Градчето Пенемюнде – люлка на нацисти, бастион на националисти

Там са разработени от нацистите страшните ракети Фау-2 /V2/
18 сеп 2017 20:00,
97
Градчето Пенемюнде – люлка на нацисти, бастион на националисти
Снимка: Архив, Reuters

На малкия германски град Пенемюнде с 250 жители не се е налагало да приеме нито един кандидат за убежище. Въпреки това 50 на сто от жителите му гласуват за Алтернатива за Германия, партия, настроена твърдо срещу имигрантите, която се опитва да постигне исторически резултат на предстоящите парламентарни избори, пише Франс прес.

Разположен в бившата комунистическа Източна Германия, недалеч от полската граница, малкото балтийско пристанище, в което няма нито училище, нито супермаркет, дължи печалната си слава на нацисткия режим, който разработи там своите страшни ракети Фау-2 /V2/, първите балистични ракети в историята на човечеството.

Това минало и икономическите трудности, наследени от комунистическата епоха, правят Пенемюнде възприемчив към аргументите на националистите. На местните избори през 2016 г. десните популисти от Алтернатива за Германия в града постигнаха забележителния резултат от 47 на сто на гласовете.

Партията очаква да постигне същия резултат на парламентарните избори на 24 септември тук, както и в целия регион на Мекленбург-Предна Померания, крепост на канцлерката Меркел.

Роденият в Пенемюнде Франк Нойман, на 30 години, признава охотно, че националната гордост, която проповядва Алтернатива за Германия, резонира с историята на неговото селище.

"Като дете смятах всичко това за много вълнуващо, беше като голямо игрище, с руините (на нацистките военни обекти), скрити в гората", спомня си избирателят на Алтернатива за Германия.

Мисия Аполо

"По-късно осъзнах, че техническите успехи (на Третия райх) със сигурност са били впечатляващи, но са свързани с войната и разрушението. Не се гордеем точно с това, нашата гордост е по-обща: всички трябва да се гордеят със страната си и с наследството си", обяснява Нойман, който работи в предприятие, организиращо морски разходки.

Построен на място, където затворници са монтирали ракетите на нацисткия инженер Вернер фон Браун, Музеят на историята и техниката в Пенемюнде опитва да разкаже по балансиран начин миналото пред 160 000 посетители годишно.

Защото, макар че ракетите ФАУ-2 са бомбардирали мирното население на Великобритания, Белгия и Франция, причинявайки смъртта на 15 000 души от 1944 г. до 1945 г., тяхното разработване е позволило по-късно завладяването на космоса, тъй като след войната Фон Браун е предоставил таланта си в служба на мисиите Аполо, отвели американците на Луната.

"Опитваме се да представим историята такава, каквато е била, без да крием негативните аспекти, за което много любители на техниката съжаляват. Други казват, че прославяме нацистки инженери", обяснява пред АФП Томас Кьолер, главен архивист на музея.

"Смятам, че ако и двата лагера са недоволни, значи представяме нещо балансирано", шегува се той.

Алтернатива за Германия смята от своя страна, че политиката на памет за нацистките престъпления, приета от всички правителства след 1945 г., е изтрила правото да бъдеш горд от големите германски успехи, независимо дали са технически, културни или научни.

Германия "не може да живее вечно върху купчина развалини и пепел", обяснява пред АФП Лайф-Ерик Холм, кандидат на Алтернатива за Германия на парламентарните избори в Мекленбург.

"Германците все още се учудват, че са сред най-популярните нации в света и се питат как е възможно това, предвид че са "лошите" от Холокоста. Всъщност именно в чужбина нашият имидж е по-нюансиран".

Надеждата: Алтернатива за Германия

Колкото и да е важен, този патриотизъм не е единственият фактор за успеха на Алтернатива за Германия в Пенемюнде. Защото и тук, както навсякъде в Източна Германия, в икономически план регионът изостава от Западна Германия.

Сгушено в северната част на остров Узедом, популярно място за ваканция, селището на практика се прехранва основно от туризма. Вследствие на това, всяка зима безработицата в окръга се повишава до 15 на сто, преди да падне на 10 на сто през юни - два пъти повече от средната за страната.

Това е добре дошло за Алтернатива за Германия, която обвинява канцлерката, че отделя милиарди за 900-те хиляди бежанци, приети през 2015 г., но забравя най-бедните райони на страната.

"Видях как всичките ми приятели от училище си тръгват, защото тук няма работа, нито подкрепа за младежите и семействата с деца", обяснява Франк Нойман.

