Кървава статистика: 21 велосипедисти загинали у нас за 10 месеца

327 са ранените, а 1400 колоездачи са получили глоби
6 ное 2019 13:21,
55
Кървава статистика: 21 велосипедисти загинали у нас за 10 месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

За изминалите десет месеца са загинали 21 велосипедисти при пътни произшествия, а 327 са ранени. Това каза главен инспектор Илия Георгиев от Пътна полиция по повод приключилия първи етап на акция "Зима" за контрол на водачите на велосипеди, съобщава БТА.

Още по темата
По данни за последните десет месеца с фишове са наложени глоби на почти 1400 велосипедисти, като са издадени повече от 500 наказателни постановления.

Илия Георгиев отбеляза, че велосипедистите са много уязвима категория участници в движението и следва водачите на МПС да се съобразяват с тях, да проявяват толерантност и да ги пазят на пътя.

Той припомни, че водачите на велосипеди трябва да се движат в колона, а не един до друг, както и да използват предпазни каски, фарове и светлоотразители.

Както е известно все още не е заловен шофьорът, блъснал и убил велосипедист на кръстовището при стадион "Локомотив" в столицата. Издирват се и очевидци на тежкия пътен инцидент.

От СДВР апелираха хората, станали свидетели на инцидента или разполагащи с информация за водача или за автомобила, да подадат сигнал на тел.: 112, 02/982 0516 и 02/982 0069.

Иначе от Пътна полиция отбелязаха, че следващият етап на акция "Зима" ще бъде върху подготовката на превозните средства за зимното време - гуми, светлини, чистачки и контрол над пешеходците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
7
 
! Отговори
Лошият преди 4 години
До АнонименВ нормалните държави колоездачите не профучават на червено, не карат по тротоарите, бутат колелото като преминават през пешеходна и карат максимално прибрано вдясно!!! А да, и имат светлоотразители или дори фарове, както и каски!
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всички нормални държави велосипедистите са на почит, шофьорите са изключително толерантни към тях, пазят ги и им правят път. Само в ганчовците и ганките в *** се изнервят като видят велосипедист на пътя и често започват да го ругаят и да му свирят със клаксона. На ганчовците и ганките винаги някой им пречи.
40
3
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Ами велосипедерите да си направят изводите. Натоварените градски булеварди в час пик не са най-подходящото място за велосипедисти. Да не говорим и какво дишат на пътя тия запъхтяни ***.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 4 дни пътувах и велосипедистът който беше без светлотразител,без фар,без светлотразяваща жилетка го забелязах на 10-15 метра пред мен.Такива "нинджи"са опасни за околните и за себе си!
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по нахални от велосипедистите не съм виждал казано е че на пешеходна пътека трябва да преминеш като слезнеш от колелото и го предвижваш с бутане никои не го спазва изведнъж изфучават с голяма бързина през пешеходната пътека и само късмета на водача и на самият колездач ако имат такъв ги пази от нещо по страшно и това е само един щрих почти никакви знаци не спазват
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България в големите градове е препоръчително да се кара с планински велосипед основно по тротоарите и в пешеходните зони, през паркове, алеи и стълби. В краен случай по задните улички където колите се движат бавно.А това да излезеш да караш по основните булеварди през кръстовища и светофари, между трафика си е много рисково. По извънградските пътища също е опасно. Българите са много лоши шофьори и карат като луди. Много карат и пияни и надрусани.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ни интересува това нас, нормалните участници в движението по пътищата.
35
0
 
4
 
! Отговори
do 34 преди 4 години
това на коя вело алея звънкаш? на тази където начертаха по тротоара и го заеха целият ли?
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което дразни е че тези хора се смятат за нещо повече, те са най-специални, а реално те създават най-много проблеми, но винаги са им виновни другите.
33
1
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Е как бе, всички трябва даваме път на великите волосипедистите.
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това където велосипеда трябва да има звънец е много смешно, някой пробвал ли е да звънка на вело алея, на хората които си се разхождат по нея? шанса да ядеш бой е по голям отколкото да ти направят път.
31
2
 
4
 
! Отговори
69 преди 4 години
Е те какво очакват? Всеки участник в движението е потенциална жертва. Шофьори и пешеходци да не би да няма убити и осакатени? Нали сами се натискат да карат колелета по улиците? Искат специален режим на движение като полиция, пожарна, линейки и т.н.?
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SaТези които карат където и както трябва, не управляват колела и мотори, но все пак ако случайно видиш такива индивиди, ще те помоля да ги снимаш.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До menСпециално за шизофреник като теб ще спомена, че аз велосипедист и моторист като видя направо спирам/отбивам да си няма проблема ако се ударят в мен. И да това племе не се пази, смята че това е работа на шофьорите, защото те са две колела и са най-великите на света. Всички на две колела минават между колите на задръстване, на пешеходна пътека със скорост, на магистралите те изпреварват нарочно на една боя разстояние, докато си караш непозиращо в лентата - как да ги пазиш тези самоубийци?
28
10
 
1
 
! Отговори
men преди 4 години
*** цял живот спазва всички правила, едно копче не е откраднал, един път не е превишил скороста, колата му 101% изправност, един път не е карал пиян или подпийнал и треските в очите на другите са като гигантски секвои. хора са това бе. пазете ги. да неразумни са. да мотоциклетите над 50 кубика трябва да бъдат забранени обаче и те са хора. да не говорим *** как избива комплекси като седне зад волана, газ до ламарината, чалгичката думчи, цигарка, теуефончи, ей ся ше ви покаже *** как ше го мачка системата цял живот, на пътя всички са равни само *** е смеска между рамбо чък норис и крали
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди три дни наблюдавах млад тротинрткаджия. Както си караше по велоалеята изведнъж реши да пресече двете платна за движение и да тръгне по едното от тях. Изплашеният водач на лек автомобил, който си се движеше в платнто му свирна с клаксона на което получи нагла усмивка и комбинация от три пръста с преобладаващ среден.Лично аз бих го свалил от ПЕДАЛетката и бих му разяснил някои неща.Нека велосипедистите, дето ще сложат минус си отговорят на себе си, дали не правят такива неща, пък тогава да
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НеееПо-добре да забраним колите.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са пиянгурници били...
24
10
 
9
 
! Отговори
Неее преди 4 години
Улиците са тесни, трафика интензивен. Забрана за движение по улиците. Само по велоалеи. Глобите драстични за велосипедисти. Тротинетки също.
23
8
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Явно българите сме отлични шофьори, щом толкова малко велосипедисти са загинали. Всеки знае как безумно карат велосипедите си и е цяло чудо, ако всеки един велосипедист поне веднъж в месеца не влезе в болница.