Саниране: Митове и легенди из градските панелки

Ще ви "щипнат" ли панелното жилище? Да, да, ама не!
24 апр 2015 19:00,
268
Саниране: Митове и легенди из градските панелки
Снимка: Булфото, ахрив

Кампанията за 100% безвъзмездно саниране тече от няколко месеца. Някои граждани, изпълнени с надежда, харесаха възможността да получат нещо от държавата безплатно и се заеха да проучват, питат и четат по темата.

Но както винаги се случва по нашите ширини, се намериха застъпници на идеята, че "сиренето е с пари, особено българското" и съмненията пролазиха между входовете на родните панелки. Слуховете се предаваха от уста на уста, от разбирач на разбирач, от пенсионерка на внучка, от снаха на свекърва. Някои от тях основателни, други - крайно ненужни. Българинът, за съжаление, свикнал да бъде лъган, мамен и подтискан, не можа да повярва, че би могъл да получи нещо хубаво на тепсия и стана мнителен.

Ето и какво се шушука из панелките...

Мит №1: Ако се включиш в програмата, държавата ще придобие част (или цялото) ти жилище?

Това е може би най-коментираният казус. Между входовете може да чуете от "ще ви щипнат панелката" до "как пък станаха толкова щедри тия европейци". Това, което притесни хората е необходимото за програмата Сдружение на собствениците. Тъй като сдружението е юридическо лице и изисква БУЛСТАТ се прокрадна мълвата, че след сключването му държавата ще има правото да се разпорежда с имота на подписалите се. Сдружението на собствениците, което хората трябва да създадат за получаването на финансова помощ обаче, е необходимо само за нуждите на Програмата.

За тази цел има и изменение в закона още от 2011 г. (още тогава се заговори за саниране с финансовата помощ на ЕС, но не на 100%) по чл. 25, ал. 1:

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) (1) За усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване на сгради в режим на етажна собственост собствениците могат да учредят сдружение.

Единственото задължение на сдружението по договор е да осигури достъп за извършването на техническо обследване на сградата, което се прави преди да започнат строително-монтажните работи. Сдружението на собствениците не носи финансова отговорност. То не подписва договор с банката. Тази функция се поема изцяло от общината, която представлява сдружението на собствениците пред банката. След завършване на санирането и останалите ремонти в сградата, общината подава документите към банката, за да бъде платено на фирмата-изпълнител.

Друга важна подробност е, че сдружението на собствениците не участва нито с пари, нито с имоти при сключването на договор за саниране. Това на практика означава, че собствениците на жилища не плащат за извършени дейности, а собствеността им е напълно защитена.

Също така сдруженията не включват самите жилища като актив. Неверен слух е също, че собствениците на апартаменти трябва да създават ООД.

Важно е да се отчете, че Програмата за саниране не изисква собствениците на жилища да представят нотариалните актове на жилищата си при кандидатстването за финансиране. Това само по себе си е гаранция, че никой не може да бъде ощетен имуществено.

Мит №2: Казусът "Остъклена ми е терасата... без да имам разрешение"

Всички знаем, че преди години (а и днес) много граждани усвоиха терасите си, но малко от тях си издадоха необходимите за това документи. Затова при създалата се ситуация не липсват хора, които искат да санират безвъзмездно своите жилища, но са притеснени да не отнесат глоба за предишното си деяние.

Тук важно уточнение е, че от програмата гарантират, че остъклените тераси ще бъдат разглеждани като "заварено положение". Тоест, те няма да бъдат считани за незаконни и няма да бъдат премахвани, нито глобявани, стига разбира се да отговарят на общата визия на сградата. Ако не е така, те ще си останат остъклени, но ще бъдат уеднаквени с другите. Ако например терасата е със стара дограма, тя ще получи нова, съобразена с цялостния проект.

Мит №3: Казусът "Ще плащаме после"

След като санирането на сградата бъде завършено, собствениците ще трябва да си платят всичко. Това е най-притеснителният слух, който се носи между панелките. Гражданите се опасяват, че може следващото правителство да ги накара да си заплатят всички услуги, които са получили безвъзмездно.

