Проф. Станчев от Харков: Бомбите не спират, атакуват жилища и училище

Мъжът опитал да напусне военната зона в снежната виелица, но неуспешно
5 мар 2022 19:07, Анисия Иванова
159

Бомбардировките в Украйна не стихват. Във втория по големина град Харков бомбите са ежедневие и вече десети ден са част от живота на професор Михаил Станчев. Утре той възнамерява да направи втори опит да се евакуира от размирния град.

"Днес се събудих в 2:30 през нощта от авиационните бомбардировки, имаше два опита недалеч от мен. Явно атакуваха танковото училище и полигона. Беше ужасно, направо на главата ти. През цялото денонощие бяхме без ток и интернет. Днес включиха, имаме, и малко живнахме", сподели проф. Станчев.

Звукът от бомбардировките са ежедневие за него. Дори и през последната нощ не слиза в подземие, а се крие в коридора.

"През нощта обстрелваха различни райони на Харков, жилищни райони, в близост танковото училище. Ходих да видя специално. На жилищен блок, който е на съседна улица, горната му част направо е разбита, на самото училище е разбит кадетският корпус.  Добре че нямаше деца", разказа професорът.

И се счита за късметлия, защото районът в който живее, не е разрушен. Малко преди да разговаряме с него чува мощен взрив.

"Имаше голям взрив преди малко и така и не разбрах какво стана. Много силно се чу, явно хвърлиха бомба. Всичко се тресе, а когато има авиационни удари, са доста ниско над жилищните сгради. Чува се и когато украинците стрелят. Вчера например два пъти се чу, имаше успешни контраатаки на украинските войски и отдалечиха руснаците чак до руската граница", разказа проф. Станчев.

Излиза само до магазина. Казва, че има хляб и основни продукти. Днес в сняг и виелица, с най-необходимия багаж, проф. Станчев и съпругата му правят опит да напуснат Харков.

"Не успяхме. Утре ще повторим този опит. Само с влак ще се движим, това е най-сигурният начин за стигнем до средата на Украйна. И оттам ще видим, моята цел е да замина за България", сподели още мъжът.

И казва, че ако стигне до Одеса или друго населено място близо до границата с Румъния или Молдова, ще се опита да използва автобусите, които организира българското външно министерство.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
0
 
! Отговори
рико преди 2 години
Русофилите твърдят че това са фалшиви новини, според тях професора е хванал оръжието и е отишъл да стреля по руските "освободители"
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обстрелвали са танково училище, не техникум по дървообработване. Удрят военни обекти. Може би този професор е "приятелят" на Слатински дето го информира от Харков и онзи ежеминутно залива хората с пенсионерските си брътвежи.
115
2
 
2
 
! Отговори
От коридора преди 2 години
Бай даскАле, от коридора видя Руснаците върнати до границата бати Зоркото око, не правиш разлика за бомбите, средата на Окраина и одеса, взимай си хапчетата и в КОРИДОРА да не се блъснете с зеленското и то се крие
114
2
 
2
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Появата на Байдън на 19 януари по телевизията, когато заплашваше Русия с катастрофални последствия и отговорност, ако тя нахлуе в Украйна, повдига въпроса защо Вашингтон не беше подведен под отговорност, когато нахлу в Афганистан и Ирак и когато свали властта в Украйна с цветна революция? Вашингтон нахлу в Украйна, а не Русия.
113
4
 
5
 
! Отговори
притеснен преди 2 години
професоре, на какъв език контактуваш с украинците, само не ми казвай, че е на руски, надявам се да е на английски или поне double dutch
112
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой русороб няма ли да каже че професора е нацист
111
5
 
12
 
! Отговори
Бат-Баяни преди 2 години
Ще има партизанска и подривна дейност. Тук ще убият 5-6 руснака от засада, там ще унищожат два руски танка и така ще е докато се махнат. Жертва след жертва.
110
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пропагандата дали няма да те пратят в Сибир.
109
6
 
4
 
! Отговори
Киви преди 2 години
Вярно е независима - от нея нищо независи и наистина е луд че чака толкова време. Ако си мислите че и ние сме независими се лъжете, същото важи и за окупирана европа.
108
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сред училищата ще нападнат детските градини и болници. В Сирия руснаците ползваха същата тактика на разрушения и убийства на деца и беззащитни хора.
107
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвратително варварство. Независима , уредена, суверенна държава, в Централна Европа, нападаш и рушиш, убиваш и прогонваш от домовете им. Путин е луд!
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където стъпи руски ботуш носи мир!
105
0
 
6
 
! Отговори
НаРъба преди 2 години
Направо...Не се знае кой кого гърми,напада и кой кой е.Майката си трака
104
3
 
11
 
! Отговори
.. преди 2 години
Ще те намерят преател платен и ще те унищожат
103
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На проф. Станчев жена му в първия ден на бомбардировките беше казала да не я будят преди 11ч. Да се наспи
102
11
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А над Киев се издига атомна гъба,мда..Много лъжете,дайте си почивка,поемете въздух,че ще се задавите.
101
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците и те воюват с руски ракети. Не се знае коя ракета на кой е.
100
4
 
14
 
! Отговори
Nnnn преди 2 години
Ако групировката Азов му позволи да напусне.
99
8
 
10
 
! Отговори
TT преди 2 години
Руски убийци- горете в ада !!!!
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрахме само след контраатаката украинските войски нахлули ли с в Русия или не . Да уточни при следващия репортаж ако може. Че това си е новина.