Получаваме по-малко от 300 млн. тона азерски газ, договорени са 1 млрд.

Путин иска да ревизира условията, при които приключи студената война
21 дек 2021 16:08, Анисия Иванова
28
Получаваме по-малко от 300 млн. тона азерски газ, договорени са 1 млрд.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България ще получи тази година по-малко от 300 милиона кубически тона газ, при договорени 1 милиард за годината. Това е голям пропуск, защото азерският газ е два-три пъти по-евтин от руския, което съвсем не означава, че догодина азерския газ няма да е по-скъп. Това каза д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Дали и как България може да получава в пълен размер азерски газ, още преди официалното завършване на Интерконектора – това, според д-р Димитров е логична тема на разговорите между премиерите Петков и Мицотакис. По думите му Интерконекторът би трябвало да заработи до средата на следващата година.

"Нито Кирил Петков, нито Кириакос Мицотакис могат да направят нещо повече. Друг е въпросът, че последните новини, които идват, не са много обнадеждаващи. Може да се окаже, че техническите работи по тръбопровода няма да бъдат завършени до края на декември, но дори и да има забавяне от един-два месеца, това не е чак толкова голям проблем", каза гостът.

Според него до два-три месеца няма да има успокояване на цените на тока.

"Друг е въпросът доколко ще бъде запълнен Интерконекторът, когато стартира неговата работа. Защото от първоначалния капацитет от 3 млрд. кубически метра са резервирани съвсем малко над половината".

Повечето от червените линии, начертани от Москва, са абсолютно неизпълними. Така Димитров коментира шестте искания на Русия пред НАТО. "Например, че НАТО трябва да поеме ангажимент да не се разширява на Изток и да не развива никаква съвместна дейност с тези страни, които са бивши съветски републики - Украйна, Грузия и т.н. Това просто няма как да бъде обещано".

Исканията на Русия към НАТО вече са официализирани, бяха потвърдени от Москва. Това не е много обичайно в дипломатическата практика преди да са водени, каквито и да било преговори.

"Тези искания изглеждат напълно неизпълними и защото НАТО не може да поема ангажименти от името на Украйна, например. Или от името на други държави, граничещи с Русия. Алиансът не може просто да им каже - ние така решихме за вас и вие трябва да се съобразите. Това време отдавна отмина", допълни Димитров.

Гостът се съгласи, че може би става въпрос за подход, при който поставяш неизпълними изкания, защото не искаш да преговаряш, но може и да е "подход, чрез който да се поставят прекалено големи искания, а след това да се стремиш да постигнеш нещо по-малко", парадирайки, че си направил отстъпки.

"Хората от Външно министерство на Русия се стремят да изпълнят заръка на Путин, който настойчиво иска в последните няколко месеца да постигнат някакви гаранции за сигурността на Русия. Искат тези гаранции от САЩ, от НАТО и те са изготвили нещо в тази насока. Друг е въпросът, че то е неприемливо за западните държави".

Това, което искат да постигнат, е не Украйна да не влезе в НАТО, а НАТО да не влезе в Украйна. Да не се разпростира там военната инфраструктура на пакта, да не се снабдява с по-съвременна военна техника, а да се запази огромната разлика в силите между Русия и Украйна. Това да консервира ситуацията. Тези искания ги тълкувам по-скоро като дефанзивни. Москва е удовлетворена от сегашното териториално статукво, при което тя контролира Крим и не би искала да има каквито и да е промени в това отношение.

"Путин иска да ревизира условията, при които приключи студената война и в резултат на които условия НАТО се разшири с нови 10-на държави, което също е нереалистично".

