"Булгаргаз" бил държавен монополист, държи цените високи

Минаването на газа през Турция го оскъпява, заяви Пламен Павлов
8 юни 2022 10:21, Анисия Иванова
12

Първият танкер с втечнен газ от САЩ пристигна у нас. Ще доведат ли тези количества до намаляване цената?

"Става въпрос за една държавна намеса в икономиката. "Булгаргаз" е държавно предприятие. То си има управителен съвет, над него е Българският енергиен холдинг, но става така, че премиер и вицепремиер се занимават с доставката на природен газ. Причината е това, че "Булгаргаз" продължава да бъде държавен монополист и се преследват политически цели", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".  

"Казаха, че танкерът е пристигнал в Турция", отбеляза той.  По думите му самата система на турската енергийна компания е устроена така, че не може някой да пренесе.

"Ние с турския оператор нямаме споразумение за междусистемна свързаност - ние не може да ползваме тяхната система, за да получим този газ. Тоест, този газ след разификация трябва да бъде продаден на "Боташ", а после ние да го купим на входна точка", допълни Пламен Павлов.

Председателят на газовата асоциация изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че в момента има 48 регистрирани търговци на природен газ.

"Тези търговци търгуват предимно на вторичния пазар. Тези търговци имат огромен потенциал, но "Булгаргаз" с подкрепата на настоящото управление блокира да се извърши една реална доставка, която да е на базата на конкуренция. "Булгаргаз" е гарант за високи цени", коментира Павлов.

"И да го получим този газ, ние ще трябва да го оскъпим като мине през турската система. КЕВР е един орган, който фиксира. Той следи дали се спазва съответната процедура, дали се спазва алгоритъмът за формиране на цени", каза още гостът.

Неговото мнение е, че нашата задача сега е не да осигуряваме вътрешния пазар, а да натрупаме количества газ, които зимата ще ги използваме като буфер и ще ги предоставяме на системата, като това трябва да го направи професионалното ръководство на "Булгаргаз".

"Интерконекторът на нас ще ни помогне, когато започне да работи терминалът в Александруполис. Ние като съакционери ще можем да влияем за по-благоприятно приемане на този газ", заключи Пламен Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газовият частен картел иска да купува руски газ от Газпром. Иска да нарушава санкциите и да плаща в рубли на Газпром.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
fake news.
8
4
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До АнонименГлупости, след разпада на СССР, Русия винаги ни е продавала скъпо, защото реално ние нямаме алтернативи и държавата винаги е била под руски контрол. За това и в момента, въпреки че цената на руския петрол пада, цената за нас се покачва. Чрез схеми изкуствено ни качват цените, за да предизвикат недоволство.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми той газа минава през Турция, заради ваш любим Боко бе народе!
6
1
 
9
 
! Отговори
какво се оказа? преди 1 година
Значи не "Газпром", а "Булгаргаз" е гарант за високите цени на руския газ за България.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Булгаргаз" продължава да бъде държавен монополист и се преследват политически цели", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов и след неговото заявление много българи започват да проумяват кой в България и защо е диктувал високите цени на евтиния руски газ.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е да се намали населението до 500 млн в синхрон с природата, georgia guidelines, скъпо ще е да живееш сред обществото
3
1
 
3
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
До Чадър над ТерористТой Каскета нали работеше преди в Перник
2
1
 
2
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
Газ се разтоварва във Белослав на частен терминал. Държавата удърно да свърже с тръбите от Румъния и да увеличи количествата доставяни на терминала.
1
5
 
12
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Пак си купуваме руски газ от Турция. Всичко друго е мижи да те лажем!