КЕВР ни сурвака с цена на природния газ от 133,41 лв. за януари

"Булгаргаз" поиска газът да поскъпне с 30% от 1 януари
Обновена: 1 яну 2022 16:15 | 1 яну 2022 15:49, Анисия Иванова
332
КЕВР ни сурвака с цена на природния газ от 133,41 лв. за януари
Снимка: БГНЕС

Природният газ поскъпва с малко над 30% от днес, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране.

Така през януари синьото гориво ще струва 133 лева и 41 стотинки за мегаватчас без такси и налози.

"След анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 януари 2022 г. в размер на 133,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лв./MWh." пише в съобщението.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов е коментирал, че независимо от желанието си регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той е изразил тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга.

Доц. Иванов е обърнал внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 31.07.2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти.

В тази ситуация, според енергийния регулатор, е наложително спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната. Това е особено важно за топлофикационните дружества, защото ще им позволи да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон и да предоставят топлинна енергия за голям брой потребители в София и други големи градове.

В противен случай дружествата могат да се окажат в невъзможност да се разплащат с "Булгаргаз" ЕАД за закупувания от тях природен газ. На свой ред това ще затрудни обществения доставчик, който съгласно договора за доставка трябва предварително да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е възможно да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие рискове за цялата енергийна система и за икономиката на страната, коментирал председателят на
КЕВР.

Приетото днес решение е във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец януари 2022 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. От комисията посочват още, че увеличената цена на природния газ за януари е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през периода след внасяне на заявлението на "Булгаргаз" ЕАД на 10.12.2021 г, в което е била предложена цена от 117,12 лв./MWh.

Същевременно от "Булгаргаз" заявиха, че дори и при новото увеличение, цената остава много по-ниска от тази на европейските борси.

Според газовата компания поскъпването не би било избегнато, дори и ако България получава всички договорени количества газ от Азербайджан, а не само една трета, както сега.

Аргументът на "Булгаргаз" е, че през зимните месеци дори цялото договорено количество азерски газ не е достатъчно да задоволи дори една четвърт от потреблението в България.

Основният фактор за увеличението е поскъпването на природния газ на европейските борси, от които зависи и цената у нас.

Още през декември стана ясно, че повишението на цената на синьото гориво ще е по-голямо от прогнозираните първоначално 14 процента, тъй като цените на газа на европейските борси, от които зависят и равнищата у нас, нарастваха почти през целия период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още по темата: ценагазкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
1
 
! Отговори
КРИМ... преди 2 години
..НИКОГА НЕ Е БИЛ РУСКИ ----ТАТАРСКИ Е.....И ПО НАСЛЕДСТВО УКРАИНСКИ!
257
0
 
2
 
! Отговори
До 317 преди 2 години
Никой не те пита какво искаш, нито мен питат........................това е фасадна демокрация...............демокрацията е само маска...............системата е една рафинирана диктатура!!
256
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме си БЕЛЕНЕ. После всичките тия ще духат супата.
255
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите ги няма,останаха КЕВР! Вън! Да остане само Радев с юмрука!
254
0
 
0
 
! Отговори
колко ще преди 2 години
ви сурувакат още, нали станахте ов ча нация след 45 години управление на БКП, кой мине той ви язди докато Путин си почива
253
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да ви е честита новата промяна..............елитът ще наложи новия световен ред................с млади , умни и интелигентни хора като момчетата от Харвард..............дори няма да усетите как ще станете роби...............да, най-добрият роб е този, който не разбира, че е роб!!!
252
1
 
10
 
! Отговори
Келеши преди 2 години
По-голямата част от газа се купува по дългосрочни договори. Само ни баламосвате. Защо няма мораториум и върху цената на газа за битови потребители? Значи хем сме пре....ебани да плащаме най-скъпото отопление, ами сигурно понасяме и част от загубите на топлофикациите. Не са ли всички българи еднакви за новите управляващи? А булгаргаз знаят ли, че и заплатите ни са най-ниски в Еврота, и то не с десетина процента спрямо европейските.
251
0
 
9
 
! Отговори
Съмнения преди 2 години
Относно КЕВР...и персоналният му състав с изтекла мандат....
250
13
 
7
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
При г-н Борисов цените не бяха такива. Дойдоха гладни червените мародери и набързо искат да се налапат.. Та някой казваше че се вдигат пенсии и заплати....
249
7
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Само така! Яко сурвакане на всички превратаджии, дето за 50 лева на ден си мислеха, че като свалят Борисов и сложат комунистите живота им ще стане по-добър :)))
248
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е при капитализма и пазарната икономика...............не ви е виновен нито Иван Иванов, нито новите министри..................................системата е виновна, но с нея не може да се преборите..............така, че ще мълчите и ще плащате като попове!!!
247
0
 
3
 
! Отговори
До Qanon преди 2 години
и какво ще направиш с тях.................100 % съм сигурен, че даже не знаеш кой е виновен за високата цена на газта???
246
2
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Много се радвам.
245
5
 
6
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Ще ни трябват калашници... много калашници!
244
15
 
12
 
! Отговори
whistleblower преди 2 години
Благодарете на "братушките" за обедняването и покачването на цените. Зарибиха ни с мизерния си газ на 60ст и сега ни извиват ръцете щото са много добри "освободители" кланяйте му се на Путин сега.
243
1
 
6
 
! Отговори
Един нормален човек преди 2 години
Да плащаме по 500 лв ток за осветление и хладилник, това ли искаш бре, магазинеркее!!!?
242
15
 
5
 
! Отговори
Ужасена преди 2 години
Трябва всеки месец да се повишава цената на газ и ел енергия с и над 10 процента и за населението. Не може един магазин да плаща 2000 лева за ток, а един самотно живеещ да плаща 20÷30 лева. Трябва да има месечна такса за електромер от 500 лева за всяко домакинство и помощи да получават само пенсионери и семейства с деца до 18 години.
241
13
 
15
 
! Отговори
Стефан Стамболов преди 2 години
Да не забравяме, че за сегашното ни отчайващо положение голям принос имат Славун Чалгаря и Ристо Лодкаря. Най-важното било да се изчегърта ГЕРБ. А не е ли по-важно да не умрем от глад и студ????
240
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Кевър бе, това е много перверзно да се говори така.
239
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви кажа честно мен и 300 лева цена на газа не ме бъркат. Но се радвам че зомбитата бленуващи промяна вече я постигат успешно. Колкото по-беден - толкова по-лесно манипулируем - толкова по-беден.