Близки на мъж в мозъчна смърт дариха органите му

Четирима с шанс за живот в навечерието на Деня на донорството
14 окт 2019 13:32, Красимир Ангелов
5
Близки на мъж в мозъчна смърт дариха органите му
Снимка: Pixabay

В навечерието на Европейския ден на донорството в УМБАЛ "Св. Марина - Варна" беше реализирана 13-тата за тази година донорска ситуация. Благодарение на решението на близките на изпаднал в мозъчна смърт 53-годишен мъж бяха дарени и трансплантирани органи на четирима души, съобщават от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" към МЗ.

В Университетска болница "Лозенец" успешно са присадени бъбреци на 58-годишна жена и 50-годишен мъж. Нова възможност да живее получи и 56-годишен мъж, на когото в същото лечебно заведение е трансплантиран черен дроб.

Поради липса на съвместимост с подходящ реципиент в България, сърцето е предложено по линия на Евротрансплант и е предоставено на нуждаещ се пациент от болница в Берлин, Германия.

Екипът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", който организира и координира донорската ситуация, изказва своите съболезнования и дълбока признателност към близките на донора.

Изразява се благодарност и към работа на екипите от координатори и трансплантолози на УМБАЛ "Св. Марина-Варна" и УБ "Лозенец".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да е хуманно даряването но чак пък да е като задължително вече е глупост, то така всеки ще пречука някой с подходящо ДНК за да му вземе органите бе серсемино.
4
1
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Я, се дръж малко. Утре ще ти трябва на теб орган и ще молиш през сълзи за дарения да ходиш да те трансплантират в Германия. Законът трябва да е такъв, че да позволява от всеки да се вземат органи. Декларация трябва да се попълва, само ако не искаш да даряваш. А не както сега, само ако искаш. Като си умрял за какво са ти органи? Да ги ядат червеите и бактериите под земята. Моя позната имаше нужда от орган на 25 години и се мъчеше по болниците с години, докато се намери донор. Тежко е без донори.
3
1
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
ГОЛЯМ ЖЕСТ НА БЛАГОРОДНОСТ!БЛАГОДАРИМ НА БЛИЗКИТЕ И СМЕ СЪПРИЧАСТНИ С МЪКАТА ИМ!!
2
13
 
5
 
! Отговори
ох преди 4 години
"Близки на мъж в мозъчна смърт дариха органите му"...Колко лесно се дарява нещо чуждо
1
15
 
9
 
! Отговори
НИКОГА преди 4 години
не подписвайте донорска декларация !ако ви се случи нещо и попаднете в болница алчните касапи ще ви убият за да ви разпродадат органите !!!никога не даваите доброволно ДНК !по ДНК-то ви алчните касапи откриват донорска съвместимост и някое новозабогатяло влечуго ще плати да ви убият за да ви вземат органите !!!