Наднорменото тегло - скритият голям проблем на българина

Малък процент от хората посещават ендокринолог профилактично
Обновена: 11 юни 2020 21:38 | 11 юни 2020 21:05, Красимир Ангелов
17
Наднорменото тегло - скритият голям проблем на българина

Идеята да бъдат забранени рекламите на вредните храни, породила се покрай дискусията за Закона за храните, отново извади на дневен ред един познат за България проблем – затлъставянето.

Страната ни е на водещите места в Европейския съюз по процент на хора с наднормено тегло. Последни проучвания показват, че около 60% от българите са с наднормено тегло, а 25 на сто страдат от затлъстяване.

Забързаният начин на живот, стресът и честата липса на движение са сред основните рискови фактори за повишаване на теглото, а от там нараства и опасността от развитие на ендокринни заболявания.

Темата в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментира ендокринолога д-р Емил Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всичко е до хомо сапиенса та сапиенса ако е решил живота му да минава в ядене пиене и лежачка и от тук следва естествено трупане на много килограми а от там неменуемо разболяване само че тези хора за мене са егоисти защото те имат семеиства и трябва да се грижат за тях както материално така и морално но в един момент когато вече изпрошнат здравето си от лакомия и пиячка те стават голямото и безпомощнотоо дете на семеството си
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
61,8% са хората с наднормено тегло в България. Наднорменото тегло е и примерно човек висок 180 см и тежаш 81 кг. Много комплексни са нещата с наднорменото тегло и обикновено хора, които не напълняват дават акъл за неща, от които си нямат понятие - говорят главно за спортуване, сякаш всички са млади и могат да тичат с часове и т.н. Разбира се, че движението помага, но не е само то и даже не е най-важното.
12
4
 
4
 
! Отговори
Офф пак ли преди 3 години
Това с калориите са пълни глупости. Всичко идва от движението! Движението определя и метаболизмът. Като не се движиш метаболизмът се забавя и почваш да трупаш мазнини.Този който спортува активно може да яде какво си иска и по колкото си иска и пак да изглежда перфектно и да е във форма. Я почнете да спортувате по 1 час на ден кросфит, бягайте по 5 километра или карайте колело по 20-30км. пък да видим кога ще натрупате мазинини. Точно никога. И в същото време може да си ядете всичко.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лесно е да се слагат минуси на хора, които цял живот са внимавали с калориите и са се наблюдавали и ограничавали. Спортната визия си има цена, тя не е даденост, а усилие.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дебелчо Шкембто при мъжете е най малкия проблем, но не си ли видял млади жени с потресаващо дебели бедра и дупета. Никога не са се поглеждали в огледал. Имат не само затлъстяване ами то води и до затъпяване и разболяване. Наблюдавайте се.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради дебелите и особено затлъстелите, които от плюскане са развили придружаващи заболявания, сме принудени да ходим с маски и всички други неща, заради които хора загубиха бизнеса си, а много хора загубиха работните си места. Но не дебелите хора са имали ум и разум да спортуват и да водят природосъобразен начин на живот, а сега плащат сметката и те заради дебелите и затлъстелите, освен че им плащат и телковете.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък препоръчвам на всеки който може, да се занимава с нещо физическо, а не само да дреме пред ТВ или компютъра. Може да е спорт, а може и някаква работа-да залепи плочки да боядиса нещо, да гледа градина, а ако изкарва достатъчно може и туризъм. По себе си съм забелязал, че колкото повече мързелуваш, не само тялото, а и мозъкът става на пихтия. Почва да иска още храна, още бири, още сън....Скоро един набор заварява едни панти и като падне нещо на земята, не може да се наведе горкия, а е на 50
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Plus Drinking, Smoking and no preventive medicine...
6
5
 
10
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Живея в Холандия и тук всеки (айде може и да не е всеки) спортува за здраве, фитнесите и парковете са пълни. В каналите има постоянно да гребат. Може да не се хранят супер здравословно, но такива шкембелии и *** като в Бг почти не можеш да видиш.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни умират от глад, други от лакомия.Едни от обездвижване, други от прекалено движение. Балансът е здраве.Трябва да се храним със всичко,но по малко и умерено движение (а не по 20000 крачки всеки ден докато не си докараме травми на опоро-двигателната с-*** и от там на целия организъм)
4
8
 
7
 
! Отговори
дебелчо преди 3 години
до Кармен,и преди 90-та си бяхме шкембелии
3
10
 
7
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 3 години
Преди 1990год. трудно ще срещнеш пълен човек. От 1990г. ядеме ГМО продукти и други тъпкани с какви ли не отрови и ЕТА
2
3
 
8
 
! Отговори
х преди 3 години
Тая шия не е от туршия, е казал народът
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебелее се и от висене по форуми.