ДБ: 15 наши дарители са служители на Nexo, дарили са около 400 000 лв.

Част от тези дарители са членове, учредители и активисти на "Да България"
Обновена: 17 яну 2023 22:36 | 17 яну 2023 22:30, Анисия Иванова
208
ДБ: 15 наши дарители са служители на Nexo, дарили са около 400 000 лв.
Снимка: БГНЕС

15 дарители на ДБ са служители на Nexo, а дарените средства са общо 199 999 лв., съобщиха от Демократична България.

"Във връзка с въпросите, свързани с дарители на ПП “Движение Да България”, можем да съобщим следното:

След направената от нас вътрешна проверка сред списъка с нашите дарители и въз основа на публично достъпни данни установихме, че за 15 лица може да се установят данни, че са служители на Nexo.

Припомняме, че партиите не могат да събират данни за служебното правоотношение на своите дарители.

Според нашите регистри част от тези дарители са наши членове, учредители и активисти.

Общо дарените суми от тези лица са в размер на:

199 999 лв. за 2021 г.
199 993 лв. за 2022 г.

Във връзка с появили се в медиите твърдения, че тези дарения представляват 90% от всички дарения, уточняваме следното:

През календарната 2021 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП „Движение Да България“ са 3167 на обща стойност 2 690 870.70 лв.

Това включва както банкови сметки на местни организации, така и други финансови инструменти (PayPal, ePay, Stripe), включително дарения в брой и такива, постъпили по нарочните банкови сметки, създадени за съответните предизборни кампании на Коалиция „Демократична България – Обединение“ за парламентарните избори, проведени на 4 април 2021 г., 11 юли 2021 г. и 14 ноември 2021 г., където ПП „Движение Да България“, като юридическо лице, е титуляр.

През 2021 г. са постъпили 10 дарения от юридически лица на стойност 35 260 лв., като всички дарения, постъпили след влизането в сила на 27.04.2021 г. на забраната за получаване на дарения от юридически лица са възстановени в пълен размер.

През календарната 2022 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП “Движение Да България“, са 1273 на обща стойност 1 111 788.62 лв.

През посочение период бяха проведени безпрецедентни 4 предизборни кампании за парламентарни избори. Горепосочените суми са похарчени изцяло за финансиране на тези кампании и всеки разход е надлежно и документално отчетен съгласно изискването на закона.

Общо за двете години въпросните дарения представляват 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите.

Всички тези дарения са публични. Спазени са стриктно изискванията на закона - средствата са дарени от физически лица по банков път, като са предоставени изискуемите декларации за произход на средства.

Информацията за даренията е достъпна на сайта на Сметната палата от месеци, защото всяко едно дарение за предизборна кампания се обявява в седемдневен срок от неговото получаване.

Контролната комисия на ПП “Движение Да България” е сезирана да оцени всички факти и обстоятелства, свързани с горепосочените дарения, с оглед тяхната законосъобразност и и съответствие с устава и принципите на ПП “Движение Да България”.

Ще подкрепим предложението да се създаде Временна парламентарна комисия по темата и ще предложим тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии.

Ще продължаваме да се финансираме прозрачно и да търсим подкрепата на всеки един човек. За нас всяко дарение - и това от 2 лв., и това от десетки хиляди е безценно, защото така можем да достигнем до нашите избиратели. Всеки лев в кампанията влагаме, за да разпространяваме нашите идеи", съобщиха от пресцентъра на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: дарителиДБNEXO
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я нексо са изгърбили ДБ с 6 лв по- малко през 22 спрямо 21 - явно ицката ги ядосал нещо ама иначе цифрите едни хубави и сочни, а дарителите явно са с мноого дебели заплати за да могат да дават 20 хилки хей така за да гледат генерал Гном как ги защитава от трибуната на парламента..
138
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и ДБ са омазани дошия с мръсни руски пари. Започнаха още с протестите да ги приемат, от Маджо, черепа, Цв. Василев, та до Нексо.
137
1
 
6
 
! Отговори
ИМА ОЩЕЕЕЕ преди 1 година
От ДА България Юри Катанов върти електричките Спарк колите големи бизнеси въртят да го разследват и него.
136
8
 
6
 
! Отговори
ФИЛ ЗЛАТНИЯ преди 1 година
До Анонимен 164 "ГЕРБ се финансира само с пари от честни хора." __ И АЗ БЯХ ЧЕСТЕН ЧОВЕК,ПОСЛЕ СТАНАХ ОТ ГЕРБ !!!...
135
3
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
А на тези 15 лица КОЙ им даде по 20000лв., а? ДБ+ПП - пирамида.
134
2
 
