България имала ресурс да отговори на различни видове кибератаки

Вдигало се нивото на защита, където има нужда
32
България имала ресурс да отговори на различни видове кибератаки
Снимка: БГНЕС

Имаме ресурс и капацитет да отговаряме на различни видове кибератаки. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов преди заседанието на ресорната парламентарна комисия, посветено на темата "Киберсигурност", предаде БТА.
 
"По редица направления, например атака за отказ на услуги – т. нар. DDoS attack, имаме вдигната защита, която използва външни доставчици. Дори и да ни засипят с такива атаки, да можем да ги отразим. За другите видове атаки, свързани с пробиви и изтичане на данни, установяваме нивото на защита и го вдигаме там, където има нужда. По-важните и критични администрации и обекти са с по-високо ниво", увери министърът.

Той посочи, че още преди началото на военния конфликт в Украйна министерството е отправило препоръки към някои институции за това какви мерки за киберсигурност е необходимо да бъдат затегнати. "Управляваме риска и се фокусираме там, където е най-критично", обясни Божанов. По думите му най-важните системи за управление, като на електроцентралите например, са вътрешни и без връзка с интернет, което прави невъзможно засягането им от хакерски атаки.

Министърът допълни още, че страната ни полага усилия да сканира собствената си информационна инфраструктура, за да се провери за евентуални нейни уязвимости. Според Божанов няма данни за евентуална мощна хакерска атака, но страната ни се подготвя за най-лошия сценарий.

Министърът коментира и появата на различни дезинформации в социалните мрежи, които специалистите определят като хибридна война.

"Контактът ни там е със социалните мрежи, за да приложат те кодекса на поведение, който са подписали с Европейската комисия във връзка с дезинформацията. Те са го подписали, така че имат ангажимент, просто трябва да го прилагат по-стриктно", посочи той.

Освен министър Божидар Божанов, в заседанието на комисията депутатите изслушват още комисар Владимир Димитров – началник на отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" – МВР, бригаден генерал Васил Събински – командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и бригаден генерал Емил Шошев – директор на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в Министерството на отбраната. Заседанието е закрито за медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Дед Хасан преди 2 години
Евала прическа :)Ко речи, ко ко?
23
0
 
0
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
В България на 100 войника се пада по 1 генерал.Краят остава за вас...
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
атаките със лозарските ножици оптиката към Франкфурт и гаси тока че е скъп
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха. Пълни глупости. ИТ специалистите на държавна служба са със знания от 80те години на миналия век.
20
0
 
8
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Пълен смях сте всичките институции + НСО и ДАНС!!
19
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
какви възможности какви 5 лева пълни глупости
18
1
 
5
 
! Отговори
Чокумба преди 2 години
Може и да могат технически, но нямат воля.Тоя от снимката изглежда си оправдава заплатата само
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме ресурс я. Още малко да вдигнат цените и ще дръпна шалтера във вкъщи и да ми хакват дедовия.
16
0
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Хахаха Даже няма да чета статията...
15
1
 
7
 
! Отговори
София преди 2 години
На фона на цялата простотия, само тоя сричащия липсваше да обяснява как сме имали ресурс. То и едни други 2-*** от Харвард обясняваха как ако пресекат корупцията и порочните схеми ще се Швейцария на Балканите, ама последните седмици друга песен почнаха да пеят. Да не вземе и на тоя така кво се хвали да му сринат сайтовете на неколко министерства и да запее друга песен.
14
0
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
ха-ха-ха! Чии мечти са това???
13
0
 
9
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Вие нормални ли сте бе? То не остана български сайт не паднал жертва на хакери. Имали били ресурс... :)
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България няма ресурс. Добрите IT специалисти са навън. Който не е поискал, той не ни е хакнал.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме чушки! Сървърите за електронно подписване на документи работят със скоростта на див ангорски таралеж смазан от самосвал. Сайта на Кадастъра по Геодезия е жив по 30 мин на всеки 4 часа, през останалото време зарежда по 10 мин и тайм аутва. НАП не знаят с какво искат да се логваш, дали с електронен подпис, дали с ПИК, дали с Евротръст никой не е наясно. Системата за ел. плащания е безотказно умряла от 2 дни. Ама ако някой ни атакува ще го спре. Те без да ни бият не работи!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ресурс на върба ,три месеца увеличаване на продукти и горива ,това не оправдание от военната а още началото на декември ,оставки
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сдъвканото на снимката ли е от кумовата рода на Киро?
8
0
 
14
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Ето за такива "новини" сайта трябва да има и хумористична страничка .
7
0
 
10
 
! Отговори
Мисли преди 2 години
Смяхх...
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе БГпръдльовци, я си спомнете електронните винетки, преброяването, сайта на НАП и колко още...все ваши творения на великите български ай-пита. Кое от тях не беше хакнато още първия ден след което 2 седмици не можеше да тръгне
5
0
 
7
 
! Отговори
Теляк преди 2 години
почти съм сигурен, че темето му лъсна след като почна да се къпи, което значи, че преди просто е било скрито от спластена и мазна коса