Целият разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анисия,хептен ни преди 2 години
залашка в мерните единици с този кубически тон.Има такава остаряла мерна единица в САЩ и Англия,предимно за дърва.Все пак ти благодаря,че не използва бушели или други екзотично звучащи извънсистемни единици.Струва ми се обаче,че когато някаква информация се адресира към БГ общество,би трябвало мерните единици да бъдат конвертирани в използваните у нас.Другото е неуважително и показва отношение през куп-за грош,чети там и не се опитвай да мислиш,каквото ти спусна,това е.Но се присмиваме на тебе.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този договор за 1 милиард кубика го договори Борисов през януари т.г..Газът ще се събира в компресорната станция ,,Петрич"
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не разрешавал на украинци, грузинци, молдовци да стават членове на НАТО. Този усеща ли се какви ги приказва? Те са абсолютно суверени държави и САМИ ще решават в какъв съюз да членуват. Не разрешавал на НАТОвски кораби да плуват в Черно море въпреки, че не е негова лична собственост това море и 4 държави членки на НАТО граничат с него. Това е някакво безумие.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнаха на руския газ на Путин да викат "азерски".
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен До 16Мерси на Бойко, че провали "Южен поток".
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Алиансът не може просто да им каже - ние така решихме за вас и вие трябва да се съобразите."А защо не? Че те редовно го правят.
19
6
 
9
 
! Отговори
Айде бе ? преди 2 години
НАТО не можело да каже на тия страни просто че, ние решихме така за вас и вие трябва да се съобразите. А когато нападаха Югославия. Ирак. Сирия. Афганистан. Либия....а преди това Виетнам. Панама. Гренада и т.н. можеше и то без да питат който и да било !?
18
6
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
От този експерт разбрах, че Русия искала гаранции от САЩ и НАТО за своята сигурност, но това било неприемливо за тях, т.е. приемливото е да заплашват Русия!?
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да да те тия в Азербайджан са балъци и ще ви дадат газ под цената на борсата лол
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете мерси на Бойко че ви направи тръба, сключи договор и дори купи за България част от терминала в Гърция. Нека Кики каже какво направи той?
15
3
 
4
 
! Отговори
АМИ , така ще е .... преди 2 години
...ще гризете дръвчето , докато купувате скъпата руска газ ....и ще виете , като сибирски вълци от глад , студ и високи цени на хран. стоки и горива....ХА,ХА,ХААААА...ХАК ДА ВИ Е ...!
14
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Договорени милиард, но не с вас, а с някой друг !
13
0
 
3
 
! Отговори
Рави Овадия преди 2 години
Искам сферичен тон.....*** кашерен да е....
12
2
 
8
 
! Отговори
Вица преди 2 години
един селянин казал на съседа, че ще ходи да си купи 10 пилета. Съзеда му рекъл - Е, тогава вземи ми купи и на мен 10 пилета. Като се видели съседа рекъл - Къде са ми пилетата. Ами твоите всичките измряха, само моите 10 останаха. Та така - ходи ги разбери в една тръба кой газ е азерски, па кой руски.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Условията, при които приключи етапът от студената война, да не са издигнати в ранг на международен закон? Да не са утвърдени с резолюция на ООН? Защо някои си мислят, че Путин не може да иска да ревизира тези условия? Государят може и иска, а вие се опитайте да му попречите да иска. 14-ти януари стремително приближава.
10
1
 
8
 
! Отговори
sherlock преди 2 години
"кубически тона" (???!!!)
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азерите са големи глуппаци да продават евтино газас и под борсовата цена.
8
1
 
3
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
От "Турски поток" Гърция също получава газ от Русия. Тя не задоволява по ТАНАП всичките си потребности. Руската газ за Гърция може да завие по Балкански поток за България, цялото количество от Азербайджан договорено за България да отиде за Гърция. Те ще си плащат на Русия по техните цени,ние на Азербайджан. Това можеха да договорят Кики и Мицо.
7
1
 
12
 
! Отговори
Метронове, оле! преди 2 години
То не бяха тонове, то не бяха кубически тонове, ама най ми били кубически метри. Не им е леко на жертвите на образователната система след всичко, което я сполетя през последните 30 години.
6
7
 
10
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Ботоксния гном и *** покрай него гълтат гипса. Още малко им остава и самите руснаци ще го обесят пред мавзолея