Отбелязваме Архангелова задушница утре

Почитаме паметта на загиналите воини
15
Отбелязваме Архангелова задушница утре
Снимка: БГНЕС, архив

Заупокойна панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена утре, 6 ноември, от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

В ритуала в София ще участват президентът Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотични съюзи.

В ритуала ще вземат участие представителни части от Националната гвардейска част и знаменен взвод със знамената-светини: Знаме на 6-и пехотен Търновски полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 13-и Рилски полк, Знаме на 25-и Драгомански полк, Щандарт на Първи конен полк, Знаме на 24-и пехотен Черноморски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк.

С военни почести в различни военни гарнизони в страната военнослужещи от Българската армия ще отдадат признателност на загиналите във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време, съобщиха от МО.

По традиция на този ден представители на Министерството на отбраната ще поднесат венци и цветя на българското военно гробище и пред офицерските паметници в църквата „Свети Георги“ в с. Цапари, Република Северна Македония.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
кобрата на горбачов преди 2 години
Тоя не мога да го дишам!Ама като гласуваме за комунисти така ще е!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този ден си спомняме и почитаме нашите починали близки ! Защо и днес сте изтъпанчили да гледаме тоя долнопробен слуга ,който постоянно говори за ,,суверенна държава'',,за ,,върховенство на законa , за обединение,,a ни превърна във фронтова държава която при един сблъсък първа ще изгори ,назначи мошеници и лъжци в правителството си и ни раздели на ваксинирани и неваксинирани изпълнявайки волята на господарите, Радев , даваш ли си сметка какво правиш ,***?
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не политизирайте, хора... това е доколкото можем да го наречем празник, на нашите починали роднини. Може би е празник за тях, починалите, не знам/не знаем... но за нас си е тъжен ден. Никой не остана от моите близки. Баби, дядовци... майка, баща, вуйчо... много е лошо да си сам и да нямаш опора отникъде. Не политизарайте. На ония там, не им дреме за никой от вас, освен по избори. После ви забравят. Ние не трябва да забравяме хората които са ни създали и отгледали... Ние сме народ, общество...
7
2
 
9
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Представяте ли си тоя да го гледаме още 5 г.?
6
0
 
8
 
! Отговори
закон ли? вятър рабо преди 2 години
Въпреки абсолютно категоричното решение на Конституционния съд за нарушение на основния закон от негова страна, президентът Румен Радев продължава участието си в предизборната кампания.Радев продължава да обикаля засмян страната, казвайки с това си поведение на всички, че закони и конституция са празна работа и няма проблеми да ги мачкаш. Точно като мутра от 90-те.
5
1
 
10
 
! Отговори
ужас преди 2 години
фигуранта ше декламира поредната си реч .
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За каква Традиция става въпрос? Българите са насилствено християнизирани през 866 г от Византия , славянския език който днес е българския е наложен от Славянски Племена по рано изгонени от Българските Земи , става въпрос за Факти преди 12 века за които Държавата не се интересува поради срама и позора от миналото на Българската Държава
3
4
 
10
 
! Отговори
Роси преди 2 години
Това нещо,този срам и на Архангелова задушница ще ни се натрапва, и ще декламира?А стига бе,лъжец злобен .Като му видя увисналия нос и брадавиците ме е гнус,а за мръсната му дребна душица не ми се говари
2
2
 
11
 
! Отговори
бай Ламби преди 2 години
Комунисти щели да вземат участие в панахида....?!?!?Божееее .... на къде отива тоя свят боже...????
1
3
 
20
 
! Отговори
Радеф потъва преди 2 години
Зеленият чорап Радеф ни наложи зелен сертификат. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно...