през 2015 година е 894 лева, което означава номинален ръст от 8,8 на сто и реално повишение с 8,8%.

В обществения сектор се отчита увеличение с 4,8 на сто и реално с 4,9 на сто, като е достигнато равнище 930 лева. За частния сектор средната заплата е 882 лева или номинално с 10,2% повече от 2014 година, а реално с 10,3 на сто.

КНСБ ще настоява да бъде въведено на национално ниво минимално заплащане за висшисти, които работят по специалността си, което да е 50% повече от минималната работна заплата за страната, обяви Пламен Димитров.

Той поясни, че ако минималната работна заплата за 2017 година е 460 лева, както е предвидено в тригодишната бюджетна прогноза, то минималното възнаграждение за висшисти, работещи по специалността, трябва да поне 700 лева. Според Димитров така ще бъдат задържани младите образовани хора в страната, а и "ще разберат, че има смисъл да учат, за да работят".

КНСБ ще настоява да се договаря и допълнителен механизъм, т. нар. living wage /заплата за издръжка на живот/, каза Димитров. Той поясни, че тази заплата ще отчита с колко средства може да се живее нормално в различните региони на страната.

Синдикатът ще насърчава превръщането на договорения минимален осигурителен доход на най-ниското стъпало в ефективно действаща минимална за бранша работна заплата.

По данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ около 30% от наетите в България са с колективно трудово договаряне.

За 2015 година в една пета от предприятията няма увеличение на доходите, в една пета увеличението е над 10%, а в останалите нарастването на доходите е между нула и десет процента, сочат данните на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: заплатазаетостКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съюзи - държавно назначени.Мафиота те пази от мафиота.Тъй и иска народа.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашия ВБП e 43 % от френския, докато МРЗ е 13 % от френската, или повече от три пъти по-малко за единица произведен продукт.БВП на глава от населението, ППС: Катар 139456.78 Сащ 52117.76Франция 37214.41Гърция 24501.54.Русия 23292.91Турция 18860.31България 16048.44
12
0
 
2
 
! Отговори
Тодор преди 8 години
И сега който е вишист ще е безработен ... хаха
11
0
 
3
 
! Отговори
4 преди 8 години
КНСБ, дегенератен син ***!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тези назначени капиталисти от БКП-БСП толкова . За тях е важно да има пари за *** и чалгаджийки , а работниците кучета ги яли . Какви се вижда това. Заплатата на работник е 500 лв. на месец , а на фолкаджийката 1000 лв. на вечер . Тогава да си работят сами .
9
0
 
11
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Нямало кой да работи е те за това няма и хората са на терминал 2.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега заплакането на висшистите е толкова.Трябва да е обвързано със средната заплата. Както е за любимите ни депутати
7
8
 
10
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Какви висшисти ви гонят, *** продаде 2 прасета и едно магаре и купи диплома на децата от УНСС, МУНСС и т.н.Рилякс, както е казал висшиста Христо Стоичков...
6
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Правителство и синдикат трябва да седнат на масата за преговори,но без КРИБ,защото те са мафията,която се мъчи да управлява страната.Законите са за всички,и трябва да се спазват от всички.
5
2
 
22
 
! Отговори
ha преди 8 години
Това най вероятно е за софия , абсолютни глупости рабогя в сферата на инф. тех. и заплатите не са такива !
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се въведе( минимално )заплащане за час .
3
1
 
23
 
! Отговори
я да каже преди 8 години
Абе този фий изкарал ли е собственоръчно 1 лев през живота си та раздава акъл наляво и надясно.
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Минималната заплата трябва да е вързана към депутатската или още по-добре към шефа на БНБ.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По обявите липсват такива заплати и явно са публична тайна като на Искров.