Депутати: Реакцията ни за Турция - навременна

Според анализатори опитът за преврат е бил очакван
6
Депутати: Реакцията ни за Турция - навременна
Лоялни на правителството празнуват в Истанбул. Снимка: БТА

Соцдепутатът Ангел Найденов смята, че реакцията на българските институции и на службите за сигурност след събитията в Турция е била бърза и навременна.

Той коментира пред "Фокус", че е удовлетворен в някаква степен от факта, че е имало постоянно наблюдение и оценка на ситуацията. "Второ - беше проявена максимална грижа за българските граждани", каза той и определи като навременни предупрежденията от страна на Министерството на външните работи по отношение на пътуванията.

"При всички случаи, когато имаме обстоятелства, свързани с напрежение и нестабилност в една съседна държава, трябва да изпитваме съответно безпокойство", добави Ангел Найденов.

Според Владимир Тошев от ГЕРБ няма опасност за България, но българските граждани трябва да ограничат пътуването си към Турция в следващите дни и седмици и всички българи, които в момента се намират там, да успеят да се приберат нормално в България.

Тошев прогнозира, че мерките за сигурност в южната ни съседка ще са изключително засилени.

"От друга страна ние знаем, че Турция напоследък е основна мишена на тероризма от ИДИЛ", каза той и припомни кървавия атентат на летище „Ататюрк”.

По думите му, Турция, както и всяка една държава, има право да избира органите и институциите, които да я ръководят.

"Всичко, което там в момента тече, неиминуемо ще даде отражение и на целите Балкани, пък и на европейската и световната политика", посочи той и прогнозира, че следващите часове и дни няма да са спокойни.

Авторитарната власт на президента Ердоган ще се засили след опита за преврат в Турция, президентът излиза по-силен и с повече възможности да укрепи политическите си позиции. Това коментира пред Радио "Фокус" ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба.

Според него нацията и армията в южната ни съседка са дълбоко разделени. Киров добави, че метежът е бил очакван. "Аз не мисля, че този метеж е изненада за Ердоган, така както не е изненада и за множество от експертите и специалистите, които наблюдават Турция. Очевидно е, че към подобен опит се вървеше през годините. Ердоган положи максимални усилия да неглижира, да минимализира върха на армията в неговите възможности да влияе върху политиката на страната“, коментира още ген. Киров.

Той уточни, че е бил премахнат специфичния член на Конституцията, който всъщност е овластявал армията и нейното ръководтсво да бъдат пазители на светския характер на държавата.

"Беше променен съставът на Националния съвет по сигурност, където военните имаха доминантна роля в полза на политическото присъствие. Всичко това заедно с ролята на неговия бивш съветник и приятел Фетулах Гюлен и опитите му да играе подриваща роля във властта на Ердоган могат да се разпознаят като трепети на очакване, че такъв опит следва", каза още ген. Киров.

По думите му метежниците са подценили както влиянието на Ердоган и неговата партия над турците, така и дълбочината, с която той е овладял лостовете на властта. "Независимо от опита за преврат, Турция не е слаба", подчерта генерал Кирчо Киров.

Необходимо е да се търси окончателно решение на икономическите, социалните и политическите проблеми, за да не се допускат подобни ситуации като тази в Турция и да няма терористични нападения. Това е мнението на Иван Гайтанджиев, дългогодишен посланик в Египет и политически анализатор. По думите му основната заплаха за Европа е "Ислямска държава", което налага преструктуриране и засилване на сигурността.

"Очевидно на фона на страшните предизвикателства пред Европа и света, се налага създаването и формирането на нова архитектура за сигурност. Не трябва да се търси решаването на проблемите в самата Европа, а да се търси там, където е генезисът - в Близкия Изток, Сирия, там, където продължава да функционира "Ислямска държава", каза той.

Според него липсата на ярко изразени лидери в Европа е причина за подобни събития като опита за преврат в южната ни съседка. Той коментира, че Европа трябва сериозно да се изправи пред проблемите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Турцияопит за преврат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Който и да вземе връх там няма да е "положителния герой".
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това дори не подлежи на съмнение, при гражданска война в съседна държава, първата работа на военното министерство е да засили присъствието си по границата. Няма как да знаят какво предстои, затова е абсолютно задължително разполагането на армия в най-близката точка.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се изкажат всички агенти , но по бързо не да отлагат!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В слабите държави промените са с преврат, в нормалните с избори.
1
0
 
8
 
! Отговори
Неа преди 7 години
А да, вас само снега зимата може да ви изненада ...