Христо Матанов: ЕС се застъпва за българските искания

Ученът одобрява френското предложение
20 юни 2022 16:05, Росен Стойчев
19
Христо Матанов: ЕС се застъпва за българските искания
Снимка: БГНЕС

Българските искания станаха видими за ЕС. Това каза пред БНТ историкът проф. Христо Матанов.

"Хубавото е това, че във френското предложение за пръв път официално се застъпват български искания, това е положително и означава, че ЕС в лицето на Макрон оценява българските искания спрямо Северна Македония. Според моето тълкуване българите са третирани като малцинство, което за нас е неприемливо.

Още по темата
Ако ние влезем като малцинство това означава край на българските аспирации спрямо Македония.

При всички случаи технологичният срок за промяна на северно-македонската конституция ще е зад френското председателство, така че в него няма да може да се осъществи какъвто и да е компромис както някои казват", обясни проф. Матанов.

"Аз имам подозрения, че Северна Македония не иска да започне преговори веднага, като че ли ги устройва да бъдат център на внимание и да ги подкрепя ЕС и България да бъде изолирана, това е тяхна стара мечта. Така че, съмнявам се в тяхното желание да влязат в ЕС", допълни проф. Матанов.

"За мен това е добър документ, виждаме концентрирани усилията на една национална дипломация, но и тази на ЕС да се постигне балансирано решение, в което да се намери подход за българските искания. Френското предложение на ЕС дава една добра рамка и отговаря на почти всички искания, които ние през тези две години искахме Скопие да изпълни", коментира журналистът Николай Кръстев в студиото." Това обяви журналистът Николай Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Прв пат да слушнам нешто паметно од проф. Христо Матанов.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижда се, че освен депутати са започнали да купуват учени. Толкова е и учен. Аз вярвам на проф. Овчаров. Не вярвам на Макрон. Макрон вече е с намаляла подкрепа в своята страна. Мицкоски казва, че скоро ще стане премиер на РСМ и ще и върне старото име Македония. ЕС не могат да дават гаранции. Ние видяхме през 2014г. как Франция и Германия дадоха гаранции за Донецк и Луганск. Сега резултатът от тези гаранции е над 15 000 жертви. Това е абсолютна предателска кампания. Киро и Асен ОСКАВКА!
16
0
 
0
 
! Отговори
... преди 1 година
До АнонименБраво! И на мен това беше първото нещо, което ми направи впечатление...
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ученият.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските политици не могат да проумеят, че Българина НИКОГА не е гласувал с главата си или парите си. Българина ВИНАГИ гласува от сърце. Затова избраха ПП - защото мразеха Бойко. Затова избраха Бойко - щото мразеха тройната коалиция, затова избраха Царя - щото мразеха БСП и Костов. Ако ЕС приеме Македония в наш ущърб ще изберем този който ни обещае да нарита ЕС и да излезем от ЕС, НАТО итн. Не защото е наш интерес, а защото мразим. "Научи ги майко силно да любят и мразят"! Това сме Българите!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не е в позиция да се моли и коленичи за пореден път! Наврете си го в дървените продажни т икви, купени политици такива и кучетата им! България има право да наложи вето и го налага. Има условия и ги заявява. И ако имаме българи и мъже политици, а не изкривени плямпащи чучела, спуснати от САЩ, НАТО, ЕС и т.н. изкуствени чужди нам формирования, загниващи вече из корен, тази политика ще си се следва неотлъчно. Без да е нужно някой да ни я "одобрява" и да ни "насочва".
12
1
 
1
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
УРА!!!
11
1
 
1
 
! Отговори
Бунгур преди 1 година
Радваме
10
3
 
5
 
! Отговори
x преди 1 година
Да му пикам на дипломата и степените на тзои дърт мошенник и продажник уууууууууууууууууу
9
10
 
4
 
! Отговори
Бунгур преди 1 година
Вместо да се раздаве,че Франция ще ни измъкне от този кйорсокак където се набутахме сами,но и продължаваме да нахалстваме. Ами малциство са българите там,както са малцинство и македонците в България.Какво искаме ние? Да запишат в конституцията,че сме мнозинство ли? Кои са държавотворните народи в България???
8
11
 
3
 
! Отговори
Пирин преди 1 година
"това означава край на българските аспирации спрямо Македония" - уродът от ДС си признава, че България има завоевателни стремежи към Македония и за никакви човешки права не става дума. Гадно племе сте това бълхарите, кой *** ви натресе в Европа, да гори в ада вечно.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не застъпва ЕС. ЕС търси компромис не се застъпва изобщо. Ако ЕС се застъпваше за България щеше отдавна ЕК да излязла с публично становище, в което да заяви, че ЕС и ЕК подкрепят България. Щом такова няма на тоя му се привижда под вола теле. Застъпвал се на баба ми фурката! Ако ЕС приеме Македония в ущърб на България тук ще бъде избрано правителство, което ЩЕ ни изкара от ЕС дори да не ни е изгодно. Това мога да го гарантирам! ЕС трябва да реши дали България или Македония им е по-важна!
6
4
 
9
 
! Отговори
Дам... преди 1 година
С други думи разните му там професори и историци като тоя ни подготвят за момента, в който ветото на България ще падне. А това ще се случи много скоро. Важното е дали ще има някаква полза за нас от тая сделка, която предстои да се сключи с любезното съдействие на франсето или ще бъдем прецакани!
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не разчитаме продажните брюкселски бюрократи да се грижат за българския национален интерес!
4
3
 
20
 
! Отговори
Имаме договор преди 1 година
за добросъседство. РСМ го нарушава. Да го спазва и вдигаме ветото.
3
2
 
6
 
! Отговори
През октомври преди 1 година
Много прозорливо, но това не е само Македонска идея. Това е и целта на част от демократичните и добри европейци, просто така ги устройва. На
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде да ни дадете да прочетем всичко САМИ. Какво толкова секретно има в тия договори, че по цял ден ни ги дъвчете и притопляте? Публикувайте ги всички, в това число и препратките, които правят. Всичко. Като е толкова добро предложението ни дайте да го прочетем. Защото ако има проблем, по-добре днес да го решим на масата на преговорите, а не утре да ставаме буре с барут. Освен ако целта на някой не е утре да станем точно буре с барут! Вече и в това започнах да вярвам. Та, дайте да прочетем всичк
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало мисирчо какво е ученЪт, били обяснил с думи прости.