Ветото на Плевнелиев беше грешка, произнесе се Първанов

"Изкуши ли се президентът да спира закона за бюджета, има рискове"
Обновена: 9 авг 2013 13:07 | 9 авг 2013 09:53,
106
Ветото на Плевнелиев беше грешка, произнесе се Първанов
Георги Първанов Снимка: архив, БТА

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета е тежка политическа грешка, пише в статия във в. „Преса“ президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

„Ако президентът беше говорил или писал от различни позиции, не бих се обадил. Но той наложи вето. А това според мен е тежка политическа грешка на държавния глава. Както казват спортистите, непредизвикана грешка“, е мнението на Първанов.

„Винаги съм смятал, че конституцията повелява хората да избират правителство и парламент, които да формират бюджетната политика. Изкуши ли се президентът да спира закона за бюджета, има риск да се обездвижат институциите в държавата, да се блокира икономиката“, коментира Първанов.

Още по темата
Според него в отношенията на президента с изпълнителната власт трябва да има принципни неща, които да са своеобразен „кодекс“.

„Сред тези неписани, но строго спазвани правила са: отказ от иницииране на оставки, отказ от коментари по кадрови въпроси по състава на правителството, отказ от налагане на вето върху държавния бюджет, отказ от критика на изпълнителната власт в разговори с представители на други държави“, посочва Първанов.

Той подчертава, че е написал тези редове „от името на онези, на които им омръзнаха измислените разделения и непрекъснатото насъскване на едни срещу други“. 

Първанов изтъква, че е от онези, които не искат оставката на кабинета и отстраняване на президента.  „Искам да имаме успешно правителство и успешен президент. Работещи и взаимодействащи си институции в името на успяваща България. Извинете за патетиката, тя вероятно е реакция на грозните думи, които чуваме на площадите, в парламента, в медиите“, казва в заключение Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
9
 
! Отговори
ловец от Сирищник преди 10 години
Гоце Седефчов, някой от предшествениците ти Желев или Стоянов да си е позволявал да те коментира? Но то от нагъл комунист какво друго да се очаква? Да не говорим, че през последните три години налагаше вето за щяло и нещяло а по времето на предишната тройна коалиция, налагането на вето беше изключение!
90
2
 
11
 
! Отговори
хахааааааааааааааааа преди 10 години
един доказан продажник с групата си за УБИЙСТВА !! гоце триперчето дошло от село сирищник да ни поучав как да живеем и да взимаме заеми пък МАРИО НИКОЛОВ и той да КРАДЪТ С ДУПЕТАТ СИ! МАРШ ЧЕРВЕН ***
89
3
 
8
 
! Отговори
европеец преди 10 години
Не мога да повярвам, че мина толкова време преди слугата на Кремъл и виден бракониер да отвори зловонната си уста, за да хвърли в екстаз поклонниците си сред сенилните старци. Дори и сред комунистите Гоце Гоцевич се откроява ярко с изговарянето на празни приказки.
88
2
 
6
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
КЪМ ПРЕЗИДЕНТА:НЯМАМ ДУМИ ЗА ТОВА ГРОЗНО ПОВЕДЕНИЕ.
87
5
 
13
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 10 години
Не се обаждай ЧЕРВЕН ***. 10 години позволяваше на дружките си да крадат безнаказано, а сега когата искаме да спрем крадците - буклуци реши да се обадиш. Малко ли народни пари окраде бе ГОЦЕ! Докога? Жалко, че няма закон с който да те обесим ЧЕРВЕН ***.
86
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялото ти президентстване е низ от глупости др.Гоце то не беше Стайков ,назначението на Филчев,помилването на Цв.Кънчев,стрелба по заащитени видове,търговия със Садам Хюсеин ,скандала с Иво Инджев,а за липсвашете страници от досието на сътрудник на ДС и съдържанието им може само да гадаем.Имаше и скандал с едни посланици, и едни помилвания и едни пари,Има още такива скандали и всеки може да разбере що за човек е бившият президент.Червен боклучав въздухар партиен корумпиран плутократ-наглец
85
9
 
