Средните пръсти и скандали в НС - в духа на времето?

Според него трябва да свикнем с това поведение
3 юни 2022 22:00, Йоана Цонева
48
Средните пръсти и скандали в НС - в духа на времето?

Бурни пленарни заседания белязаха работната седмица на депутатите - президентът Румен Радев отправи критики към депутатите заради поведението им от последните дни. А според социолози, неприличните жестове и острите сблъсъци, стигнали почти до физическа саморазправа, са в духа на времето.

На 1 юни председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов избухна срещу своя колега от "Продължаваме промяната" (ПП) Искрен Митев, а причината беше негово остро изказване по адрес на Костадинов.

Напрежението ескалира и депутатите за малко не се сбиха пред очите на гостуващи в парламента деца. Ден по-късно неприличен жест на депутата от ПП Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, отново нажежи страстите. Част от неговите съпартийци го защитиха, макар да не оправдаха реакцията му.

"Не го оправдаваме, но напълно разбираме емоцията, просто всички останали се сдържаме, тъй като поведението на ГЕРБ в зала не беше подходящо. В зала се разискваха изключително сериозни теми, а те се държаха детински", коментира депутатът от ПП Димитър Гочев пред Bulgaria ON AIR.

А колегата му от БСП проф. Румен Гечев не спести критиката към своя млад колега:

"В парламента има много добри професионалисти, но и случайно попаднали хора. Затова избирателите трябва да си отварят очите, когато избират, защото има хора, на които мястото им не е там. Парламентарист, който и да е той, да прави такъв жест и то точно на 2 юни, не е редно. Разни хора, разни идеали", изтъкна социалистът.

Бившият депутат Минчо Христов определи действията на сегашните народни представители като детински. Според него те дават ясен сигнал на българските граждани, а именно да не ги избират повече.

"Вместо да се занимават с важните неща за хората, които са ги пратили там… Депутатите се занимават със собственото си его и буквално са превърнали парламента в детска градина", отсече Христов.

Остра реакция имаше и от президента Румен Радев: "Нашият парламент се е нагледал на какво ли не. Мисля, че тук не става въпрос за средни пръсти, става въпрос за цялостно поведение и отношение вътре в парламента. Нашите народни представители не трябва  да забравят, че с всичките си действия, с начина по който изглеждат, с начина по който говорят – те изразяват отношението си към българските граждани."

Според социолога Първан Симеонов поведението на депутатите в зала е очаквано от техните привърженици. Нещо повече – това се харесва на техните избиратели.

Симеонов предполага, че ще трябва да се свикне с този стил, "защото така ще бъде по една много проста причина те са избрани като протестни фигури срещу статуквото и те ще се държат така протестно."

По думите му е все по-трудно да се различи личното от политическото.

"На много места в нашия западен свят политиката се превръща в това, а именно в шоу", заключи Първан Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
До Слави Трифонов под 33 - За съжаление макар и вулгарен текста е абсолютна истина -...... "всичко е проституция".И тези ,които са най- много в "тази проституция" и пряко участват в нея с действията и постъпките си се възмущават на "един среден пръст" - това също не е похвално ,но е по -малкото ЗЛО на "проституцията" ,сравнение с тези със заучените фрази ,които използват без да знаят значението им и още по -малко с действията си да ги изпълват със смисъл!
34
1
 
2
 
! Отговори
депутатът преди 1 година
със средния пръст - изпитах срам ,гняв и после безкрайна мъка .Приключех с гласуването за който и да е в тази държава
33
0
 
5
 
! Отговори
Сами си ги избрахте преди 1 година
Това е промяната, новият морал, некрадливите, некорумпираните, А отборът....Сега по добре ли живеете от преди година ?
32
0
 
4
 
! Отговори
Какъв пример само? преди 1 година
При такова улично поведение в парламента би следвало да се отнема мястото му там.
31
0
 
4
 
! Отговори
крайпътен преди 1 година
До АнСкъпа Ан, Радой Ралин осмива "скотското" общество, но не се проявява нецензурно на такъв пост, в такава сграда, с такова послание. Затова имаме място наречено обществена институция, и място наречено крайпътен навес.
30
0
 
