Фарас от Багдад: В България няма много пари, но има хубав живот

Приликата между иракчаните и българите е топлината
29 дек 2022 11:27, Петя Славова
83

За ужаса от войната и страхът дори да се отиде до магазина, разказва 38-годишният Фарас от Багдад. Мъжът си спомня за живота в Ирак като заявява, че войната е най-лошото, което може да се случи в живота на човек.

Жестоката и опасна обстановка Фарас сменя със спокойствието в България. Той е в страната ни от лятото на 2008 г. Признава, че в началото му е било много трудно, тъй като не е знаел български език, заради което много работодатели са го отхвърляли. Макар по професия да е фризьор, той се принуждава да започне работа като строител заради липсата на средства. В крайна сметка обаче успява да се развие в сферата, която обича.

"Народът тук обаче много ми помогна. Първият ми извествен клиент беше Фики Стораро. Малко по малко почти всички звезди в България ги подстригвах аз", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Фарас твърди, че у нас се чувства много спокойно, тъй като България е демократична страна.

"Приликата между иракчаните и българите е топлината. Ходил съм на много места в Европа - няма я на друго място. Тук може да няма много пари, но има хубав живот", категоричен е той.

Фарас отправи и послание: Искам да кажа на хората, че не всички бежанци са лоши. Те бягат от страшното, от смъртта. Никой няма да бяга от хубавото.

Според него "хората трябва да се обичат един друг, за да спрат войната".

Историята на Фарас е част от проекта "Толерантно общество - основа за интеграция на граждани от трети държави"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
Citizen преди 1 година
Няма смисъл да споря с теб мирогледа и мисленето ни е разлино. Бъдете живи и здрави и повече уважаайте хората около вас. Има бели и черни както добри и лоши. Честита Нова година. Наздраве
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им четете глупостите на тези драскачи, няма такива филми. Всичко в старията е пълна измишльотина. Някой се мъчи да захлеби за сметка на ласкателства за нас. Въпросът е на живот и смърт. Ислямците всячески се мъчат да надделеят над християнската ни култура и вековни традиции. Къде с грубост, къде с фалш и приспиване на бдителността. Това са едни и същи номера, които се подменят във времето с нови. Не вярвайте на агаряните. Никога!
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах, колко трогателно, ще плачна без малко
62
0
 
5
 
! Отговори
До Citizen преди 1 година
Какво работят? Фризьори, продавачи, дюнерджии. Намерили са начин да се оправят и да печелят, но с нищо не допринасят за икономиката. Само смучат. А ти откъде знаеш, че плащат данъци? Да, целта им е там, където има "облаги". Да, не застрашават работните ни места, а християнската култура и европейския начин на живот. Да, застрашават и живота на европейците. А що се отнася до мразенето, помисли колко ислямистите "обичат" друговерци и как ги приемат с широко отворени ръце... с по един нож във всяка.
61
5
 
0
 
! Отговори
Citizen преди 1 година
До Ива. Ок, разбирам те, но в скоро време няма д има никой който да работи. 1 мил. са малцинство които не са от най работливите, 2 мил. са навън посоянно. Целта на пришълците не е БГ, а Европа, просто защото заплащането и облагите там са съвсем други. Пришълци останали в БГ са намерили начин да се оправят сами и да печелят. Ама били араби или черни, добре де, ама работят и плащат данъци. Какъв е проблема? Някой от тях застрашва ли твоето раб. място? Или твоят живот? Май само знаем да мразим.
60
1
 
4
 
! Отговори
Ива преди 1 година
До Citizen - то и във Франция и Холадния и Германия и Швеция всичко така почна... с капка по капка ... и капките стнаха дълбока вода и много народ се удави.. Никой бял няма да се сети да бяга в Африка или Китай... или Мароко... Етнически не ни трявбат...Ако смениш етническият състав остава територия... Втори Ирак не ни трябва... Втора Европа да.
59
5
 