Този слух се подклажда от други "непанелни" граждани, които се ядосват от факта, че програмата ще бъде финансирана от Българската банка за развитие (ББР). За да се реализира програмата, Министерството на финансите ще предостави гаранцията за 1 млрд. лв. на ББР. След промяна в Закона, банката ще създаде въпросния фонд, чрез който ще привлече финансов ресурс от международни финансови институции, с който да се финансира програмата. ББР ще предостави този ресурс през общините, а заемите ще се връщат от бюджета.

Това разгневи много хора, които не искат от техните данъци да бъде финансирано санирането на другите. Може би имат право да бъдат недоволни. Несъгласието им обаче в никакъв случай не означава, че на някакъв по-късен етап гражданите ще бъдат принудени да плащат.

Мит №4: Ще санират безплатно отвън, но другите ремонти ще ги платим ние

Напълно невярно. Програмата за енергийна ефективност включва укрепване на сградата, обновяване на общите части на сградата - покрив, фасада, стълбище и други. Пакетът от безплатни мерки за енергийна ефективност включва поставяне на топлоизолация и смяна на дограма, врати и прозорци, ремонт или подмяна на вътрешни инсталации за топлоснабдяване и газоснабдяване в общите части.

Мерките включват още изграждане на инсталации за соларни панели, ремонт на ел. инсталацията на общите части и внедряване на енергоефективни мерки в асансьорите. Единственото, което не се включва в програмата са нови асансьори.

Дали да повярвате на слуховете и да си останете в старата, капеща и доста окаяна панелка, си остава ваш избор. Припомняме ви обаче, че програмите за саниране достигат до нас едва накрая, тоест в цяла Европа хората са получили услугата по същия начин и сега се радват на по-красиви и енергийно спестяващи сгради.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
3
 
! Отговори
ех... преди 6 години
До питащМоля бихте ли ми посочили къде точно в кой закон пише, че може и с общо събрание....товя сдружение силно ме притеснява
148
0
 
5
 
! Отговори
Много лупаци има преди 8 години
Напишете в търсачката "Обирът, наречен БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ" и четете анализа на Григор Лилов.Проблемът е,че е към 20мин четене и разясняване точка по точка,а това за среднопростия човек е много четене.Първо,това си е чист обир.Второ,защо всички трябва да плащат за ремонт на панелките?Който си е купил такъв апартамент да е мислил и да си плаща със собствени средства за ремонта.Ами,ако някой е дал много повече пари за да си купи хубаво жилище,защото е мислел,защо трябва да плаща още веднъж?
147
1
 
8
 
! Отговори
Бай Онзи преди 8 години
Рано пиле,рано пее!Петима Петка не чакат,и докато умните се наумуват,лудите се налудуват!Точно сега,в момента извършвам основен ремонт на апартамента си.Отвън,отвътре,всичко от до,със собствени сили и средства.Наближавам 60 години,нищо даром до сега не съм получил от живота,а и ми е минало времето да вярвам,че има безплатни обяди!Защото докато съм бил по-млад и съм вярвал,после всичко съм си плащал с лихвите!!!Около мен,правят същото 3-4 съседи и никой от нас не коментира" безплатното" саниране!
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен224...... БСП подписа,.2014 г. да има 50 МгВ, 2019 г. да има 400 МгВ ,а в 2026-7 година да има 400Мгв. а *** от ГЕРБ-БКП за 1-2 године ни натикаха над 1200 Мгв. И томсобственосност на същите , ковунисти от ГЕРБ и ДС .
145
1
 
2
 
! Отговори
до 229 преди 8 години
До АнонименИмам стиропор на 20 години,рони се на зърна в ръцете ми!Интересното е,че с всяка година зърната стават по-малки!
144
2
 
14
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Никой не може да обясни,ясно,точно,аргументирано,за къв им са тия сдружения,като и сега си има, напълно легитимни,Общи събрания на собствениците!Тия събрания,и в момента сключват договори,за какво ли не,що да не могат,и за санирането?
143
0
 
