Деца поглъщат магнитни топчета и лягат пред колите - къде са родителите?

Това е днешното пънкарство, смята Анна Влаева
27 авг 2021 08:40, Ния Христова
128
 
През последната седмица в България станаха два опасни случая на TikTok предизвикателства за деца - едното беше за поглъщане на метални топчета, а другото за лягане на пешеходна пътека с цел изпробване реакциите на шофьорите.
 
Какъв трябва да е подходът на родителите към децата, за да ограничим опасните експерименти и влиянието на социалните мрежи? 
 
"Накратко, това е днешното пънкарство. Децата така или иначе в младежката си възраст искат да се изправят срещу обществото, порядките, за да установят, че могат да водят самостоятелен живот. Това е нормално, но тук говорим за автоагресия, което трябва силно да притесни възрастните и всички авторитети, които се занимават с децата", посочи експертът по ранно детско развитие Анна Влаева в ефира на Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Според нея "днешното пънкарство" много по-трудно се забелязва. За днешните деца в пубертет единственият рефер е одобрението на групата и в частност на социалните мрежи. 
 
Велева съветва родителите да бъдат по-близо до децата си и да дават морална помощ.
 
"Всеки родител трябва да знае, че самочувствието и самооценката на детето трябва да се формира от външни и реални фактори, а не от социалните мрежи. Как се прави това? Когато се открият навреме талантите му, дарбите му, развият се, подкрепят се, има морална помощ и разбиране вкъщи. Иначе, когато те я получат там, те отварят телефона и се заравят в море от подкрепа", обясни експертът по ранно детско развитие.
 
TikTok може да се превърне в наркотик за децата, изтъкна Влаева.
 
"Когато си пристрастен към одобрението от другите потребители, това става много силно и започва да те влече. Тук трябва да обърнем внимание как родителите реагират спрямо децата си. Когато вече нещата се случват в тийнейджърска възраст, малко сме закъснели", отбеляза тя.
 
Според Влаева всеки родител може да има различен подход към интернет, но всички те трябва да са близо до децата си по време на пубертета.
 
"Тогава то няма да има толкова голяма нужда да се пристрастява. Когато се открие дарбата и талантът на едно дете, то трупа самочувствието си", коментира експертът по ранно детско развитие. 
 
Влаева дори посочи случаи на родители, които правят с децата си видеа в TikTok, само и само да са близо до тях и да не се получава "бездна".
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като майка на малко дете съм ужасно притеснена, не знам какво ще бъде като стане тинейджър! Всичко което се наблюдава в днешно време е доста тревожно. Факт е и, че децата сега са различни, причини много, но и едно не мога да си обясня- никакъв контрол върху медиите. Как е възможно, да се разпространява всякакво съдържание без съответните санкции. Много пъти съм била възмутена дори и от новините. Ами може ли да седниш да вечеряш със семейството си и да слушаш ужасии в 19ч. вечерта!
105
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 2 години
До ЩерюАми то и пипето ти като името.
104
0
 
10
 
! Отговори
Естествен подбор... преди 2 години
Така става , след като на "бунтарите" след подобни малоумщини се изпраща психолог дето да ги успокоява и "разбира" вместо 3-4 ЯКИ ШАМАРА от ядосания родител. децата имат първични психологични реакции където по-силния /родителя/ от позицията на силата възпитава по-слабия /детето/ на правилна социална реакция... в противен случай неоформения малък индивид СИ ЕКСПИРЕМЕНТИРА със социалните правила които ВИЖДА НО НЕ РАЗБИРА .... ДВА ШАМАРА СА ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ПРЕД СМЪРТ СЛЕД "ЕКСПЕРИМЕНТ" .... нали ?
103
7
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Родителите им слушат глупостите на Хунтата на Радев и упражняват всевъзможни псувни...
102
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли родителите са виновни?Децата през повечето време са в образователната система.Що не пита къде са даскалите.Ако детето има успех щот родителите са го напънали да учи - училището е постигнало успех. Ако не учи - родителите са виновни. Тва същата работа.
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"във фабриките работят 10 човека" - Само че никой не вижда хилядите инженери, дизайнери, икономисти и други хора на интелектуалния труд, които са построили и поддържат и обновяват тази фабрика от 10 човека.
100
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са родителите? - Родителите са във фейсбоклука. Забили са нос в телефона и не виждат децата си.
99
1
 
