Сянката на историята върху визитата на Тръмп във Виетнам

От град Дананг започва разполагането на бойни сили на САЩ в страната
10 ное 2017 18:00, Елка Василева
28
Сянката на историята върху визитата на Тръмп във Виетнам
Снимка: БТА

Пристигайки в град Дананг за срещата на върха на страните от организацията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, президентът на САЩ се озова в град, тясно свързан с кървавия неуспех на Америка във Виетнамската война, пише ДПА.

През 1965 г. по плажовете на Дананг дебаркират хиляди морски пехотинци на САЩ - от поколението на т.нар. "бейбибумъри", към което принадлежи и Тръмп - и това е първото голямо разполагане на бойни сили на Вашингтон във Виетнам. От летището на града някога са излитали американски бомбардировачи, за да сеят опустошение и смърт в Ханой.

Тръмп обаче бе посрещнат от червения виетнамски национален флаг, същия като знамето на някогашните врагове на Америка от Северен Виетнам.

Преди Дананг е бил важна база на САЩ - сега е благоденстващ бизнес център на една от най-бързо развиващите се икономики в света и по крайбрежието му с неговите девствени плажове с бели пясъци се издигат петзвездни хотели.

Тръмп е първият действащ американски президент, който посещава Дананг след края на Виетнамската война през 1975 г.

През 1965 г. сухопътните военни действия на САЩ започват с пълна сила именно от този град, когато в района Микхе, наричан и Китайският плаж, пристигат силите на американската морска пехота.

Макар по онова време в страната от години да имало военни съветници от САЩ, дебаркирането в Дананг е началото на предприетото при президента Линдън Джонсън вече пряко разполагане на американски въоръжени сили и в следващите години през Виетнам ще минат общо 2,7 милиона американски военнослужещи.

Градът се намира недалеч от някогашната граница между Северен и Южен Виетнам. От тази гледна точка Дананг е военен актив от първостепенно значение за американците чак до окончателното им изтегляне през 1973 г. Военновъздушната база там, която сега е международното летище на града, давала изключително предимство, що се отнася до въздушната мощ във войната.

Понеже Дананг бил като цяло безопасно място с оглед на възможни атаки, служел и за място за почивка от бойните действия на войниците, където те прекарвали времето между опасните мисии в джунглите.

Спокойната атмосфера в града е пресъздадена например във филма на Стенли Кубрик от 1987 г. "Пълно бойно снаряжение".

Четиридесет и две години след края на военния конфликт крайбрежните хотели отново са пълни с хора, а недалеч, на 30 км, се намира Хойан, населено място, обявено от ЮНЕСКО за обект от световното културно наследство заради добре запазената си стара част от предколониалната епоха.

За първите девет месеца на 2017 г. Дананг е бил посетен от 1,8 млн. туристи, сочи официалната виетнамска статистика, което е увеличение от 49 процента в сравнение със същия период на миналата година.

На крайбрежието в конкуренция са влезли най-големите международни хотелски вериги - "Хаят", "Интерконтинентал" и "Акор хотелс". Знамената със сърп и чук и портретите на Хо Ши Мин се редуват с ресторанти на Кей Еф Си и магазини на "Епъл".

В пристанищата дори пристигат на приятелски посещения американски военни кораби, като ескадреният миноносец "Джон Маккейн", който през септември остана там четири дни.

Близо до летището има изоставено бетонно съоръжение с формата на футболно игрище. То се стопанисва съвместно от американската и виетнамската държава и в него се съхраняват 45 000 куб. м земна маса, заразена с така наречения "Оранжев агент" - хербицид, използван широко от САЩ по време на войната и по-късно обявен като причина за вродени малформации.

По оценки на виетнамските власти в засегнатите райони е имало милиони потърпевши - деца са се раждали без крайници, а раковите заболявания са отбелязали огромно увеличение.

Тъй като хербицидът бил пръскан предимно от въздуха, почвата около бившата авиобаза, където се съхранявал реагентът, преди да бъде товарен на самолетите, с десетилетия е останала заразена, много след като оттам излетял и последният американски самолет.

Странното съоръжение край летището е олицетворение на печалното минало, свързващо Америка с Виетнам, но също така и на започналото разведряване. Построено е в сътрудничество с Американската агенция за международно развитие, която предоставя по-голямата част от финансирането и експертите за изграждането.

Управляващата Виетнамска комунистическа партия зарови томахавката, за да не отблъсква противника на Китай в лицето на Вашингтон. Между Ханой и Пекин има напрежение заради териториални спорове в Южнокитайско море.

Но макар предишните американски правителства да търсеха приятелството на Виетнам, защото виждаха заплаха в Китай, Ханой се безпокои, че Тръмп не проявява особен интерес да продължи тази тенденция.

Като особено тревожен сигнал за виетнамските власти подейства отказът му от търговското споразумение за Транстихоокеанско партньорство, подписано от Виетнам.

