Депутатите отново на работа след празниците

В началото ще гласуват програмата за седмицата
4 яну 2023 08:50, Петя Славова
47
Депутатите отново на работа след празниците
Снимка: БГНЕС

В 9.00 часа започва първия работен ден на депутатите в НС след коледните и новогодишните празници. В началото народните представителите ще гласуват програмата си за седмицата.

В края на миналата година те решиха да съкратят ваканцията си и да почиват до 2 януари включително, а не както е по парламентарния правилник - до 10 януари, припомня БТА.

Днес е първата сряда от месеца и парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се разглеждат по същество. От ДПС предлагат Народното събрание да разгледа на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Още по темата

По предложение на "Възраждане" в проектопрограмата е включено проекторешение за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за съставяне на нов Национален план за възстановяване и устойчивост.

От "БСП за България" предлагат депутатите да разгледат на второ четене измененията в Кодекса на труда, свързани с начина на определяне на минималната работна заплата. От "Демократична България" искат парламентът да обсъди на първо четене внесените от тях изменения в Гражданския процесуален кодекс.

Проектопрограмата за седмицата предвижда още депутатите да разгледат промени в постоянни комисии. В нея е и първото четене на промени в Закона за лечебните заведения, както и второто четене на изменения в Закона за устройство на територията, в Закона за специалните разузнавателни средства и в Закона за кадастъра и имотния регистър.

Първа точка в четвъртък се предлага да бъде Законопроектът за ратифициране на Споразумението за финансов принос между Република България и Европейския съюз по отношение на Раздел „Държава членка“ по програма InvestEU. След това депутатите ще обсъдят ратификация на Спогодбата за въздушни съобщения между правителствата на България и на Саудитска Арабия.

Трета точка в предложения дневен ред за четвъртък е докладът за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството на Кирил Петков, и проект на решение по доклада.

В проектопрограмата е и доклад за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет през 2021 година. Предлага се депутатите да разгледат и доклада за дейността на Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за настоящия отоплителен сезон.

В петък, като първи за месеца, е предвиден блицконтрол от 9:00 часа, на който, според парламентарния правилник,  министър-председателят и заместниците му отговарят на актуални устни въпроси, отправени от народни представители на самото заседание. След това от 11:00 часа е насрочен и редовен парламентарен контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И плявата на България вече е на работа -- това е по-подходящо заглавие
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък, като че ли ще свършат някаква работа!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте машинно с СМС за партия Попфолка Продължава! Чалгария търси талант! Новият ви парламент Кукубенд ви поздравява с химна на Чалгария, Месечина, месечина, йой йой йой йой!
32
0
 
6
 
! Отговори
Все тая преди 1 година
Какво като са на работа? Тя Държавата така или иначе е на автопилот.
31
0
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Няма такива политици никъде. Съберете пари и им купете златен медал за всеки. В никоя държава досега няма 5-ти поредни предсрочни избори.
30
0
 
1
 
! Отговори
МАЛКО ФАКТИ преди 1 година
ГЕРБ "спечели" предните избори с 8% от гласовете на българите.
29
0
 
1
 
! Отговори
ужас преди 1 година
Депутат и работа в едно изречение е крайно несериозно отношение от страна на автора.
28
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Нови антибългарски закони. Защото про'с'таците си ги избирате.
27
0
 
4
 
! Отговори
Обикновен Гражданин преди 1 година
ОЧАКВАМ ДНЕС ДА ЗАБРАНЯТ КОМПЮТРИТЕ
26
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Събрали се най-известните световни магове на сцената в Медисън Скуер Гардън да правят представление. На средата на сцената на една маса имало диамантен пръстен. С изтънчен фокус слагали пръстена от масата на пръстите си. Изведнъж обаче пръстенът изчезнал, озовавайки се на пръста на един господин от последния ред. Маговете се спогледали и го попитали какво работи. Той им казал: - Аз съм депутат! - Ама как е възможно?! Депутатите нямат такива способности! -Господа, магове. Аз съм български депутат
25
0
 
5
 
! Отговори
селянин преди 1 година
някой може ли да ми обясни какво точно работят
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре им е всеки да спотайва в бурята и да не поема отговорност за държавата, но все някой трябва да вземе тази власт все някога. И НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ТОВА ДА Е ГЕРБ!!!!!!!
23
2
 
1
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Не гласувам никога и няма да гласувам. Това, което ще се случи не се е случвало никога. Ще има двапъти годишно предсрочни избори в продължение на 20 години. Демокрацията в никоя друга държава не е виждала такова нещо и не е чувала. Това поколение политици в България пренаписаха цялата история.
22
5
 
2
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ!!!!!!!!! преди 1 година
ВМЕСТО ДА НАПРАВЯТ ДИГИТАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО И ДА ДИГИТАЛИЗИРАТ ДЪРЖАВАТА, ВЪРНАХА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продадоха държавата. Бедни сме, а те са богати.
20
2
 
3
 
! Отговори
МНОГО ВАЖНО!!!!11 преди 1 година
Трябва да забранят машините и да върнат писането на тефтери - основен проблем в държавата са коНпютУрите.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата задача на всяко Народно събрание е да избере изпълнителна власт. Ако народното събрание не се справи с тази задача, всяка законодателна дейност е узурпация от 240 нефелни депутати и всички техни решения са нелигитимни в момента.
18
1
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
НА БЪЛГАРИНА ЛЮБИМЦИТЕ, ПРЕЗ 3 МЕСЕЦА ТЪРЧИ ДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ ЗАВАЛИИТЕ ДА НЕ ОСТАНАТ ГЛАДНИ И КАТО СЕ НАХРАНЯТ И СИ ИЗТРЪСКАТ ДРЕХИТЕ БЕЛКИМ ПАДНЕ НЯКОЯ ТРОХА И ЗА НАРОДА.
17
0
 
6
 
! Отговори
Чичо Радо преди 1 година
Депутат ще стана, майкооо най ще е добреее, пари Аз ще имам много, вила и БМВ.Та така
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги ще подкрепяме г-жа Йорданка Фандъкова, защото видяхме как за кратко време преобрази София! С много работа и всеотдайност успя да довърши великото дело на Генерал Бойко Борисов, превръщайки града ни от сиво комунистическо гето в модерна европейска столица на културата!