"Управляващите партии, които Меркел въплъщава, не направиха нищо през последните 10 години. Не знам дали Алтернатива за Германия, като новодошла, може да направи нещо по-добро, но се надявам".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Нацизма се възражда. Защо ли? :-/
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Източна Германия ще може да вдигне останалата част на крака... само Шмеркел да не се докопа до тях и да ги изпозатвори в затвори... понеже никой не може да говори против нейните "гости" и решения. От скоро в нета върви цензура... немците не могат да се оплакват от нейните решения, ако направят нещо - затвор, глоби. Пък нека пришълците ги изнасилват по улиците. Лоша работа...
78
0
 
1
 
! Отговори
Дали!!! преди 6 години
До Анонимен 86Не бъркай балистична ракета (която може да лети от няколко стотин до няколко хиляди километра и да поразява цели) с фойерверки.
77
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фау 2 не е първата балистична ракета. До колкото знам китайците са пуснали първата такава. Преди хилядолетие - 2.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти съседите си не познаваш а камо ли какви Общества живеят на другия край на България(бъркаш ромите с българи) , тръгнал си Германия да коменрираш
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те в Германия селата си наричат Градове
74
0
 
6
 
! Отговори
42 преди 6 години
До 86И от кого е доказано бе, от такива като теб със сини венци?
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
250 жители за какво говорим , без коментар
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за Коментари тука на християнизирани и мюслуманизирани Роми , това би трябвало да се изучава в учебниците по История явно не е много удобно вероятно срамно
71
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците са най-тъ.пата нация в Европа, а може и в света и това е доказано. След като ограбиха цяла Европа по време на войната и северна Африка, станаха по - богати. Така те и днес доминират. Цяла Европа се стреми да им лиже з.адниците.
70
0
 
6
 
! Отговори
xaxaxa......... преди 6 години
Нещо си объркала думите в превода , Gemeinde e Община не е Град
69
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 години
До българинК'ъв българин си ти бе . Въждам как си се запътил към ритуално самоубийство.
68
1
 
21
 
! Отговори
123 преди 6 години
Всеки който е имал досег с комунизма и русия, се обръща към национализма, защото знае наистина за какво става дума. Тия в западна германия и представа си нямат и затова си говорят либерастките глупости. Германците ще се окажат страшни нещастници, ако меркел пак спечели. Направо си закопават държавата.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Юбералес 61: "И Фау и Аполон са създадени по една и съща концепция. Която не може да осигури полет в Космоса. Корольов първи го осъзнава и създава ракетата Восток с реактивни ускорители отстрани."Големи глупости ръсите русоблизците. Сатурн5 си летя много пъти до луната но е голяма мощна ракета и е неизгодна за околоземни орбити. Союз е 7тона полезен товар а Сатурн 105т. И още нещо Корольов направи космически ракети след като руснаците използваха помощника на фон Браун Хелмут Грьотруп.
66
18
 
5
 
! Отговори
българин преди 6 години
До Турчин до тракДа живееш 500 години с майка Турция и турския народ и да се отричаш от тях е лошо!Да не би да сме живели 5 века с Русия, че дружбата ни е така святаИ западната европа заедно с германци и *** са подкрепяли съжителството ни!
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така както приемат камилари и се вижда, че ще ги хранят и издържат, а камиларите ще се опитват да налагат исляма, мационалистите рязко ще се увеличават.
64
4
 
17
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Нещата можеше и да са по зле. В статията да се описват турските националисти. Честно казано срамувам се че съм турчин. Племето ни е пp.kaжено. Историята ни п.миаpcka. Поведението ни е к.рвeнсko. Добре че си смених името и религията. Където и да отида в чужбина, казвам че съм *** или кюрдин.
63
18
 
4
 
! Отговори
До Трак от 72 преди 6 години
Всъщност си прав. За какво да се оправдавам с Турците - та те направиха рай в България за столетия! Една от най-развитите държави в Европа! От както ги изгонихме затънахме здраво а иначе ни беше толкова хубаво с тях. Как да ги върнем обратно? В това е големия въпрос
62
15
 
4
 
! Отговори
Трак до 72 преди 6 години
Е от такива глупци , като тебе сме на това дередже.С какво ти е виновен турчина за последните над сто години , че се оправдаваш с него.Няма ли да обвиниш и гърците за византийско......***.
61
3
 
16
 
! Отговори
Пенемюндец по дух преди 6 години
Цяла Германия да вземе пример от тях!