10
 
! Отговори
? преди 2 години
Ама вие какво очаквате? Бащите им поглъщат членове и анални топчета. Какви деца очаквате от такива бащи?
98
3
 
10
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 102 - По време на локдауна в Китай половината фабрики работеха без персонал. Всичко е автоматизация в 21ви век. На света не му трябват работници и висока раждаемост, а едно осъзнаване. Аз като нямам деца не съм абдикирал от социума. Напротив гледам да давам възможно най-много пари на хора с деца, но повечето наистина не стават. Зъболекарката ми си купува трева, фризъорката и магазинерките пък до една пушат цигари. Общо взето е много трудно да избереш на кой родител да си дадеш парите.
97
1
 
6
 
! Отговори
До 102 преди 2 години
Човече, вярвай си. Има държави където във фабриките работят 10 човека, всичко останало се върши от роботи. Ходи виж автомобилните заводи. Роботът работи 24/7. Няма болнични, няма отпуски, няма обедна почивка, няма да отида до тоалетна, няма искам увеличение на заплатата, няма компенсации, няма обезщетения.
96
0
 
6
 
! Отговори
Бъди тиктокър преди 2 години
И в момента върви някаква реклама с призив " бъди тик-ток-ър.
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак някой се писал програмист тук. Човече, ако ги няма фабриките, знаеш ли колко ще ни е до твоите услуги?
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
98, не само не знаеш, а и да четеш не можеш. "Само" е твое изобретение. Но щом едни отпуски не можеш да сметнеш, как да разчитаме, че четеш с разбиране?
93
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато децата гълтат топчета, родителите пишат тролски коментари в подкрепа на герп и итн.
92
5
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 87 - Това са си твои илюзии. Липсата на пари в джоба ме научи да работя. Асоциален? До ден днешен когато говоря с някой му вадя думите с ченгели.Дори сега предпочитам да си пиша с бот вместо да излизам с хора, но не защото не мога, а защото нямат какво да ми дадат. Алкохол не близвам - това което го правят масите е заучено поведение. Гледайте си децата, стискам Ви палци, аз ще вкарвам кинти от чужбина, Вие се карайте кой ще ми усвои данъците най-добре.
91
4
 
2
 
! Отговори
До 98 преди 2 години
Не знаех, че частен сектор има само във фабрики и магазини. Предполагам още живееш в 1921 година, а не в 2021? Не знаех, че компании разработващи софтуер се водят държавни фирми. Супер. Тогава приеми, че работя в държавна компания и ми дават общо 36 дни отпуска.
90
3
 
2
 
! Отговори
96, преди 2 години
Работиш друг път. Почти всяка фабрика и магазин съкращават отпуските на хората и ги "изписват", без да се ползват. И пак да ти напомня, че 20-те дни бяха използвани от тия, на които бе позволено зимата. За лятото може би ще им дадеш по някой ден горница? Да те сетя, че дните за малките са 3,5 месеца. Виж там някой с eлка да ти сметне колко отпуска е нужна.
89
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, няма лошо - изсипете кошница с обвинения към родители, които са се замаяли от бачкане. Дано ви олекне. Понеже това няма да реши проблема. Затворете още година училищата и просто ви съветвам да си търсите друга държава. Но е трудно вече да се открие нормална.
88
4
 
2
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Работя в частния сектор. Колко пъти да ти обяснявам. Отпуската ми е 35 дни в годината + 1 ден подарък за Коледа.
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И замирисва на сорос конвенция