МС с нови компенсации за бизнеса заради скъпия ток

Кабинетът проведе извънредно заседание
6 ное 2021 21:28, Анисия Иванова
36
МС с нови компенсации за бизнеса заради скъпия ток
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет проведе извънредно заседание, на което одобри изменения в програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, приета от правителството на 26 октомври 2021 г.

Промените имат за цел да улеснят прилагането на програмата и ефективната защита на всички небитови потребители на електроенергия от свободния пазар заради високите цени на електрическата енергия, се казва в съобщение на МС.

Измененията дават възможност на министъра на енергетиката да определя в типовия договор, сключен с доставчиците, различни дати за предоставяне на заявления за получаване на необходимата информация от фонд "Сигурност на електроенергийната система" и за възстановяване на получената компенсация от страна на доставчиците към небитовите крайни клиенти.

Промяната се налага поради факта, че различните доставчици имат различни условия и срокове за предоставяне на фактурите на своите клиенти.

Промените в програмата за компенсиране предвиждат също възможност фактури, по които се дължи компенсация, но са издадени преди подписване на договора между МЕ и съответния доставчик, да бъдат включени в компенсирането. За тях доставчикът ще е задължен да уведоми клиента за полагащата му се компенсация, която ще бъде предоставена чрез намаляване на следващи плащания от клиента.  

На правителственото заседание е бил одобрен и проектът на типов договор във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията. Със същото решение Министерският съвет възлага на министъра на енергетиката да сключи такива договори с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия.

Плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище от Европейската комисия, е регламентирано в решението на Министерския съвет.

Сключването на договорите се налага, за да бъде практически изпълнена приетата от правителството програма за компенсиране на бизнеса, която предвижда всички небитови крайни потребители да получат компенсация в размер на 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия.

Предвижда се тази мярка да действа в период от два месеца – октомври и ноември, като първите компенсации ще бъдат получени от потребителите заедно с октомврийските им сметки за електроенергия, които са дължими през месец ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
АМАН ОТ БАНДИТИ преди 2 години
ALO KWO STAVA BRE...Спекуланти вдигат цените на тока с цел Ограбване на милиарди от БЪлгарите вкл от бизнеса.Подставени на власт в София им помагат като ОГРАБВАТ НАРОДА ПРЕЗ БЮДЖЕТА С ЦЕЛ МИЛИАРДИ ПЕЧЛБИ ЗА СПЕКУЛАНТИТЕ.АРЕСТИ ЗА СПЕКУЛАНТИ И ЗА ВИНОВНИ ЛИЦА ВКЛ СЛУЖИТЕЛИ ИЗдържани с ограбвани милиарди от народа през бюджета
27
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Този МС си отива и сега може да обещае всичко!
26
1
 
7
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Нека бизнеса да гласува за - радев и боко в цял свят се даваха помощи за обикновенните хора пострадали от пандемията , само в бьлгария се взима от обикновения човек за да се дава на - олигарсите
25
1
 
6
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Боко гледа бизнеса , радев гледа бизнеса а обикновеният човек кучета го яли
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хунтата си купува корпоративен вот...
23
0
 
5
 
! Отговори
Куку преди 2 години
Из страната големите фирми пренасочват заради цените производството към Полша, Турция, дори и Германия. Да, правилно пиша Германия. Ако до месец-два не паднат цените до тези в Полша например, не ми се мисли какво ще стане с безработицата.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките са продажници но тази хунта няма равни,прави се с цел да не увеличават заплатите то Е ИСТИНАТА ЖАЛКО НО Е ТАКА,ЗАТОВА НА 14.11.2021Г.ЧЕРВЕН КАРТОН АЛЧНИ И М..................Г.......Е.ВСИЧКО ЗА ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ ТОВА Е!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекрасно! Хайде сега да се пръждосвате по дяволите.
20
0
 
8
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Парите от заема от милиард и половина отиват да нахранят гладният бизнес, за да няма протести до изборите.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези компенсации са жалки трохи и опит за замазване на очи, но е невъзможно да не се прозре истината - ЕС и наложената от него силова политика, вкл. енергийна, здравна и екологична, нанася непоправими щети на хората и отделните държави. Време е да се зареже тази бюрократична разпадаща се организациа.
18
1
 
8
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Абе това парвеню видяхте ли го как си прави селфи с Байдън на срещата в Англия за зелената сделка.За първи път го видях ухилен до ушите.Има отвратителни криви,малки жълти зъби.Да се залепи до Байдън и да си правиш селфи?!Егати простотията
17
0
 
11
 
! Отговори
Опалааа преди 2 години
Битов и небитов клиент. Нещо като черен и бял човек. Нещо като хетеро и гей. Алоууууу !!! То си е ток! Нещо за дискриминация да сте чували!
16
0
 
18
 
! Отговори
Битов клиент преди 2 години
Нещо не разбрах. Аз, като битов клиент, ще плащам с данъците си тока на индустриалците с частните им самолети и бентлита ли?
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да построим държавни 7 и 8 блок на Козлодуй за държавен ток за нашите бизнесмени. Белене е частен проект. Ще станат частни изнудвачи, а АЕЦ Козлодуй ще трябва да затвори. Откъде пари за нови реактори за Козлодуй? Реакторите трябва да се монтират в Козлодуй, а частният проект Белене да си купи нови..............
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма разлика между романин и бизнесмен. И двете не искат да си плащат тока.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и компенсациите за бизнеса няма да се отразят на крайните цени,бизнеса пак ще си *** както винаги,няма да вдигне заплатите ,а инфлацията си расте ,сиреч пак си помагаме на едни наши хора , а по-обикновените да клатят дърветата!
12
1
 
19
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Плащаме тока на римляните сега и на капиталистите
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам нашата фирма как свети с хиляди излишни лампи като коледна елха ,какво разхищение на ток....не им ли е скъп тока незнам!
10
2
 
3
 
! Отговори
Мухахахахахахахахаха преди 2 години
Бизнеса ДГД...както всеки път !!! Ше имате да взимате ама някой друг ден ....
9
4
 
3
 
! Отговори
СКЪПО за чужденци преди 2 години
Тока трябва да е ЕВТИН за БЪЛГАРИ и много СКЪП за чужденци и чужди фирми на араби, не.г.р.и и китайци... ЧУжденците да се гърчат Дори и ФУТБОЛИСТИ да са трябва да плащат 10 пъти ПОВЕЧЕ от българи.... ВАЖНОТОТО е ние, българите да живеем леко и да пируваме и гуляйстваме...