9
 
! Отговори
Квартален навес преди 1 година
Всички скокнаха да защитават средния пръст. Вижда се че са чакали с нетърпение тази проява защото се чувстват значими и близки с това мислене. Това поведение не е похвално, защото било неподправено, или нелицемерно. Това си е поредната демонстрация на принизяването. Да благодарим на господина че не прави и други естествени ,неподправени, и човешки постъпки в парламента. Много сме му задължени за това.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека малко и ние от простолюдието да се забавляваме :) Искаме бой, българина обича такъв тип шоу :))
28
0
 
9
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
И те са прости. До ниво простаци.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На много места в нашия западен свят политиката се превръща в това, а именно в шоу". Та и с нашите депутати е така. Връщане назад няма - напред и нагоре. Шоуто се състои в това, дали ще им кажат да скочат от ракетата днес или чак утре.
26
0
 
7
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 1 година
"......в тая държава всичко е проституция"
25
10
 
0
 
! Отговори
Ан преди 1 година
До Ангелина- продължение Радой Ралин също имаше "пиперлив" и циничен поетически език ,с който казваше всичките истини ,които еснафското и лицемерно скотско общество не изричаше на думи ,за да изглеждат "уж възпитани" и "добри граждани ,а всъщност делата им бях точно обратното на думите им.Кое е по - деградиращо?!Аз предпочитам хора ,като Радой Ралин и Христо Петров,отколкото хора заучили изкуствени фрази ,които не само ,че са далеч от тяхната истинска същност ,но и не знаят ,какво казват!
24
10
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
Вербалните действия на Христо Петров - Хазарта считате за особено "вулгарни" , а не считате за форма на варварство поведение на ГЕРБ ,които продължават са на власт и саботират всичко в управлението на държавата с добре организираните си и дирижирани действия от тяхна страна на зависимите от тях хора в институциите и чрез политико- икономическите кръгове!Това е напълно "приемливо" ,защото е подмолно и невидимо .Е все трябва да има някой ,който да го покаже и нагледно ,-макар ,че е цинично!
23
2
 
18
 
! Отговори
Срамота преди 1 година
Тука в нашия град пък тийнейджъри скитат по гробището нощем и се гаврят с гробовете на хората! Правят си снимки с не много морални поза на техни плочи, късат цветята, храната разхвърлят! Какви са рия родители, питам, дето им позволяват такова кощунство!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средни пръсти със чалга имаше и вчера по евро тв. 2 юни пускат сирени за душманите на Ботев а после по тв вървят и турски сериали и за капак селфи с Радев и военни пиратки пред паметника на Ботев вечерта като в тв сераил .
21
5
 
3
 
! Отговори
Не е вярно преди 1 година
Не е вярно, че живеем в Борисова държава. Много хора работят за него, но не всички. Тези, които работят за Боко са тия дето гласуват за него, без платения вот и техните семейства, с други думи - 50 - 100 хиляди души.
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиите са субекти на политическия живот12 години Бойко ги омайва, сега няма как да не го защитават и да не скандират неговите прояви, и да оплюват управлението на сегашнитевсичко в държавата е Борисотизирано. Борисова държава смевсички за него бачкат
19
4
 
4
 
! Отговори
Bob Marley преди 1 година
Който пуши цигари и не може да изкара час без цигара да не обижда на наркоман. Просто е смешно и противоречи на всякаква логика. А тия където се опияняват с алкохол и стават заради тяй хиляди транспортни произшествия да не ми обесняват какъв наркотик е едно растение
18
12
 
4
 
! Отговори
Е тва е СЛУГИНАЖ преди 1 година
Значи когато най-големите простaци бяха в НС, обиждаха се на наркоман и кво ли още не, а Боко Тиквата не стъпваше в Парламента, медиите си мълчаха, но сега вече са много загрижени... Е тва е "журналистика" и "медии"... слугинаж
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кошлука и той показа среден пръст, ама..размина му се! (Нали бил управител на ТВ Альфа...) ХА ХА ХА ХА!
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живков умря, но държавата си остана в Живково време, както учи Марксизма - държавата умира, но комунизмът остава. Всеки се стреми за еднолична власт -комунизъм, свидетелите сме и днес