Как Западът бе покорен

Големият каньон – градината на боговете или гробницата на света
13 фев 2010 18:06,
37

Снимки: Симеон Гаспаров

 Ако вълшебната красота на Рая можеше да се комбинира в един образ, заедно с ужаса и страха, които символизира Адът, то това несъмнено би бил Големият каньон на Аризона.

Може би няма на Земята по-величествена и по-зловеща гледка от тези близо два километра дълбоки, отвесно спускащи се пропасти, издълбани от река Колорадо в продължение на 466 км дължина, ширнали се на около 30 км пред погледа ти, покрити с борови гори, кактуси и кипариси, вълнообразни, червеникаво-сини скални релефи, пренаселени с пуми, елени, скорпиони и гърмящи змии.

За племената хопи и навахо Големият каньон е сакрално място, което боговете избрали за своя градина. Но което и орисали също да бъде гробница за човешкия род. Според легендите, битуващи и до ден-днешен сред местните индиански племена, каньонът е обител на духовете „качина” или тези, които не само даряват благоденствие и живот, но така също и ги отнемат.

„Каньонът, приятелю, е много красив, но също както всяка хубост, той е и много лъжовен”, споделя доайенът на рейнджърите от района Франк Джестер. Франк е бивш военен. Той е роден в Бронкс, Ню Йорк. Участвал е в улична банда, на 19 години е трябвало да избира или в затвора, или да отиде да се бие във Виетнам. Франк не се поколебал и избрал второто.

От близо 17 години Франк е пенсионер, но всяко лято го викали да помага на младите си колеги. Този сезон обаче му е последният, споделя ми той. Франк, който се е сражавал цели девет години в джунглите на Виетнам, признава, че все още му е трудно да определи кое е по-опасно – дебнещите от засада виетконгски партизани или ширналият се огрян от слънцето каньон.

„Много хора, подмамени от красотата на каньона, бързат да слязат в него, да го опознаят, да го докоснат по-отблизо, без изобщо да подозират, какви клопки им готви тази прекрасна на пръв поглед бездна”, разказва Франк.

След което протяга ръката си, сочейки към отсрещния паркинг. “Виждаш ли онзи бял шевролет. От три дни издирваме собственика му”, поклаща тъжно с глава опитният рейнджър, загубил всякаква надежда, че ще намерят жив изгубилия се турист.

Три вида са опасностите, които се крият в каньона, смята Франк. Първото нещо според него са пропастите.

Големият каньон е разположен на Колорадското плато, което е с над 3000 м височина. Скалите, дълбани в продължение на 4 милиони години от река Колорадо, са стръмни, отвесни, изрязани сякаш с нож. Веднъж плъзнеш ли се по тях, спасение няма.
Също така пътеките, по които се върви покрай каньона, не са обезопасени и нямат парапети. Пътеките са два вида.

Едните са по билото на каньона. Те буквално преминават до самия ръб на каньона и се вият над пропасти, дълбоки стотици метри. Когато се надвесиш над тези пропасти, първото, което усещаш, е едно студено въздушно течение, което се надига от дълбините и вледенява кръвта ти и което като магнит започва да те тегли към себе си.

Когато се върви покрай пътеките по билото на пропастите, трябва много да се внимава да не се препънеш в някой камък или корен на дърво, защото ако залитнеш, няма къде да се хванеш и директно политаш към бездната. На тези пътеки трябва да се внимава и заради нещо друго. Често диви планински овни изскачат от скалите и бутат с рогата си в пропастта нищо неподозиращите туристи.

Другият вид пътеки са тези, които водят навътре в каньона. Те са около метър широки, вият се също над пропастите, а по тях освен туристи се разминават и кервани с мулета, които слизат до дъното на каньона.

Ако случайно някой се подхлъзне на нея, може да повлече със себе си към дъното всичките, които са на около метър разстояние край него. Когато вървите по нея и се засечете с мулетата, които извозват “по-мързеливите” турсити, най-добре е плътно да се прилепите към скалата и да не мърдате, докато те не отминат.

Втората главна опасност, която дебне от Големия каньон, са разстоянията, подчертава Франк. Много от туристите не си правят сметка, че излизането от каньона трае два-три пъти повече от времето, което ти е отнело за слизане в него, обобщава той.

И на трето място, това са горещините. „Разликата в температурите между билото на каньона и неговото дъно е около плюс над 10 градуса по Целзий. Така например ако на билото е 30 градуса, на дъното тя скача над 40”, добавя той. Според Франк годишно в каньона се губят средно около 250 души, като около 10 оставят завинаги костите си по скалите.

Освен от падане в пропастите на каньона доста хора биват покосени от хипотермия и топлинен удар. Ако слизате в каньона, съветът на Франк е да се наядете обилно с мазна и солена храна и да си вземете поне 2 л вода. Така ще имате енергия да се катерите по склоновете, а солта ще запази водата в тялото ви от изпаряване.

