България е против мащабни икономически санкции срещу Русия

Орешарски очаква Европейският съвет да обсъди компенсаторни механизми
Обновена: 20 мар 2014 15:42 | 20 мар 2014 15:34, Елка Василева
125
България е против мащабни икономически санкции срещу Русия
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

България е в групата страни, които са срещу едностранни и широкомащабни санкции срещу Русия и ще настоява евентуални икономически санкции да бъдат обвързани с компенсации. Това посочи пред български журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който пристигна за участие в Европейския съвет, предаде БТА.

Песимист съм по отношение на възможността да се стигне до широкомащабни санкции (срещу Русия заради присъединяването на Крим - бел. кор.), заяви премиерът. Не казвам, че ще се противопоставим категорично, а по-скоро ще се опитаме да дебатираме в пакет санкции и компенсаторни механизми. Други държави от ЕС имат също резерви към налагане на широкомащабни санкции. Най-вероятно е България да се окаже в голяма група страни, които са срещу едностранни и и широкомащабни акции.

Убеден съм, че Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение на предизвикателството с Крим, допълни Орешарски.

Още по темата
Всички сме скептици по отношение на пълни компенсации, но нали затова е разговорът, посочи премиерът по повод очакването засегнатите от евентуални санкции срещу Русия държави от ЕС да бъдат обезщетени. Струва ми се, че всички не сме готови с оценка на въздействието (на санкциите) и не мисля, че ще вземем крайни решения по отношение на по-широки икономически санкции, поясни министър-председателят.

Държа да подчертая, че не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между най-сериозно засегнатите страни, поясни Орешарски.

Премиерът изрази очакването в дебата да бъдат обсъдени и компенсаторни механизми, ако се отиде към санкции. По-вероятно е да се дискутира списък на лица, които няма да могат да пътуват и евентуално замразяване на авоари на други лица, уточни той. Това бихме подкрепили, макар че ще подчертаем факта, че по-нататъшното решение на въпроса около кризата в Украйна неизменно трябва да мине през политически и дипломатически диалог, добави премиерът.

По неговите думи прекаленото разширяване на наказателния списък с руски граждани може да възпрепятства точно този диалог. Според премиера трябва да се тръгне от крайните цели, за да бъдат подбрани инструментите за тяхното постигане.

По повод целта за завършването на единния пазар на енергия в ЕС до края на годината и квотите за "зелена енергия" - тема от дневния ред на държавните и правителствените ръководители - Орешарски заяви, че България приветства енергийните цели, но ги счита за малко прибързани. По неговите думи по този въпрос също трябва да бъде направена оценка на въздействието, за да се види доколко високите екологични цели няма да затормозят икономическия растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
118 преди 10 години
Днес няма да критикувам малоумната политика на тия проджници и антибългари. Но хора, кажете ми не вили писна да им гледате грзните мутри на тия чукундури ореьа местан серГей болен.......аре да ги махаме вече тия ***
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм ЗА увеличаването на санкцийте на болния лилипут ***! Да сложим край на лудоста!
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н Орешарски, не съм забелязала някъде някой да Ви е забелязал. Какво ще кажете или предложите е без значение, защото думата Ви не тежи. Това е само за нас, за да разберем какви са намеренията Ви. Не че ще са истинските, де. Защото едно говорите, друго вършите, за да не настъпите мотиката на коалицията, особено на ДПС. Атака си е изпяла отдавна "бойната" песен и се надява само да ползува по-дълго благинките, защото търгаша Бареков и неговите "независими" вече я замениха и се държат по плана.
87
2
 
7
 
! Отговори
Отлуната преди 10 години
Аз съм против санкцийте срещу Русия.
86
5
 
6
 
! Отговори
Моше преди 10 години
Аз съм съгласен всякакви станции да изтърпим само и само НАТО-вските войски да маршируват победоносно на червения площад.А няма ли санкции с най скъпия газ който България купува?Не искат ли неустойки за морално остарели реактори които искат да ни пробутат?
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Санкцийте не са решение и стратегия,санкцийте са пълна липса на такива"-Х.Кисинджър
84
1
 
12
 
! Отговори
Крим преди 10 години
Господа, иска да опитаме да бъдем честни ! Може да бъде трудно да призная , ама това е факт: българското Черноморие се развива изключително чрез руски инвестиции. Дори не говорим за туризм и други приходи от руски.Ако напусне руснак, който дойде в България? ЕС и САЩ ли?
83
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И България и Русия са един дол дренки - гнили и червиви и за *** за зеле не стават... Вместо две нормални демократични държави - две олигархични мафии... А рубладжиите да замълчат с "великата" им Русия, дето 90% са алкохолици и един хладилник не са произвели, да не говорим за друго.
82
2
 
5
 
! Отговори
аз съм преди 10 години
Щом ЕС ще ни казва какво да правим,щом нямаме собствена политика за какво ни е този министър председател, този президент, народно събрание, необходимо е един чиновник който да свежда решенията на Брюксел до знанието на народа и ресорни изпълнители. Знаете ли колко много пари ще се спестят.
81
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смешковците от запада щели да налагат санкции на една могъща Русия, от която и те зависят. Така и не си взеха поука от историята, че който е тръгнал срещу руснаците, добро не е видял. Лошото е, че е че *** освен да се навежда друго нищо не умее.
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бугаристанецът винаги е бил и ще си остане една робска душица. Народ, който не е извоювал никога сам свободата си, никога няма да я оцени и ще си остане вечен роб.
79
2
 
17
 
! Отговори
Безродници преди 10 години
Доказа се тезата че така наречените "демократи" ,всъщност са най-гнусните антибългари!!!Факт!!!
78
3
 
14
 
! Отговори
НЕ на лицемерният ЕС преди 10 години
*** еничари полудяха!!!!Така им се искаше България да загуби милиарди и да фалира!!!!Вън *** ***!!!Да се отвори Белене и всички престъпници и предатели ***!!!!
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чакай бе, Орешарски, ти вчера каза друго! Какво става, хора?!Може да си малка и слаба държава. Но поне малко гордост.Защо не премълча вчера?
76
0
 
10
 
! Отговори
крив макарон преди 10 години
Ами хайде разберете се бе Орешарски ти ли си по луд или външния ти министър или и двамата сте *** .... мамка му стара
75
0
 
0
 
! Отговори
Трольо Тролев преди 10 години
. (Точка)
74
0
 
25
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Смислено решение, дано да го изпълнят. Борис трети е казал: НЕ винаги с Русия, но никога срещу Русия.
73
11
 
2
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
До 86 Обясни подробно как точно България ще изчезне при санкции срещу Русия.
72
0
 
29
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Няма вечни приятели -само вечни интереси.. В наш финансов български интерес е да не се дървим на Русия и по-малко да въртим опашка пред пуяци като Оланд и Джон Кери. Дори самата баба Меркел даде назад по въпроса за санкциите. Щом ГЕРМАНЦИТЕ си мълчат ,ние защо да се заяждаме?
71
0
 
12
 
! Отговори
Псевдо? преди 10 години
Чета коментарите на някои супер псевдо-демократи и се изумявам от техния комплексарски стремеж да се изявят като по-големи европейци от западните такива и да плюят Русия. Мога да кажа, че тук никой не се интересува толкова от случващото се в Украйна, няма драма. Така че драги, не повтаряйте това, което лицемерно твърдят (М. и О.), а мислете с главите си.