16
 
! Отговори
КОКО преди 1 година
То при добро желание е лесно да се провери как тези 20000 лв са влезли по смерките на дарителите. от къде са дошли отишли. Воля, трябва, воля а не празни приказки за замазване на очите.
133
3
 
22
 
! Отговори
хм преди 1 година
Много високи им били заплатите и това не били големи пари за тях. Айде моля. От житейския си опит зная, че точно такива, с високи заплати и доходи, нищо безплатно не дават. Такива са свикнали да вземат, не да дават. Толкова гнило излезе покрай ДБ. Жалко то за мен е, че са се позиционирали точно в тази част от политическото пространство, което отговаря на моите възгледи, но точно за тях никога повече не бих гласувал. Те са като ведомствена партия за определени олигарси.
132
1
 
22
 
! Отговори
az преди 1 година
До Анонимен Всяко от тези 15 лица е дарявало средно по 13 333 лв. Дами и господа от ДБ?! Наистина ли трябва да повярваме че имате толкова щедри частни дарители?! Това са огромни суми дори за служители с 5 000 лв месечна заплата - като махнем данъците и таксите - над 25% от годишния им доход! Елементарни сметки за третокласник!
131
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважами г-н Христов, тук въпроса е не колко сте получили, а защо точно Нексо. Нали вие и пп казвате, че герб са ги подкрепяли в годините. Тогава защо получавате пари от подкрепяна от герб фирма. Нали щяхте да ги чегъртата, така мислите ли че ще стане. Намират се общи зависимости между вас и герб по всички принципи на межд. право
130
2
 
17
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
Почти като дарителите на Румен Радев, които се учудваха колко много пари са дарили :) Или забравихте за това?
129
0
 
15
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
Добре де, то е пределно ясно и на децата, че тези дарения не са читави. Правени са за да се спонсорира неявно ДБ. Какво се правите на луди :(
128
10
 
14
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Добър отчет. НАред са Герб- интересно ми а да им видя спонсорите и сумите, знаейки че държ.субсидия я пазят на депозит, а бащата на Ангелкова плати 2 млн. за да я направят мин.натуризма. А първата и задача беше да даде на концесия всички плажове по южното черноморие на мутри :)
127
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15 служители дарили 100к евро. По 6666 евро на човек. Иначе казано- половин месечна заплата за служител в Nexo на добра позиция. Непонятно за бедняците, сър, ама данъците за тия пари за платени до стотинка, а и сумата е нищожна за един ИТ специалист. Непонятно за бедняците функционални неграмотници, сър. Така и така те не гласуват за ДБ. ДБ и ПП си имат твърдо ядро електорат- 90% от всички квалифицирани добре платени кадри у нас.
126
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава защо партийте реват за държавни субсидии? Нали те/държавните субсидии/ щели да ги направят независими от олигархията! Явно всички са подкупни и работят за определени интереси!
125
29
 
4
 
! Отговори
до 155 преди 1 година
Айде да се изкажа- един бачкер като тебе без 2лв. в джоба не може да разбере идеалите на ДБ и ПП, за които гласуваме на 90% тия дето плащат на родителите ти пенсиите. Иначе казано- тези, които издържаме държавата и сме честни платци на данъци.
124
4
 
38
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
хахахх 15 служители от Нексо, от които 5 са взели това решение и са дарили в един ден и една и съща сума..хехееее А от колко ли др фирми са дарили ? Обещавано ли им е нещо в замяна на тези дарения ? Има ли скрити интереси ? Все въпроси, дето "честните разследващи" журналисти не задават и не нищят. Обаче за кьорфишеците на чашков и простото по цял ден ни занимаваха и бяха мн активни всички сутрешни студия..
123
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У чекмеджето на Боко имаше доооста повече от 400К. Тия са аматьори. Хем малко, хем ги фанаха.
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОПУСНАЛИ СТЕ ДАРЕНИЕТО НА БАБАТА ОТ КОКАЛЯНСКОТО ХАНЧЕ !!...
121
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече започна да лъсва измамата,наречена ай ти сектор.Перачници на пари,финансови шмекери и получатели на кухи обществени поръчки за милиарди левове народни пари,изкарани с труда на милиони българи,бъхтещи в производството и селското стопанство по 12 часа за 700-800 лева заплата,та да живуркат тарикатчетата,наречени ай ти специалисти в луксозните софийски офиси и да получават луди заплати за нищо неправене.Програмист лесно не се става и не е лъжица за всяка уста.Има такива безспорно,но са малко.
120
2
 
32
 
! Отговори
M.I.C. преди 1 година
Да не се окаже че тея 15 тина служителя имат роднини, които също са дарили "скромни" суми. Няма лошо де семейства отдадени на една политическа идея :) Така даренията може и да скочат на над милион, а миналата седмица започнахме от 100 хил. Вече са 200 на година :)