На раздяла Франк ми споделя, че не виждал бъдеще за Америка. „Като всяка империя, и нашата се разпада”, маха тъжно той с ръка. „Но пък ей това там остава”, кима с глава към каньона той, над който, сред кървавочервените лъчи на залеза, кондор, разперил огромните си крила, плавно се носи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
2
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
Абе защо не вземат да му запълнят дупките на този каньон , че да може да се върви нормално през него ?
27
2
 
0
 
! Отговори
vili преди 14 години
idi vij i togava pravi komentar kaniona i zapada i razpadane na usa po golyma glupost ne byh 4uvala ha ha ha
26
5
 
4
 
! Отговори
менгиш преди 14 години
благодаря, кат напусках училище, география още нямахме, всичките ми познания по география са от братчедите ми, ама за каньона нищо не са ми казвали. Какво е туй google? нямам такава програма
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А така! Призна ли си, че не си посещавал редовно часовете по география! САЩ!!! Големият каньон! Ако не ти се чете учебника пони виж google!
24
5
 
1
 
! Отговори
менгиш преди 14 години
туй каньон не разбрах само в коя държава е, ясно е че в западна Европа някъде, ама къде точно, и аз искам да отида
23
0
 
3
 
! Отговори
do Kostov i do 25 преди 14 години
Каньона е прекалено голям и има свой различен климат, който на дъното заради голямата му дълбина е по-горещ, затова се нарича "природно чудо" а до Костов - ти къде си учил български? Май ти имаш проблеми със словореда, щом не знаеш нищо за стилистиката?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От статията излиза, че на дъното на каньона, където е реката, е по-горещо?! Как така?
21
1
 
3
 
! Отговори
Костов преди 14 години
Как постепенно забравяме българския език, особено словореда ... Правилното, авторе, е "Как бе покорен Западът". Grand Canyon е наистина величествено нещо. Снимките тук са много лоши и не дават дори бледа представа.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
С мой познат през февруари 2008 ходихме до каньона. ... Това чудо на природата не може да се опише - то трябва да бъде видяно лично. Снимките дават съвсем ограничена представа за величествеността на каньона. А както някой бе споменал по-долу " Не бъркайте страната с държавата. Някой твърдят че бъдещето на САЩ е неясно - и държавата се разпада.... А това на България да не би да е по ясно... ? В САЩ законите са за всички ... и се спазват от всички. ... но това е друга тема...
19
0
 
4
 
! Отговори
Tanya преди 14 години
Unikalno! bqh predi 1 god. tam - ne moje da se opishe. Naistina daha ti spira, imash chuvstvoto, che si naq dr. planeta. Trqbva da se vidi, ne moje da se opishe s dumi.Ako imam vazmojnost otnovo shte otida.
18
0
 
3
 
! Отговори
veli преди 14 години
Mnogo bqh chela, slushala i gledala za Grand Kanion,i se chudeh kakvo tolkova veliko,no kogato otidoh i vidqh samo izhulcah i ot dushata mi izleze - ami to naistina e 4UDO !!!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На раздяла Франк ми споделя, че не виждал бъдеще за Америка. Като всяка империя, и нашата се разпада, още повече сражвал се срещу виетнамските *** сатрапи.Това Симо Гаспаров ли си го добави за окраса.
16
5
 
6
 
! Отговори
Gold преди 14 години
На раздяла Франк ми споделя, че не виждал бъдеще за Америка. Като всяка империя, и нашата се разпада, маха тъжно той с ръка.Интерсно, защо тази доста съществена и определено вярна реплика на водача някакси е останала незасегната във форума......
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А! Що така няма накацали хотели по скалите?!? Там бизнесмени няма ли ? Ооо я да беше тука цялото щеше да е в огради, бетон и сергии
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Реката дълбала 4 млн. год., а ние оср..хме всичко за 50 год.
13
0
 
14
 
! Отговори
lisygera преди 14 години
миналата година бях на ийгъл пойнт(това е туристическо място в каньона), страшна красота, наехме хеликоптер и слязохме до дъното и от там с лодка 30 мин по реката, общо около 250 долара на човек но си струват...
12
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
след една седмица отивам в Чикаго, и ако ми останат пари ще отида и до каньона...ама надали..............наистина..величествено.. и хора..моля не бъркайте държава с природа. Всички знаем, че САЩ е гнусна държава, но пък природата им е величествена...
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не е превод а оригинален текст а и дълбочината е над 6 000 стъпки или над 2 000 метра т.е. над 2 км.
10
0
 
28
 
! Отговори
SSS преди 14 години
Това е най-великото място на света, даже Ниагарския водопад не е по-величествен. Само преводачите са объркали дълбочината не е 2000 а 1000 мерта. Невероятно е , всеки който за първи път го виви остава с утворена уста /затова и няма мухи в района/
9
0
 
9
 
! Отговори
Foko преди 14 години
Мястото е уникално,можеш да усетиш духа и обаянието му само ако си там :)

Спонсорирани публикации