Fitch Ratings повиши икономическия рейтинг на България

Перспективата на страната премина от стабилна към положителна
Обновена: 20 фев 2021 11:04 | 20 фев 2021 10:52,
61
Fitch Ratings повиши икономическия рейтинг на България
Снимка: БГНЕС

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута, а рейтингът "BBB" се потвърждава, съобщават от Министерство на финансите, цитирани от BloombergTV.bg.

Положителната перспектива отразява намалението на макроикономическите рискове, които произлизат от пандемията с COVID-19, подкрепена от по-устойчива икономика и стабилна рамка на политиката, както и продължаващ постепенен процес към приемане на еврото. Според рейтинговата агенция краткосрочните негативни рискове, произлизащи от пандемията и несигурният резултат от изборите, до голяма степен се компенсират от перспективите за значително финансиране на инвестициите от ЕС и ангажираността за макроикономическа и фискална стабилност, подкрепена от дългосрочното функциониране на режим на паричен съвет и участието на България в Механизма на обменните валутни курсове II (ERM II).

България ще бъде един от основните бенефициенти на трансфери от ЕС през следващите години, включително 16,6 млрд. евро (27 % от БВП за 2020 г.) през следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 млрд. евро (12 % от БВП) безвъзмездни средства от ЕС по механизма следващо поколение (NGEU). Въпреки предизвикателството да се усвои толкова голямо количество средства, Fitch Ratings вярва, че това ще повиши икономическия растеж от прогнозираните 3 % през 2021 г. на 4-5 % през периода 2022-2025 година.

Рейтингът на България е подкрепен от нейните силни външни и фискални баланси и надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет.

Оценката е ограничена от малко по-ниските нива на доход в сравнение с медианата на държавите с рейтинг "BBB" и неблагоприятните демографски данни, които могат да ограничат растежа и да повлияят на публичните финанси в дългосрочен план. Индикаторите за управление са малко над тези на държавите, избрани за сравнение.

Въпреки негативните последици от пандемията, благодарение на дългосрочната благоразумна фискална политика, индикаторите за публичните финанси остават по-добри в сравнение с другите държави със същия рейтинг, както и спрямо държавите от ЕС. Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 4 % от БВП през 2020 г. (в сравнение с медианата от 6,9 % за държавите със сходен рейтинг), повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 мерки за разходи от около 3 % от БВП. Изпълнението на приходите надмина ревизираните бюджетни цели, отчасти благодарение на подобрения в събирането на данъци, както и на по-слабо от очакваното икономическо свиване.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са: напредък към присъединяването към еврозоната; подобряване на потенциала за растеж на икономиката, водещо до по-бързо сближаване на нивата на доходите до това на държавите с по-висок рейтинг. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, са: неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички хвалещи тук герб коментиса от платени *** на герб.Елементарно манипулиране нанаивно вярващите. Главната задачапред българския народ е свалянетона скрития националния предател борисовот власт и не може да бъде избегната,само отложена.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Международна рейтингова агенция --място за действие на международнитемошенници. Когато дойде финансоватакриза от 2008 тези мошенническиагенции изчезнаха като дим.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО НА ГЕРБ И БОРИСОВ- НЕ ИСКАМЕ ДА СЕ ВРЪЩАТ ОНИЯ ЧЕРВЕНИ ГОДИНИ, В КОИТО НАРОДА УМИРАШЕ ОТ ГЛАД ПО УЛИЦИТЕ- НИКОГА ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ ОКРАЛИ И СЪСИПАЛИ ДЪРЖАВАТА- ИСКАМЕ ВСИЧКИ ОГРАБИЛИ ДЪРЖАВАТА ДА СИ ПОНЕСАТ ЗАСЛУЖЕНОТО, ЗАТОВА НАРОДЪТ ЗАЩИТАВА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР- НИЕ ВЯРВАМЕ В НЕГО!
21
8
 
2
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Смях в залата...никой не им вярва на тия вече.!!!
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53Проблеми с тока в бг след 2025 след спирането на АЕЦ Козлодуй за ремонти и закриването на АЕЦ Белене. ИТ ще трябва да се изнесат ако ЕС не дадат пари за АЕЦ..
19
8
 
