Минчев: Липсват IT специалисти в администрацията

Това е и причината за проблеми в киберсигурността, смята той
Обновена: 10 яну 2022 22:52 | 10 яну 2022 22:52, Веселина Йорданова
152

"На министъра на електронното управление Божидар Божанов този случай му дойде като студен душ. При такава идея за смяна на номера на Булстат първо се прави стрес тест. При нас, бързайки да покажем нещо, ето го и резултата", заяви експертът по киберсигурност Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR" в коментар на ситуацията с данните от БУЛСТАТ.

Според него цялата отговорност за случая трябва да бъде поета от Държавната агенция "Електронно управление".

"В момента всички частни данни на физически лица са достъпни. Това е директно нарушаване на GDPR. Но последствията могат да бъдат само глоба, и толкова. Предния път НАП не плати космическа сума", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че от 20 години страната ни се опитва да въведе електронно управление и то все още е само на експериментален етап. Основният проблем, който Минчев очерта, е липсата на IT специалисти в държавната администрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Златогор Минчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тия милиарди бюджет за електронно управление, ще вкарам it-та от САЩ
104
0
 
0
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
До: номер 143 Така е, всяка медицинска сестра е Флорънс Найтингейл!
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 144 То затова комунизма фалира. Умря! А много на които им е било хубаво при комунизма щото са си почивали когато са били на работа за което са им плащали сега искат да го възкресят. Но комунистите са атеисти - не вярват във възкресението. Следователно - комунизмът умря вовеки, амин!
102
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 141 Това е като да не можеш да разбереш защо един художник например да печели повече от един бояджия - типично комунистическо мислене! Един мустакат чичко така навремето се е пробвал да стане художник, но не е успял. Затова пък успял да стане канцлер на Германия.Виж, да си програмист не значи да влизаш във Фейсбук и Инстаграм, а да си бодеш очите на компютъра понякога повече от 10 часа на ден, накрая в главата ти са само алгоритми, библиотечни и хедър файлове и нищо от нормалния живот!
101
0
 
0
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
глупости липсват. в наща община има поне четирима на тая длъжност
100
3
 
3
 
! Отговори
Не е честно! преди 2 години
Аз не мога да разбера това лицемерие...защо един програмист ще взема 3000+ пари, а една медицинска сестра има няма 1000...??? Айде да иде тоя програмист да трепери за човшки живот, да търпи миризми и човешки сокове и да гледа мъката в очите на хората и смъртта в очите всеки ден!!!
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и да дават заплати пак едва ли ще има много желаещи. Всичко е далавера там и началниците гледат единствено комисионата, която ще измъкнат. Пък последните години началниците се сменят доста често и по традиция сменяван и персонала.
98
0
 
9
 
! Отговори
До 141 преди 2 години
Няма специалисти в администрацията, защото дават 3К заплата, когато в която и да е друга компания ще взимаш 5-6-7К. Затова и никой не работи като ИТ в администрацията. Иначе аз си печеля добре, бих казал същата като нормалната заплата за ИТ в Германия, Австрия и т.н. просто защото данъците там са доста по-големи и чистата сума накрая е горе долу еднаква.
97
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, така стана и с новата програма в съдебната система - ЕИСС. Разработена от хора, които нямат представа от спецификата и динамиката на работата в съда. И сега слугуваме на една нескопосана компютърна игра, тромава, неудобна, досадна, с лош интерфейс, която се доработва вече 2 години, но това не може да поправи изначалната й концептуална сбърканост. Лошо!
96
1
 
9
 
! Отговори
Фред преди 2 години
Друго ,какво ви липсва? И на мен ми липсват много неща ама никой не ме пита. А когато отида да си плащам данъците плащам. Когато искам друга админитр. услуга срещам бездействие и много търпение в зависимост от услугата. Щом е така върнете ни в каменната ера.
95
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсват, защото искате да работят за без пари..................но така не става!!!956
94
1
 
13
 
! Отговори
Бългалия преди 2 години
Липсват стотици милярди от държавата
93
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Средна 3000 лева не значи че 90 % вземат 3000 лева а че има някой с 10 милиона и 90 % с 1000 лева. Тоя с 10 милиона заплата е мафиот от ГЕРБ или СДС и точи бюджета.
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига с тези многохилядни заплати в ИТ сектора! Виж данните на сайта на НСИ и коментирайте. За 2021 година в сектора, в който са ИТ, средната заплата е около 3650 лева.
91
5
 
12
 
! Отговори
До гадняр преди 2 години
Далече съм от мнвнивто, че всички държавни служители са некадърни.Има много специалисти и експерти в доста области.Подобни крайни изказвания са меко казано, леки.Лошото имв на държ служител идва от твжката обвързаност на държ админиатеация с политиката, назначени калинки и др.Редовите служители по агенции и миниатврства си разбират от работата, така че, хайде по спокойно.
90
4
 
12
 
! Отговори
Гадняр преди 2 години
Думата "некадърност" стой много добре до думата "държавен служител". Дали защото подбора там е според това кого познаваш, а не какво можеш? Заплатите им са ниски по две причини: 1. Раздут щат 2. Корупцията като допълнителен доход.При IT специалистите нещата съвсем лъсват, защото това е творческа професия и изиска много умения, знания и съобразителност.За малко да забравя: Информационно обслужване са неуки ***!
89
0
 
0
 
! Отговори
До 129 преди 2 години
Е, ОК. Така да бъде. Пак казвам, проблеми има. Не само тук. Има провалени проекти по света и между частни фирми, където няма корумпирани министри, политици и др. Не е лесно.
88
3
 
0
 
! Отговори
До 127 преди 2 години
Тълкуваш данните грешно.80к собственици на фирми не означава 80хлд реално работещи фирми, както и че собствениците взимат по 5к.Взимащите над 5к в ИТ сектора са хиляди. Може би просто, защото всичко се декларира.Гаранция има хора с доходи над 5к но проато не се декларират.Също така говорим за теудови договори, а не за самоосигуряващи се, каквото може би се яодят шефояете на фирмите. Знам ли и аз вече
87
0
 
1
 
! Отговори
До 126 преди 2 години
Разработчик от гледна точка на клиента е фирмата като цяло.
86
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсвали ИТ специалисти в администрацията. А колко им плащате? 700 лева или 800 лева? С трици ...