14
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Тази функция се поема изцяло от общината, която представлява сдружението на собствениците пред банката. След завършване на санирането и останалите ремонти в сградата, общината подава документите към банката, за да бъде платено на фирмата-изпълнител. Да,колко "демократично" - няма да щипнат жилището от банката,ами от общината! И каква е голямата разлика?Нали затова искат сдруженията - за да могат да ни "обуват" за всичко,за което им скимне!
142
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай *** пак не вярва и то с право, след всички години на лъгане... Тоя път обаче е истина всичко защото правно не могат нищо да ви направят когато юридическото лице е ограничено само в санирането! Далаверата е в стройтелните фирми но този път все пак и гражданите печелят, все пак те плащат безплатното саниране в вид на данъци!
141
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Побързайте леваци, сметката ще получите след 5 години. Кято я видите да повишите кръвното наблягане. Една част от вас да ритнат камбаната и общината да тури ръка на имотитепви.
140
1
 
25
 
! Отговори
ГЕРБ преди 8 години
Чакаме рибоци, моля побързайте!! Лилето П.
139
0
 
4
 
! Отговори
ЕПС 3 -10 г. трайнос преди 8 години
Неизбежность деструкции (лат. destructio разрушение) полистирола обусловлена самой сущностью полимеризационных пластмасс. Под воздействием внешних факторов (тепло, свет, радиация, механические и биологическое воздействие и т. д.) у всех полимеров, в том числе и у полистирола происходят разрушения макромолекул (отщепление микрорадикалов и деполимеризация) в результате чего изменяются химико-физические и эксплуатационные свойства.
138
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберугите лъжат и мажат за санирането, да се хванат повече рибока в мрежата на измамата. Още през 1990 когато злодея на България, Луканов и със съдействието на Р.Ран и Р.Ът правят плана, не предвиждат пречката, че 90% от имуществото у нас е частна собственост. Тя и корупцията са двата фоктора попречили плана да се изпълни 100%. Има ли някой да вярва на Борисов и сие като знаем нивото на корупция и нивото на интелигевнност и професионализъм. Те са нулеви.
137
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата са прости -РБ се управлява от американски и западни банкери.Санирането - виж на кои слугува Плевнелиев - ще изразходва германски строителни материали - основно стиропор и алуминиева дограма.ЦЕБ е във Франкфурт.Там е решено,ГЕРП изпълнява - да заслужи кокалчето си.Така че саниране ще има, независимо дали българинът иска или не иска.Да, ще е ебзплатно, но после това безплатно ще ви го изкарат през носа - например като дружествата за топлинно счетоводство.Всички далавери са проиграни в ЕSS
136
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Масово за саниране се използва екструдиран полистерол - стиропор.Трайността му е 10-15 години. После става на прах.
135
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събуждате се, всичко куцо и сакато е санирано.Пестим яко ток - но..Договорите с американските ТЕЦ-ове иВЕИ-тата трябва да се изпълнявата.Пестим 50% от саниране, но плащаме 100% по-висок ток.Елементарна логика. Санирах си жилището преди 10 години - тогава плащах 15-20 лв. за ток, четиричленно семейство.Днес плащам 70-80 лв. за двучленно семейство - синовете ми се ожениха.Къде ми е кирията, питам?
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам си безплатен апартамент.Да видим как ще стане..Просто, като гласуваш за комунистите - не БСП, разбира се, те се реформираха отдавна.
133
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Завършил съм курс за саниране в УНСС - те са разработили компютърната програма. Едно от условията е , парите за санирането да се изплатят за по-малко от 5 години.Няма начин как това да стане - само ако цената на ток, вода и парно се увеличи в пъти. Друго непреодолимо препятствие е наличието на технически паспорт за всяка сграда.Технически паспорт се издава, само ако сградата отговаря на всички съвременни изисквания - например всички панелени блокове би трябвало да сменят асансьорите и инсталац
132
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самият факт че в София няма нито един сключен договор , ми казва че има някаква уловка тука .Софиянци имат достъп до власта /информация/ и затова не се се подлъгали, за разлика от тъпите бургазлии които пламенно следват заръките на вожда си -другаря Тиквоний Прости ...
131
2
 
16
 
! Отговори
Пенчо преди 8 години
Тия които са го измислили това -"сдружение" те умеят и да чакат, ще чакат за повече канарчета в клетката, а кога ще се затвори тя, не зависи от канарчетата, който иска да прави и подписва каквото и да е.Но,как така герберите се "загрижиха" от веднъж за нас, и за нашия комфорт, със "безплатното" "саниране".-...!!!!
130
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпросът е колко гладни шарана ще клъвнат на въдичката след поредната откровено лъжлива статия, написана или от *** и *** човек, или за приличен хонорар!