Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане

Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите запознанства, каза журналистът
28 дек 2022 08:43, Елка Василева
675
Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане
Кадър: Нова тв

„Страхувам се от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя” - някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл, да причини смърт или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск”. Това заяви пред Нова тв журналистът Христо Грозев от разследваща мрежа „Белингкат”. Грозев беше обявен за издирване от Русия.

Още по темата
„Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас””, каза още Грозев.

Той не разкри в коя страна, дори и на кой континент се намира в момента.

 „Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана”, каза Грозев.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат”  имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев.

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ.

Грозев не знае защо е включен в този списък. Каза, че е наел адвокати в Русия. „Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен”, каза Грозев.

„Наех адвокат и от правозащитната организация „Агора”. Вече втори ден не могат да получат информация. Надявам се вече да я получим”, каза той.

Грозев смята, че е привлякъл вниманието на руските служби през 2016 г. с разследването си на свалянето на малайзийския самолет. „Всяка година ходих да обучавам журналисти в Русия. През 2016 г., на излизане от страната ми беше сложен черен печат”, каза журналистът. „През 2019 г. наше разследване нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за убийство в Берлин на чеченски бежанец. Практически нашето разследване беше основно доказателство в съдебна зала, с което представител на ФСБ беше осъден до живот и в момента той е в берлински затвор. И в края на 2020 г. разкрихме кой е отровил Навални, но и го направихме по начин, по който практически унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който определени инструкции са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, така че съм сигурен”, каза Грозев.

„Два дни преди българското правителство да привика Митрофанова, три други правителства в Европа ми предложиха помощ”, каза още Грозев.

Той допълни, че до момента му е предложена помощ от Холандия, Австрия, Швеция, Естония.

За момента знае от руската държавна медия, че е обявен за издирване по руския Закон за разпространяване на фалшиви новини за руската военна операция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


675
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
453
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали е защитавал България или чужди страни, кой ще каже.
452
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, българинът веднага готов да линчува друг българин, за благото на Рашата. Няма такъв смях.
451
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ме е грижа за този и не само мен.Всеки да си отговаря за постъпките.
450
0
 
9
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Струва ми се ,че има една голяма опасност за г-н Грозев и че той има право да се страхува.Ако е вярно това ,което казват някои наши официални лица ,той нито едно разслезване не е довел до край и дейността му има повече провокативен характер ,което означава,че той не е особено полезен.А случващото се сега е много удобен повод неговите ментори от една велика държава да го ликвидират и после да хвърлят вината върху руснаците.Това е изпитан с ефективността си похват на тези служби!
449
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от български ме ке ре та, които работят за англосаксонски интереси! Да си го защитава МИ 6, а не ББ да се обажда без никой да го пита!
448
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо българското правителство на Костов предаде на Турция, САЩ и ЕС нашите разузнавачи, а сега се леят сълзи на този английски шпионин???
447
0
 
15
 
! Отговори
Дон Чичо преди 1 година
Да този наистина е клоун. През 2014 година получава черен печат от Русия, след което влиза с подправен чужд паспорт. Изкара четирима Руснаци, отровители на 3-4 човека и взривили няколко погреба, разхождайки се близо две години из Европа. Доста го е закъсала Русия, ако разчита на 4 човека. Накрая публикува личните данни и имената на 22 Руски чиновници, обявявайки ги, че са убийци от ГРУ, като чели, някой ще му ги изтипоса. Защо не направи това в САЩ .Ще го намерят в миша дупка.
446
0
 
13
 
! Отговори
w преди 1 година
Поданик на нв Чарлз 3-ти. Да отива там.
445
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
клоyн
444
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какъв е тоя ***?
443
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата ни е оставена без управление и сега ни е виновен Хр.Грозев. Целият свят видя че министерски съвет и президенство са изпразнени от съдържане у нас. Сигурно и за лошото управление, инфлацията и беднотия ни е виновен Хр.Грозев.
442
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Американски агент.
441
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако една държава не се грижи за своите граждани, то това не е държава. Пълният разпад на държавата е предизвикан от предателите които са на върха на държавата и продължават да ни водят към пропастта. Срам ме е от президент и министри, които охолно плюскаха на държавната софра и забравиха задълженията си. Тези хора без чест незабавно трябва да подадат оставка и повече никога да не заемат държавни длъжности.
440
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджите само за убийства говорят. Ненавиждат живата природа.
439
2
 
23
 
! Отговори
SDI преди 1 година
Защо трябва да ни занимават няколко дена с някакъв, който от много години не живее в България и сигурно се е отказал и от българското си гражданство, а и на всичкото отгоре както научавам е и с тъмно минало. Веднага били му предложили помощ от седем държави, пазят го от британското и американското разузнаване. Какво ви говори това? Очевидно не е случаен, а е агентура на чужди държави, по всяка вероятност продажник.
438
17
 
2
 
! Отговори
факт преди 1 година
Христо Грозев е най-уважаваният и най-цитираният български журналист
437
1
 
18
 
! Отговори
безродник преди 1 година
ама този вообще не в България някъде по Западна Европа, има криминална приватизаторска биография /съдеб .дела с Любомир Павлов /и американците и МИ6 го пазят , сайтът му белинкат е долна америко сакска дезинформация, че е ходил и изпълнявал поръчки на ми6 в украйна е ясно
436
2
 
15
 
! Отговори
Бог да пази България преди 1 година
Що те е страх, бе Христо? Нали си на Христос кръстен и в Бог не вярваш ли?? Моли се за опрощение на греховете си, защото когато се моли човек не го е страх. Каквото сме си надробили, това сърбаме. Сети се, че си българин. Ама спри да плюеш партиите и да търсиш вина в другите и се покай! Бог е Любов и всемилостив. Дано да ти прости за глупостите, с които се занимаваш. Защото срещу Божията разплата парите не действат, нито пропагандата. Здрав да си и дано ти дойде акъла!!
435
3
 
22
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Каквото си си надробил, това ще ядеш. Москва не вярва на сълзи!
434
2
 
18
 
! Отговори
Честита Нова преди 1 година
Година!Който,каквото си търси,това си и намира!Да бе мирно седяло,не би чудо видяло!Братя българи-весели празници-яжте,пийте,веселете,по-малко новините четете,и повече за вас и вашите семейства мислете!Да сте живи и здрави тази зима,дано пандемията да си замина и да дочакаме следващата нова година!Наздраве дружина!