БПГА: Не се очаква недостиг на горива у нас при нарастване напрежението Русия-Украйна

България поддържа и задължителни 90-дневни запаси от горива
Обновена: 12 фев 2022 09:35 | 12 фев 2022 09:08, Елка Василева
25
БПГА: Не се очаква недостиг на горива у нас при нарастване напрежението Русия-Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Страната ни има достатъчно автомобилни, корабни и самолетни горива и не се очаква да има  недостиг в случай на нарастване на напрежението между Русия и Украйна. Това каза за БНР изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Принципно е ясно, „че цяла Европа е силно зависима от доставките от Русия, не само на природен газ, но и на нефт, а и на течни горива като краен продукт“, казва Андрей Делчев и допълва, че България не прави изключение.

Още по темата

„Но България все пак има и алтернативни източници през внос. Освен това поддържа и задължителни 90-дневни запаси от горива. Част от които се съхраняват на територията на страната, част от които по силата на възможностите, които законът дава, се съхраняват в други европейски държави, членове на ЕС, но в сравнително къс срок се предполага, че могат да бъдат доставени в България“, обясни Делчев.

По този начин „България поне за 90 дни е гарантирана или 90 дни плюс оперативните запаси, които се намират в складовете в страната. Това е сравнително дълъг период - една четвърт от годината“, каза експертът.

Затова Андрей Делчев не очаква „да настане драма и колите да не могат да се движат поради липса на горива. Също самолетите и корабите“.

Освен това „тук трябва да подчертаем, че това са запасите за търговски нужди. Държавният резерв за военни цели, за осигуряване на армията е съвсем различна тема. Той при някакви положения също може да бъде освободен, но той не влиза в тези 90 дни. Т.е. в държавата има и допълнителни количества, които се съхраняват в държавния резерв“, посочи изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Нема бе , Мунчо.... преди 2 години
Ердоган , е казал , че до час ще е у София и ще ни пази от Русия по всички фронтове! Ердо ше има винаги бензин и газ за теб......само че ше требва да те обрежеме от към гушката...!Ще ти помагаме ...!
19
2
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
А бе, Чукчи! Нали руснаците ще ударят първо американските бази и инфраструктурните обекти - Летища - София, Варна, Бургас, Пристанища - Варна и Бургас. Петролни рафинерии- Лукойл - Нефтохим и Петролна база, газопроводите от " Балкански поток" и газохранилището в Чирен. Имали запаси за 90 дни! Айде скрийте се някъде!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превод - няма да има никакви горива ако нарастне напрежението! Те досега не очакваха покачване на цената на тока и газта, не очакваха инфлацията да премине 4%, не очакваха да има сняг зимата и не очакваха, че на хората ще им писне от коведарските простотии на Киро ***!
17
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Идва и пролет и нуждата от енергия ще е много по-малка. За следващата година ще имаме много по-голяма независимост от руска енергия и сме спасени,чрез алтернативен внос и повече ВЕИ-та.
16
1
 
4
 
! Отговори
Почне ли войната... преди 2 години
нема да има "3-ти Украински фронт"----ше идва 1-ва Турска армия да си събира вересийте на Балканите , а Кире и Рундьо да търсят о"време вазелин ....че може да се окаже тогава "дефицитка" при толкова комунисти и левичари у нас...!
15
3
 
2
 
! Отговори
УжасТ преди 2 години
..нема го вече "3-ти украински фронт" да ни донесе новия 9.09.44г.....лелееее....
14
2
 
2
 
! Отговори
"войната почвал преди 2 години
Е ....значи турските войски на НАТО, ще дойдат по-бързо, докато руснаците се бъзикат с Украйна..ха,ха,хаааа....
13
3
 
3
 
! Отговори
шок и ужастттт преди 2 години
Преди мислех, че 21век ще е модерен, мирен и ще има технологии да ходим поне до Луната, ако не по-далече, а то само ужасии и психопати решават как да живеем и какво да ни информират..
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната почва, а след броени дни живите ще завиждат на мъртвите!
11
1
 
3
 
! Отговори
НАП преди 2 години
Бензин А-93 беше 90ст през 1988-***. С една заплата 200 литра. Значи сега трябва да 5-6 лева.
10
5
 
1
 
! Отговори
КУПУВАЙТЕ, КУПУВАЙТЕ преди 2 години
... ЧЕ РАШКИТЕ ОТ ДРЪНКАНЕ НА ОРЪЖИЕ, ОСТАНАХА БЕЗ ПАРИ ИРУБЛАТА ПАДНА НА 0,20ст...ХАХАХААА..
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе то недостиг на горива няма да има. Ама бензина ще е се продава на 7-8 лева литъра..Ако искаш купуваш. Затова е по-добре да напълня няколко бидона докато е евтин още.
8
2
 
2
 
! Отговори
И баба ми знае: преди 2 години
... Че почне ли някой да ти обяснява нещо, без да си го питал... ЗНАЧИ ИСКА ДА ТЕ ИЗЛЪЖЕ.... ХАХАХААА
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо, най-важно е нашите партньор и приятели от ЕС да са доволни. Ако трябва ние направо да се бесим, стига те да ни се радват.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 6: само почакай! ФЕД и ЕЦБ се готвят да започнат да вдигат ОЛП, борсите ще се сринат, защото отдавна там се продават балонни активи! Храните и тока вече излетяха! До месец барела минава $100! Глад ще има, наивни ko! Точно тогава американските танкове ще се притекат на помощ на марионетните правителства, които ще изпуснат положението.
5
5
 
5
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Ако не е руснака,че ни изядът въшките....
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе аз за всеки случай съм напълнил 2 варела с нафта в гаража.. Ей тъй да има. При война горивата са най-цени.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2Не е точно революция. Елита обяви война на пролетарията,и той е принуден да отговори,за да се защити.
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна и Русия нямат нищо общо! Гледате ли какво става в Канада, Франция... Задава се нова революция на пролетариата, този път на запад. Или си представяте че всички ще се примирят с новите растящи цени и инфлация, огромни цени на ток и бензин? Западният икономически модел е чао, американските войски заемат позиции за да наложат тоталитаризъм по доминионите, точно както СССР навремето в Чехословакия и Унгария. Очакват ни насилие и безредици навсякъде и после - нова финансова система.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От баба знам,че някой обяснява ли ти нещо без да си го питал, обикновено лъже.