Обсъждат разширяването на ЕС пак през май догодина

6 държави, сред които и България, с писмо по пакета "Мобилност"
7
Обсъждат разширяването на ЕС пак през май догодина
Снимка: Facebook

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата за разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани през май догодина.

Тя ще се проведе в Загреб в рамките на Хърватското председателство. 

Още по темата
Това заключение беше прието от лидерите на Европейския съвет днес по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, което бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания", уточни премиерът и добави: "Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха".
 
Пред журналисти в Брюксел той съобщи още, че България и още пет държави – Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, са изпратили писмо до ЕП и ЕК по отношение на пакета "Мобилност I", като целта е той да бъде преразгледан.

"Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл", категоричен беше министър-председателят.
 
В писмото, инициирано от шестте европейски държави, сред които е и България, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взема предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС.

"Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни", се отбелязва още в писмото.

Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване на броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно.
 
Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с пакета "Мобилност I" и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки, преди предговорите да продължат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да, има доста желаещи да се наредят на софрата, ама не като нетни приносители , а като нетни получатели. Но с все по-вероятния брекзит европейската бюджетна баница намалява със ?6.5 млрд. Така че, няма начин. Освен това сигурно не е съвпадение, че догодина приключва седемлетния бюджетен период 2014-2020г.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То че разширяване повече няма да има е повече от ясно,но всичко върви към свиване и в първата "свивка" е Територията!ЕС като нищо ще ни захвърли на Турция - една беля по-малко.Само още малко остава САЩ да си оберат военните бази от ЕС и ще видите,какво домино ще пада!Така ЕС ще се свие до държавите от западна Европа,а останалите,кучета ги яли - те си обраха всичко ценно от там,засяха си корпорации,банки,търговски вериги,които да продължат окупацията с нови средства!!Не вярвате ли-ще повярват
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е за свиване !Да не изядете някой САП в кривИтИ жили !!!!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големите терористи в Европа , трафиканти на дрога и хора са албанците. ЕС има голяма нужда от тях вероятно. Да вземат да приемат и Косово.
2
2
 
10
 
! Отговори
пецата преди 4 години
немция бързат че им трябва евтина работна ръка както и да нац.въка магазини метро, кауфланд и лидл с които да източват пари от държавата , както и да вкара своите строителни фирми с които ще прави държавни поръчки
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали е така, кой ,кой ще ми каже......