3
 
! Отговори
перспектива преди 3 години
До БебоИкономическа пустиня в провинцията и мафия в обласните градове която прибира ЕС фондовете. ЕС си складира буклука в бг и ГЕРП гласуват за евро бъдеще. Масова емиграция на младите в чужбина и дори и децата на ГЕРП са в ЕС и САЩ.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България била зле, така ли ?!А защо всички рейтингови агенции хвалят политиката на ГРБ и Бойко ?Казват че България се развива добре!Фигуранта обяви ли Вето на Фитч ...?
17
12
 
3
 
! Отговори
Бебо преди 3 години
Като чета как всички харесват Борисов и неговото управление, съм в потрес. Нима ви харесва да живеете сред беднотия, мръсотия, лоша инфраструктура? А най - страшното - демографски срив и най-ниска продължителност на живота!?
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Борисов и ГЕРБ водят държавата в правилната посокаКоалиция БКП и БСП начело с Нинова искат да правят промяна на политиката нието за това пак няма да гласувам за тях
15
19
 
3
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
Забавно ми е да слушам хвалбите на Борисов и почитателите му. Но ако се зачетем в мотивите на Фич, разбираме следното:Заради паричния съвет(валутния борд) имаме добра фискална политика.Имаме ниски публични разходи.Очакваме 24 млрд евро от ЕС.Харчим по-малко от останалите в ЕС за борба с пандемията.Оставаме стабилни с ниски доходи и липса на държавни инвестиции в икономиката.Не сме рисков длъжник.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До шах за ФигурантаС двете ръце вдигнати ще излезе когато му изтече мандата и Гешев го посети заедно с група служители на службите и обвинителен акт.
13
19
 
3
 
! Отговори
нормално е рейтинга преди 3 години
да се повиши защото стана ясно , че след изборите нито герб нито бсп ще управляват . ако следващите управляващи разкарат и дпс от кормилото на влсатта и техните пионки по всички етажи на властта рейтинга може и още да скочи . навярно и на агенцията и е станало ясно , че хората искат промяна и , че старите лица от последните 30 години няма да намерят място в управлението и най сетне ще имаме необходимите реформи и намаление на корупцията
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24"Безпаричие"Ами хвани се работа. Какво седиш по цял ден тук и тролиш с години?
11
2
 
21
 
! Отговори
А бе преди 3 години
РУМЕН РЕШЕТНИКОВ МОЖЕ ЛИ ДА ЧЕТЕ??? ФИЧ ДА МУ ГО ПРЕВЕДЕ НА РУСКИ, ЧЕ ДА ГО РАЗБЕРЕ!!!
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските *** газ пикаят. Всичкото им тръшкане за това колко е зле в кофата, но аз не ги съдя, тъй като за тях лично сигурно е така както казват: когато си неграмотен и мързелив бедността и мизерията ти са гарантирани.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е за десант върху Фич от другата Христо Иванов, и добавяне на Фич вън към МутриВън
8
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13 Е да де ама Русия може да има независимост.Всяка държава се съобразява с нея.А България е тотално зависима от решения на чужденци.Те казват -"това ще правите,такива закони ще имате"
7
1
 
9
 
! Отговори
Шерлок преди 3 години
Случаят с убитото от ток дете, е много лесно разрешим. Токът за незаконния павилион идва от другата страна на улицата. Ясно е, че каналът под булеварда, откъдето минава кабелът и излиза в шахтата, Не може да бъде прокопан нито от будкаджията, нито от болницата! Значи ясно е, че това е работа на ЧЕЗ. Дори да е имало ремонт на булеварда - пак работа на Чез е новото свързване!
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путинистка логика:България 650 лв. минимална заплатаВ България е много зле, беднотия и мизерия.Русия 277 лв. минимална заплатаВ Русия е много добре, икономиката върви силно, Путин е голям лидер. За 20 години власт големи успехи.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега е ред на всички "опозиционери" да се изредят, в писмен вид, колко е зле в България и как всичко тъне в разруха. После повечето ще си вземат скъпите телефони, ще се качат на повече от приличните си коли и ще отидат да обядват или пият кафе някъде си. А всъщност истинските бедни хора или ще са на работа да изкарват някой лев повече или опрости няма да имат смартфон или таблет или лаптоп, за да коментират тази новина. Каква ирония...