Властта е в обяснителен режим, протестите не са само на жълтите павета

Протестът не е хомогенен, целите му са различни, смятат експерти
23

Недоволни и управляващи - има ли пресечна точка и възможен край на протестите? Темата коментираха политолозите Анастас Стефанов и Георги Киряков.

Още по темата
"Властта е в дефанзивен и обяснителен режим. На нея всеки ден ѝ се налага да обяснява защо е тук. Властта буквално е следена под лупа", заяви Стефанов в ефира на "Денят ON AIR".

Георги Киряков от своя страна посочи, че движещата сила на протеста е гражданското общество.

"До началото на протестите в политическата игра липсваше трети играч - суверенът. Той се появи с определени искания, които изостриха обществения конфликт. Появи се някаква част от суверена, по-активна, която също предяви претенции за участие в този конфликт по свой си начин. Макар че там присъстват доста стари политически лица, то отвъд тях си има едни хора - някои го наричат гражданско общество - които пожелаха този конфликт да престане. Пожелаха властта и нови избори", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Анализаторите изразиха мнение, че гражданското недоволство не се фокусира единствено в столицата и този факт често се подценява.

"Много често ограничаваме мисълта си до наблюдението си какво се случва в столицата. Имаме паралелна културна действителност, която функционира в България, коренно различна от тази в столицата. Веднъж седмично се обявява едно по-значимо събитие - това е неслучайно. Във всеки един ден, в който есента и зимата наближават, приоритетите на хората се променят. Тепърва ще започнем да се занимаваме с бюджет, с икономически проблеми и т.н. Конюнктурата има сложен характер", каза Стефанов.

"Управляващите в момента със зъби и нокти се опитват да изместят фокуса върху това дали протестът има ясно очертано лидерство. Същественият въпрос е дали стоят основанията за масовото недоволство. Не само в София и не само на жълтите павета хората подкрепят искането за оставка на кабинета. Извън столицата хората също са възмутени", обясни той.

Политолозите подчертаха още, че протестът като такъв, не е хомогенен, целите му са различни и не трябва да се пренебрегва извличането на политически дивиденти от гражданското недоволство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 4 месеца рейтинга на Бойко беше висок колкото на президента. Некой хора се уплашиха че на следващите избори ГЕРб ще вземе над 50% и ще управлява дълго. За това отпуснаха необходимите средства за създаване на мрежа от интернет сайтове за фяйк нюз и *** по мрежите и включиха лай.но.мета на пълна скорост. Какво се е променило за тези 4 месеца в управлението освен ***.та които се хвърлят по вентилатора.
17
4
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Властта не е в обяснителен режим! Никой нищо официално не я е попитал, че да му се обясни! Някакви *** кодкудякат в Парламента, някакви хулигани хвърлят яйца по улиците...Някой да е поискал някакво обяснение по законния начин? Няма такъв! Единствено Бойко поради доброто си сърце се показва понякога склонен да се обяснява с някои ***, но това не означава, че властта е в "обяснителен режим"! На някои явно много им се иска да унижат Бойко, но това си е техен проблем!
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Мутрата от СИК!Долу поръчковата Каскетура!Затвор за шайката!Оставка!
15
6
 
6
 
! Отговори
проруски-протести преди 3 години
Комунистически протести не подкрепяме! Импичмънт на Грипен Радефф !
14
4
 
6
 
! Отговори
Радев-подстрекател преди 3 години
Кофти чувство е да знаеш, че след максимум 1 година ставаш подсъдим Фигурант.Времето изтича, а с него и свободата, която ще му липсва.
13
4
 
8
 
! Отговори
Майна преди 3 години
ТУК ПРОТЕСТИ НЯМА. САМО В ГЛАВИТЕ НА ПОЛИТОЛОЗИТЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ КОРЕН.
12
10
 
2
 
! Отговори
Радю преди 3 години
КОЛКОТО ПЪТИ ИЗБЕРЕТЕ ББ , А НЕ НИНОВА - ТОЛКО ПЪТИ ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ И НОВИ ИЗБОРИ!!!! ВАШ РАДЮ ПИОНКАТА.
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента има само един крадец които е готов да жертва всичко и всички с една единствена цел:Да остане на власт!
10
6
 
