БНБ пуска възпоменателна монета за 175 г. от рождението на Ботев

Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 лева
30 дек 2022 15:13, Елка Василева
14
БНБ пуска възпоменателна монета за 175 г. от рождението на Ботев
Снимка: БНБ

Българската народна банка пуска в обращение от 3 януари 2023 г. сребърна възпоменателна монета на тема „175 години от рождението на Христо Ботев“ от серията „Българско Възраждане“.

Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 (сто и четиринадесет) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета.

Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Новата монета ще бъде предоставена на банките за продажба до края на работния ден на 3 януари 2023 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
6
 
! Отговори
Боби експерта преди 1 година
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
7
1
 
3
 
! Отговори
Боби експерта преди 1 година
До Бонго БонгоБългарския език е много труден за руснаците ше знаиш !Русикя е произлязъл от българския и понеже е производен му липсват някоко звука за това махате от кирилицата няколко букви .След вашета окупация ни принуждавате чрез вашите *** и ние да премахнем тия букви !Сядаи и чети българска граматика щом ще се представяш за българин или ходи на фронта мишок
6
15
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ех бреее, че сте ми ПАТРЕОТЕ, къде е тялото на Ботев!!!?????? Къде е Българе?????? Къде са костите на човека???? Толкова ли една държавна експедиция не можете да направите???? Срама вас!!!! Срам!!!!!!Срам и позор за България, че не сте намерили кистите му!! Тия които се ОПИТАЛИ ДА ГИ АРЕСТУВАЛИ ЗАЩООООО? ЗАЩО СА ГИ ЗАПЛАШИЛИ??? НЕКАДЪРНИЦИ
5
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възпоменателни монети!, не са достатъчни! Титаните на България Ботев и Левски, са се борили за чиста и свята република! За свобода! Левът най вероятно е наречен на ЛЕВ-СКИ!, а ние гледаме и него да затриеме за евро! Всички трябва да са за национална идентичност на България!
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНБ явно не се запознало с искането на зеления наркоман Ботев да бъде залят с боя, както направиха в Одеса, понеже е учил в Русия. Веднага зеленския общински съвет в София да промени облика на монетата и да изтипосат синьожълти шарки на знамето ни, а банката да си смени името на стив джобс, както направиха с улица в Киев.
3
36
 
5
 
! Отговори
Баба Куна преди 1 година
Все са такива националните ни герои - пияндурници, конекрадци, ракетьори, разбойници и крадци. И после се чудим защо младото ни поколение са все пияндурници, модерни конекрадци, ракетьори, разбойници и крадци.
2
26
 
5
 
! Отговори
Боби експерта преди 1 година
Тоя е гаден русофоб Доло Ботев и Левски да живее Русия !!!
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за Зеленски кога?