6
 
! Отговори
Janina преди 10 години
Мотивите на Плевнелиев за връщането на Закона за актуализацията на бюджета са недомислени и непрофесионални. Действията му откровено обслужват интересите на ГЕРБ, на Бойко Борисов, както и на Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова и всички останали т.нар. топ интелигенти", протестиращи. Целта е една-единствена - веднага, сега, моментално да се свали правителството, защото това обслужва интересите на ГЕРБ и на тези, които съставиха този бюджет. А тази финансова рамка окраде, опоска и буквално съсипа икономически страната в лицето на бившия министър Симеон Дянков.
84
6
 
12
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Срам ме е като българин,че това лице беше 10 год. президент.Стига се показва,отивай да почиваш.Омръзнаха ми твоите празни приказки.Не дразни хората.
83
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е много бели направи тоя на родината ни.Родоотсъпник и предател!
82
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гоце,ти си бита ДС-карта....триперлия смотан....
81
4
 
12
 
! Отговори
SEREGEI преди 10 години
ДОНОСНИК - ГОЦЕ БЕГОМ В СИРИЩНИК
80
14
 
7
 
! Отговори
Коко преди 10 години
България няма по-рафиниран и опитен политик от Г.Първанов.
79
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо да се скриете заедно с протежетата си Стайков и оня другия крадец на еврофондове,сега се оказва ,че и собстненикът на мина Ораново и той е ваш човек.Какво да се прави от бащи партийци неграмотници излизат най вече крадци и лъжци.Гледайте си партийното строителство.Ако беше нормално правосъдието ,а то не може да е такова щом е назначено, а не избрано вие щяхте да сте в затвора или най малкото да нямаше да сте президент след като стана ясно агентурното ви минало.Няма такъв гьонсуратлък.
78
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За последните 20 и кусур години има двама злодеи, които са направили най-страшните злини в България. Това са Андрей Луканов, който окраде сума пари, пишеше отвратителните си сценарии, заобиколен от агенти, и Георги Първанов, който е зловещ комунист ...Той непрекъснато създава около себе си общности, които пречат на демокрацията...
77
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гоце ТИ обичаш мутрите в България - първи приятели и съветници са ти: Васил Божков - Черепа; Свети Илия Павлов - възкръснал; Свети Емил Кюлев - от дясно на Господ седи и други такива светци, а забравих онзи на Весела, дето го хранят със сламка и издава нечленораздлени звуци, не можаха да го гръмнат за съжаление, но опитите продължават...Гоце,пернишки авер Людмил Стойков, на когото харизахте за начало 7 милиона и половина евро от САПАРД.По колко си разделихте с него и кои са още в кюпа?
76
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Др.Гоце вие в качеството на специалист по история на БКП можете единствено да коментирате глупостите които се налагаха от партийната централа и цял един народ трябваше да се нагърбва с изпълнението им близо 60години и на всички е видно до къде стигнахме благодарение на вас а сега коментирате постъпките на настоящия президент който е успял и се е доказал първо в бизнеса ,а не като лелин внук на недоказани активни борци пък били те и обирачи на сирене от мандрите преди 9 септември 1944.
75
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА !!! ДОЛУ БЕСЕПАРЩИНАТА !!! ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА !!!
74
1
 
2
 
! Отговори
дрън-дрън преди 10 години
Лелееее, та на колко коментара имам право без регистрация :О ????
73
12
 
6
 
! Отговори
avram_bakalina преди 10 години
Много ясно, че е грешка. По този начин много българи няма да получат парите от които имат огромна нужда.
72
4
 
15
 
! Отговори
edvali преди 10 години
Др.Пьрванов грешка беше че нямаше кои да ти хване фалшивите гласоподаватели за втория ти мандат!Пьк и за 1-я.