Политолог: България е антируска държава

Според Олег Бондаренко, в София е центърът на американското присъствие
11 сеп 2019 18:38, Нели Христова
98
Политолог: България е антируска държава
Снимки: Reuters

Обвинението на председателя на движение "Русофили“ Николай Маринов в шпионаж може да е направено по заповед от Запад. Такова мнение изказа директорът на Фонда за прогресивна политика и ръководител на портала "Балканист“ Олег Бондаренко, цитиран от агенция "Фокус"

"Преследването на този човек, който не крие проруските си симпатии е откровен политически шантаж преди изборите, преследване на известен политик, който открито демонстрира проруските си възгледи“, заяви той. Експертът обърна внимание, че Малинов няколко пъти е бил депутат в парламента от БСП и ръководи най-голямата в страната издателска къща.

По думите на Бондаренко "Русофили“ се занимават с подкрепа на учителите по руски език и грижа за многобройните съветски паметници в България, а освен това реализират други проекти.

"Това не е незначително обединение на съотвечественици, а, може би най-голямото подобно движение в света“, отбеляза той, като подчерта, че в тази ситуация задържането на ръководителя на организацията придобива сериозни мащаби.

Политологът констатира със съжаление, че "България е била и продължава да е антируска държава, която провежда антируска политика“, което поставя под заплаха реализацията на икономическите проекти на Москва в Източна Европа.

Според неговата оценка обвинението на Малинов в шпионаж не е подкрепено с доказателства, а прочетените формулировки от главния прокурор на България са съставени така, че напомнят необработен превод от английски език. В същото време, посочва Бондаренко, в обвинителните заключения няма конкретика.

"Много мътно се заявява, че той е получавал някакво финансиране. Но не са представени никакви доказателства за това. Да не би в България да е забранено получаването на финансиране? В София има огромно количество американски фондове, неправителствени организации, които от време на време буквално поемат функциите на правителство в българската столица. Никъде на Балканите няма по-голяма концентрация на американски организации, отколкото в София – там е центърът на американското присъствие“, смята Бондаренко.

Според политолога, обвинението има чисто предизборен характер. "Смятам, че, когато се проведат изборите, господин Малинов ще бъде освободен“, заключи Бондаренко, като припомни, че полските спецслужби са обвинявали в същото преди три години журналиста и политика Матеуш Пискорски, който след това е вкаран в затвора, а сега е бил освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
venix преди 4 години
България не е антируска държава, колкото и да им се иска на някои...
89
0
 
12
 
! Отговори
haha преди 4 години
Къде другаде пускат "шпионите" под гаранция и дори ги интервюират??? Само при Него ББ на поверената Му територия Бг.
88
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и при случая Скрипал нямаше конкретика,ама имаше отровени..
87
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом тролетариатът вие на умрело, всичко е наред.
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е тоя Запад бе? Не го познавам, пък той бил заповядал разни неща на България. Сега Изток завижда, а пък Север му се смее, докато Юг тъпее.
85
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешка,Бондаренко: не е американско присъствие,а американска окупация и както върви..до пълното ликвидиране и на държавата и на зомбирания и опростял "народ"!
84
8
 
2
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До antibgПърво, в България се пише на български, не на шльокавица. Второ, ако замениш думата българия с русия, ще те поздравя за точното наблюдение и коментар!
83
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се заиграхте с антируска риторика. Не ни чака нищо хубаво по тоя път.
82
15
 
10
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 79Алоу каскет, посмали малко ака абичаш. Президента Плевнелиев не беше назначен, (няма как да стане) а беше избран, при това с по-вече гласове от шофьора на самолет!Ама така са ви учили навремето в ДС - говори полуистини и откровени лъжи, нали?
81
3
 
8
 
! Отговори
Бачо Илия преди 4 години
До РешетниковТъпак, аз не бях чувал за Решетников, но много добре знам, коя е Ц. Цачева. Как мислиш, че може някой да накара толкова хора да гласуват под строй за генерала. Трябва да има виновен за провала на Цачева. Сега изберете кандидат, който да ни убеди, че е по-добър от Радев и имате моет глас.
80
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вероятно имаме антируско правителство но не и антируска държава в лицето на хората,няма за какво да им се сърдим
79
5
 
19
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Подарихте половин Европа на САЩ, едностранно започнахте да се разоръжавате, създадохте вакум, от който се възползваха англосаксонците.Не е виновна България - българите страдат, да не би българският народ да е гласувал за НАТО или ЕС? Не, разбира се.Не защитавам САЩ, но спризнайте собствената си историческа вина, кой разруши и подари, и предаде Източна Европа?Горбачов и Елцин.
78
2
 
14
 
! Отговори
Грешка преди 4 години
"България е била и продължава да е антируска държава, която провежда антируска политикаТук ме изгубихте като читател.Анализът е друг. В момента, независимо кое правителство, в който се заговори за Хъбове, Белене, икономически проекти полезни за България.Англосаксонците веднага започват с "Лова на вещици", дива пропаганда, икономически заплахи и санкции, рекет и изнудване.БГ не е виновна, виновни са Горбачов и Елцин.Победителите не си тръгват.САЩ тръгнаха ли си от Германия - НЕ.
77
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политологът е в грешка ! 95% от населението България са русофили а русофобите са в София и то не цялата ами предимно управляващите и една група от наркозависими същества с обратни наклонности финансирани от сорос.
76
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 75 РешетниковНапротив другарю Гендар Сороски. Радев го избра половината от народа за разлика от назначения от герб Плевнюлиев и те боли , нали ?
75
2
 
4
 
! Отговори
гост преди 4 години
България е антипарична държава!!!Никой не иска пари.
74
6
 
21
 
! Отговори
ЕС Колония преди 4 години
След влизането в ЕС България вече не е суверенна държава. Това ясно го демонстрира решението на административния съд, който призна бракът на два чуждестранни леcбоса и потъпка Конституцията.
73
9
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
И правилно.
72
24
 
7
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
Никога не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
71
8
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Внасяйте 20 годишни рускини със срок на годност 10 години, а руските шпиони и дърти муруци гонете с мухозол и мухобойки