10
 
! Отговори
Досега протестърите преди 3 години
бяха орелът,ракът и щуката от баснята на Крилов.Обединяваше ги само желаниетода свалят властта,а какво ще стане след това-не знаят.На среща в хотел пяната на протеста се събра,за да координира действията си.На стена на Парт.дом бяхапоказани кадри от провала на ПНВ(1нар,въст.),Обсъждани са нови тактикии прийоми.Двете мероприятия няма да помогнат за успех на ВНВ по ред причини.Не могат без щурмоваци,а те ги компрометират.Нямат единно мнение какво да правятслед това-пак ще дърпат накриво.
9
8
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Аман от "експерти" бре братче! Вижте сега "Бойкофилски експерти"! Колкото и да са "различни" Главната ЦЕЛ Е САМО ЕДНА! ОСТАВКА НА БОРЧЕТО ОТ МУТРЕНСКИТЕ ВРЕМЕНА СЛЕД 1989 г И Облякло се във власт държавна скачайки от пост на пост в държавата Та до днес! ОСТАВКА НА МУТРАТА БОРЧЕ ОТ ГЕРБ И НОВИ ИСТИНСКИ ИЗБОРИ! Ако тази мутра беше избрала изборите ГЕРБЕРАСТИТЕ щяха да се съгласят с него нали? Но на бего му е ясно че властта за него ПРИКЛЮЧИ! ОСТАВКА НА МУТРИТЕ С КОМУНИСТИЧЕСКИ КОРЕН!! ОСТАВКА!-:)
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Управляващите в момента със зъби и нокти се опитват да изместят фокуса върху това дали протестът има ясно очертано лидерство.отде ги изкопахте тия двамата *** бе? Какво лидерство има при катунарите? Черепа плаща, *** и тримата чикиджии организират фърляне на яйца и туй то.Кво гражданско общество бе - неколко дъртака и още толкоз безработни наркомана :)
7
9
 
7
 
! Отговори
Скимтят и скумричат преди 3 години
Протестът няма ясно лидерство и не е хомогенен. Протестът е гняв срещу корупцията и метрите. Тепърва протестът ще става социално-икинимически. За сега протестът е морален и затова кохорта политолози,социални антрополози и анаблизатори се кахърят,че няма какво да анаблизират,да инсинуират и злепоставят. Няма и на кого властта да подхвърли мръвка,просто за сага няма кого да купят. И затова придворните пудели скимтят и скумричат.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какво е туй чудо "политолог,социолог". Незабавно де се закрият всички факултети по политолотия. Те се навъдиха хиляди-те това се нарича лентяи. как стават доценти и професори.какво точно откриват-та те вървят след събитията.Даже и милионери стават-К.Ст...........и тн.
5
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо обяснения, защо просто не си вземете Протеста и си заминете за чужбина?Оставете ни тук разплакани и с разбити сърца,и заживейте по Европа,която искате толкова много да ви обърне внимание! Направете го, а ние, простите и грозните ще страдаме заради вашето щастие...
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Властта вече прилича на рекламите по телевизията, ако можеха да се продават магистрали Баце щeше да е най-добрия търговец на магистрали. Държават се е превърнала във една реклама на магистрали Трябва да турят и търговска марка на магистралите. Тиквосужук шайка във ролята на амбулантни търговци. Всеки който оспорва монопола и вярата във нмагистралите е лош антимонополист и чете Евангелието като дявола.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фърлането на боб вече официална професия ли стана ?
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както гледам, не Властта,а точно Вие двамата сте в обяснителен режим!Не е ли малко неудобно, да адвокатствате на жалкарите от протеста? Те си имат там адвокат, достатъчно некадърен,в каквото и да се захване! И не се излагайте повече с това "гражданско общество".. КЪДЕ ГО ВИДЯХТЕ? Под полите на Канна Рачева?
1
4
 
10
 
! Отговори
Шофера преди 3 години
Кои бяхте вие точно бе ?За два петака сте готови на всичко. После да не се чудите защо имало изненади на изборите