89 пътя на миграцията – история в писма, вестници, дрехи

Изложба показва вещи на българи, напуснали страната след 1989 г.
19 юни 2018 12:15,
6

Как изглежда животът на българите, избрали да напуснат страната след 1989 година? Нетрадиционна фотоп изложба представя различните нюанси, неподправените емоции и личните емигранстски истории в събитие, озаглавено "89 пътя на миграцията".

Вестници, писма, снимки, дрехи... Изложбата съдържа 89 предмета, принадлежащи на хора, които са емигрирали от България, а след това са се върнали в родината, както и вещи на чужденци, избрали страната ни за свой втори дом.

"Всеки един от предметите е придружен от много лична и автентична история, разказана от първо лице. Тя символизира пътя на хората, показва връзката между предмета и това, което им се е случило, което ги е накарало да потърсят друго място за живеене далеч от родния си дом", разказа пред Bulgaria ON AIR организаторът на фотоизложбата Димитър Димитров.

Въпреки че изложбата вече е към своя край, днес е нейната кулминация. В публична дискусия няколко от участниците ще разкажат за своя личен опит и за това какво се крие под названието "миграция". Разговорът ще протече под надслов "Многоликата миграция - истории, потенциал и страхове" и ще започне в 19.00 ч. в столичния Portrait.

Изложбата и дискусията са част от международния проект Outcast Europe по програма "Европа за гражданите" 2014-2020. Проектът се реализира в България, Гърция, Македония, Сърбия, Чехия и Унгария, а финалът му предвижда международна изложба в Атина през септември 2018 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората масово напуснаха България по две причини.1. Когато разрешиха свободно пътуване. На мнозина не им се вярваше, че и занапред ще е така. Мислеха, че пак ще затегнат режима и затова побързаха да заминат още през 1989-1990 г., за да видят свят, с намерението да се върнат, ако не им хареса или ако срещнат големи трудности.2. Когато започнаха масово да ликвидират заводи и комбинати.Останали без работа, със спестявания, унищожени от инфлацията, хората напускаха страната, за да търсят препитание
2
6
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Преди 89г. тези които бягаха , бяха врагове на народа и ги разстрелваха . При отворени граници щяха да останат само партийните секретари и будали като теб.
1
4
 
8
 
! Отговори
мм преди 5 години
Всеки искаше да избяга от комунизма и като отвориха границите сумати народ замина.