2
 
! Отговори
Citizen преди 1 година
Браво на човека. Дошъл, приспособил се, научил езика, има занаят, работи и плаща данъци. Какво по добро от това? Това че е от Ирак, няма никакво значение. Не седи на помощи и на милостиня от държавата . Че тия от Факултето по добри ли са? Жив и здрав да е.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България живот хубав... харесва.
57
2
 
1
 
! Отговори
до 66 преди 1 година
без да го познаваш говориш така....а иначе ако тебе те идентифицираха с бай *** ще се нервиш май а?
56
5
 
17
 
! Отговори
Много ви е напудрен преди 1 година
репортажът. Мир и любов, топлина и приятелство... Къде ги видяхте тези ценности в ислямския свят? Там, дето пребиват с камъни "грешниците" и екзекутират публично политическите си врагове? Къде ги видяхте тези "мирни" ислямисти в Европа - там, дето газят хората с камиони и ги убиват с ножове по улиците? Или лежат на социал, но се обиждат от свинското месо в училищата и коледните елхи?
55
9
 
2
 
! Отговори
д преди 1 година
Добро момче, добре звучи, жив и здрав да е да защитава най-доброто от България!
54
3
 
21
 
! Отговори
Фарас твърди, че преди 1 година
в България се чувства много сопокойно. Само че аз твърдя, че в България се чувствам много неспокойно, като гледам Фарас и събратятата му как ден след ден прииждат и стават все по-нагли. И не ми разправяйте, че искали да отидат в Европа. България е част от Европа и е християнска държава, както и европейският начин на живот е свързан с християнството. Не съм никак спокойна нито в България, нито в Европа, защото такива като Фарас са вълци в *** кожи - идват като страдалци, а после стават насилници
53
0
 
22
 
! Отговори
ДА КАЖЕ преди 1 година
КАК 'ТОЛЕРАНТНО" В ИРАК ИЗРЯЗАХА ГЛАВИТЕ НА 2 МИЛИОНА ХРИСТИЯНИ ТАМ
52
0
 
16
 
! Отговори
Рм преди 1 година
В случая интересен е не Фарас, а създателите и изпълнителите на проекта "Толерантно общество"./
51
3
 
14
 
! Отговори
Митко преди 1 година
войаната е свършила преди 11 години... 20 март 2003 г. - 15 декември 2011 г. ... защо е още тук тоя?
50
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на човека! Интегрирал се е напълно. Научил е български, живее си кротко и спокойно и помага на други. Да е жив и здрав и да си изгледа и детето тук.
49
3
 
20
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Добре де, няма ли кой да се запита - как така от Украйна са основно жени и деца,а от Ирак, Иран, Афганистан, Сирия са основно мъже... Вие разлика правите ли между бежанци и временна закрила и инвазия??? Този да отива да си оправя страната - фризьор - то поне ИТ да беше ....
48
0
 
10
 
! Отговори
Ива преди 1 година
ДОБРЕ ДЕ, няма ли един нормален да посочи разликата с бежанците от Украйна - жени и деца основно и от Арабия, Ирак, Афганистан - мъже основно? Вие разлика между бежанци и временна закрила и инвазия правите ли? айде изтрийте коментара защото е "политически некоректен" ...
47
3
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Пазарната икономика се САМОРЕГУЛИРА. Ако такива пришълци просперират в България значи че е запълнил пазарна ниша. Ако в негово съседство е имало по-добър фризьор този още е щял да бърка киреч в строителството. Също така и с дюнерите - дюнерджиите правят само дюнери но си държат на качеството, докато беге ресторантьорите копират и съсипват италиянска и всяка друга кухни с некадърността си. Да идват и да работят за да научат беге безделника на ЧЕСТЕН труд и толерантност.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да няма пари, его на вчера докато разхождам кучето гледам черен ван Мерцедес със затъмнени стъкла, а острани брандиран "Олио Клас", не няма спекула, няма мутри няма прекупвачи обаче държава наистина няма.