Българската армия не търпи поражение на бойното поле

На политическата сцена обаче винаги сме от губещата страна
39

Като българин имам самочувствието, че съм достоен наследник на нашите предци и нашата хилядолетна история. Този празничен ден, освен чувство на гордост, буди в някаква степен чувство на тревога. 142 години след Освобождението нашият народ продължава да страда и да не живее при условията на нашите съседи и другите европейски народи. Това заяви в историческото студио на Росен Петров бригаден ген. Димитър Шивиков, командвал български части в истински бойни условия в Ирак и Афганистан.

"Веднага след Освобождението и подписването на Берлинския договор на 13 юли 1878 г., седмица след това е подписана първата заповед за създаване на Българската армия. Тогава се е казвала Земска войска. Основата на тази войска са били опълченците", разказа ген. Шивиков.

И подчерта, че водим 5 войни за национално единение, но за съжаление крайният резултат не е постигнат. Факт е, че Българската армия не търпи поражение на бойното поле, но на политическата сцена сме винаги от губещата страна, отбеляза той.

"Сякаш "благодарение" на тези 500 години турско робство е променен генът на българина да живее с тази психика и да чака все някой друг да му поднесе свободата на тепсия, стоейки си вкъщи", каза още ген. Шивиков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му сме страна, която се намира на кръстопът и трябва да водим политика, която е само и единствено в националния ни интерес.

"Българинът, когато облече униформата и на ръкава и на гърдите му бъде сложен националният флаг, той се променя. По време на мисиите в Ирак и Афганистан бяхме единни и достойно представяхме нашето отечество", категоричен е събеседникът на Росен Петров.

За финал ген. Димитър Шивиков призова да бъдем преди всичко българи, да престанем да се кланяме на тези и на онези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Шивиков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
To vinagi na6ata armia e bila edna ot nai silnite v sveta.Ama ima druga istina 4e imame nai glupavite I prodajni politici.
29
0
 
11
 
! Отговори
Кюляков преди 4 години
Те всичките ни бойни(а и не само) успехи, са в минало свършено!Настоящето- жалко!Бъдещето- Тъмна Индия...
28
1
 
17
 
! Отговори
тя преди 4 години
Но търпи поражение от *** политици !
27
5
 
13
 
! Отговори
Псевдо ШИВИК преди 4 години
Не беше ли същият тоз гИнерал,който караше бойците да му бъркат киреч във вилата му?
26
2
 
13
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Точно този *** ли ще слушаме?? Този, който последните дни само глупости пише....
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1392 г. България капиъулира пред Турция1913 г. България капитулира пред Турция, Румъния, Гърция и Сърбия.1918 г. България капитулира пред Англия, Франция, Гърция и Сърбия.1944 г. България капитулира пред Англия и САЩ.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чукундури само това е българия
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да подчертая, че между това да защитаваш родината си и да заложили живота си за чужди интереси по света има огромна разлика така, че генералчето да не смесва темите.
22
13
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Бая фалшиви генерали петдесет години смучеха съвецките флейти и учеха войската да коленичи на Петолъчката вместо на лъва . Аре и лево
21
2
 
18
 
! Отговори
С К Х преди 4 години
Имали сме славни победи и истински герои ! Но БА беше съсипана и унищожена последните 30 години.Въоръжение и бойна техника срязана , продадена на безценица и (подарена).Съкращение (особено по план 2004 година) на отлично подготвени офицери и сержантски състав.България трябваше да си имаме силна армия.Не може да разчитаме на никого,защото времената и политическата обстановка се променят ...
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Включително и ако са виновни за нешо :)
19
1
 
12
 
! Отговори
Балканиада преди 4 години
За сметка на това има много продажни хорица.
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашната армия няма общо с онази. Ако тогава цивилни прокурори и ченгета си бяха позволили да подслушват висши офицери, на другия ден София щеше да бъде обкръжена от танкове и слухарите изправени до стената.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме губели, защото някой се е спирал навреме.
16
4
 
18
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 години
Този пък с "изкривения нос" защо продължава да ги "каканиже" тези врели-некипели и то . . . в минало време !Защо не погледне нещата в сегашно време, за да се видиунижението в което се намираме и живеем ! Щом в деня на Националния ни празник, нашия министър-председател го привикват като някой слуга в покоите на Султана във Високите порти !
15
3
 
9
 
! Отговори
ха така преди 4 години
Но тогава е имало българи , а сега са в чужбина....
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поражения за съжаление е имало.Когато противника е по-многоброен, по-въоръжен, по-снабден.......в боя чудеса не стават! Има и грешки които смелостта и саможертвата не могат да компенсират.И главозамайване от успехите и безумен максимализъм, и интриги по върховете.Но позорни загуби Българската армия няма!!!А победите са много повече!
13
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската Войска , а не армия не губи битки. Тъжно е, че днес имаме такива жалки личности, изпълняващи ролята на български държавници, които всъщност са едно проксита-копои на световния заговор - като Борисов и Фандъкова, които се гаврят с паметта Българска, забранявайки със сила провеждането на Луковмарш - траурното шествие в памет на един от най-великите Български герои в историята, и в голяма степен отговорник за това, Българската Войска да няма загуби. Позор.
12
1
 
6
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
До Анонимен ДО 12.Така е.Проблема е,че който подменя историческите факти няма как да се поучи от пораженията и грешките си и сам се осъжда да ги повтаря.
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12За наш срам трябва да добавим и загубената битката при река Брегалница във Втората Балканска война.Сърбите много се гордеят с нея и може би с право!