В България се търсят основно детски книги

Децата се интересуват от различен тип литература
20 юни 2022 23:40, Росен Стойчев
13
В България се търсят основно детски книги
Снимка: БГНЕС

Четиридесет и пет процента от продадените книги в България са детско-юношеска литература.

Още по темата
Това каза председателят на Фондация “Буквите” Иван Богданов пред Нова Нюз.

По думите му “книги се купуват и децата ги четат”, но това не са книги от задължителната литература. Според проучването децата се интересуват от друг вид литература, като комикси, например.

“Учебните програми трябва да бъдат прегледани още веднъж. Провалът на българското училище е факт”, заяви учителката по БЕЛ Цеца Петрова. Тя призова “българската интелигенция да насочи вниманието си към това”.

Петрова и Богданов коментираха текста, част от НВО, който седмокласниците трябваше да преразкажат, и чиито автор стартира серия от коментари в социалните мрежи заради свой пост във Facebook.

“Това е недостоен, шумен скандал, който започна като междуличностен и се превърна в идеологически. Не разказът е проблем. Това, което ме тревожи е, че българските интелектуалци се интересуват от проблемите само по определен повод, каквито са началото и края на учебната година”, каза учителката.

Тя сподели, че учениците й са дали положителна оценка на текста, защото за тях е бил лесен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: литературакнигидетски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Булгар преди 1 година
Упадъкът е пълен ! Вече никой не чете.....
9
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Анонимен 8 От поста ти се разбира, че четеш литература само в оригинал. На четири езика (и то само западни) - това си е доста ограничено. Дори ако приемем, че единия от езиците е испански, пак излиза, че нямаш идея ни от руска литература, нито от друга азиатска.
8
0
 
6
 
! Отговори
Вундеркиндче преди 1 година
Ако до 15 години не си прочел световната класика и друга художествена литература по избор, си оставаш неграмотен. В университета се чете научна и техническа литература, няма време за друго. Когато хора на 20-30 години четат Хари Потър и друга литература подходяща за малки деца, това изглежда странно.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хаха, и кое точно ти говори, че не чета? Или не ти пасва на ограничеията, а? Имам около 2 000 книги :) и четирите ми езика се сертифицирани :) По образование доктор :) жалко е, че в България има индивиди, които като теб, които не виждат по-далече от носовете си! Има много хора като мен, но явно не са в твоето обкръжение! Хубав ден и си повиши интелекта!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И книгите се купуват според интелекта..
5
4
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Да бе, да! Не четеш преводна литература, защото ползваш 4 западни езика? Доста ограничено, приятелю. На останалите езици също са писани книги.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Книгите за деца в днешно време са покъртителни - само за пример - Мравин.///
3
2
 
2
 
! Отговори
Да бе, да! преди 1 година
Поредната партенка за да обяснят колко са неграмотни българите! Пропускате една много важна брънка от цялата картинка: дали ще си купите книга на английски ил български откъм ценя вече няма значение! Послендите години минах на книги на чужди езици. Още по-евтино идва, ако си купите електронна книга :) В България книгите са скъпи, аз лично не виждам смисъл да купувам преводна литература при факте, че говоря свободно 4 западни езика :) И синът ми не чете набългарски :)
2
0
 
8
 
! Отговори
Азис преди 1 година
Е за кво ни е да четем по късно. Нали си имаме Пайнер, Слави, Хазарта и няколко *** метъла от време оно.
1
4
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Търсят айфониннещат децки книги по 20 лв. парчето :)))