Ханой е объркан, може би дори обзет от безпокойство. Такива са настроенията и в Азия и сега столиците в региона гледат към Дананг, за да отгатнат какво ще е следващото действие на Тръмп.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Бил ли си във Виетнам, познаваш ли виетнамци? Глупостта ти е обратно пропорционална на знанието ти!
17
0
 
4
 
! Отговори
Говедарска леш преди 6 години
Не знам за ескадрения миноносец Маккейн, но на сенатора с това име така му напълниха трътката с шрапнели, та още го държи главоболието и ще пуккне скоро от него.
16
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СССР/Русия наложи комунизма във Виетнам с гръм и трясък,с което я обрече на град и безправие.Такива са всички комунистически държави по света.Сега,виетнамците събират плодовете,дадени им от руснаците.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕОПОЛИТИКАТА И ИКОНОМИКАТА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМАТ ДОПИРНИ ТОЧКИ, А КАМО ЛИ ОБЩИ МНОЖЕСТВА....Счупи *** с това изказване.
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нгуен Као КиВИЕТНАМ СИ ПРОДАВА ЕВТИНИТЕ СТОКИ НА САЩ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И НЕ Е ЗАВИСИМ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТ САЩ! 45 МИЛИАРДА СТОКООБМЕН, АКО ВЪОБЩЕ Е ИСТИНА, СЕ РАВНЯВАТ НА ОБОРОТА НА ЕДНА ЗАПАДНА КОМПАНИЯ, РАЗБИРАШ ЛИ?ТУК НЕЩАТА СА ПО-ДЪЛБОКИ, ТОВА Е ГЕОПОЛИТИКА! ГЕОПОЛИТИКАТА И ИКОНОМИКАТА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМАТ ДОПИРНИ ТОЧКИ, А КАМО ЛИ ОБЩИ МНОЖЕСТВА, КАКТО ТИ МИСЛИШ.ЯВНО НЯМАШ НИКАКВИ ПОЗНАНИЯ, ПОНЕ НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ!НЕ СИ НАЯСНО С ПОЛИТИКАТА НА ВИЕТНАМ, ВЪПРЕКИ ВИЕТНАМСКОТО ТИ ИМЕ.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НаскоКОЛКОТО ЗАГИНА ПО ВРЕМЕ НА ВИЕТНАМСКАТА ВОЙНА...ПАРДОН... ВИЕТНАМЦИТЕ Я НАРИЧАТ "АМЕРИКАНСКАТА ВОЙНА" !
12
9
 
5
 
! Отговори
Нгуен Као Ки преди 6 години
Защо ли търговският обмен на Виетнам с Русия е 3 млрд долара,а със САЩ - 45 млрд долара. Ами просто защото едните нямат какво да предложат, а другите имат.Да не говорим за сближаването във военната област между Виетнам и САЩ.
11
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята доказа, че в крайна сметка американците са победили.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БУДИСТДрън, дрън! Виетнамците са потомци на розовите слончета, дето ги виждаш постоянно. Я вземи ти да почетеш малко, за да разбереш, че това е един изключително хомогенен народ в една част на света, пълна с народи и народчета! Виетнамците първо набиха самураите, после франсетата, след това американците, и накрая - китайците, влезли да ги покоряват. Единствено руснаците ги въоръжаваха и обучаваха. А България изпрати медици и вилата на едни от тях е била до резиденцията на Хо Ши Мин.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 2ТИ КОГАТО КУПУВАШ НЯКАКЪВ ПРОДУКТ, НЯКОЙ КАРА ЛИ ТЕ НА СИЛА ИЛИ ТИ САМА СИ ГО ИЗБИРАШ? ТОВА, ЧЕ БЪЛГАРИ ПРЕДАВАТ БЪЛГАРИ, ПРОБЛЕМ НА РУСНАЦИТЕ ЛИ Е ИЛИ НАШ ?ТОВА, ЧЕ БЪЛГАРИ ГУШКАТ КОМИСИОННИ ЗА СМЕТКА НА НАРОДА, ПРОБЛЕМ НА РУСНАЦИТЕ ЛИ Е, ИЛИ НАШ? ИМАШ ЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ЦЕНИТЕ, НА КОИТО КУПУВАМЕ?А ЗА ПОСТИЖЕНИЯТА НА РУСНАЦИТЕ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА НЕ ИСКАМ ДА РАЗГОВАРЯМ С ТЕБ, НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ!ТОВА, ЧЕ НАЙ-ВЕРЯТНО ТЪНЕШ В МИЗЕРИЯ СЕ ДЪЛЖИ НА ТРАГИЧНОТО ТИ УМСТВЕНО НИВО!
8
0
 
26
 
! Отговори
Разпутин преди 6 години
До БУДИСТНе знам дали виетнамците са смесица и са потомци на този "тюрлю-гювеч",който се опитваш да ни го пробуташ тука, друже ! Но със сигурност те не са "потурлаци" като нас българите, защото този храбър и достоен народ три поредни поколения води кръвопролитни нескончаеми войни в продължение на половин век срещу наглите и нахални английски, френски и американски колонизатори - на които всички днес се кланяте до земи и величаетедо небето . . .
7
2
 
10
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Добър вечер селяни прости, просто Виетнамската война се оказа блодатна почва за ционистите, които съсредоточиха и концентрираха свръх капитал, и заробиха с още дългове американския народ!Това е живота селяни прости, едни се бият и загиват, а други осребряват кръвта и мъката!!!Агент Рей Коуди!ЦРУ!!!
6
1
 
28
 
! Отговори
САЩ - УБИЙЦИ преди 6 години
Помните ли как бягаха американците с хеликоптери от покрива на американското посолство в Сайгон. Висеха по въжените стълби.Краят на тази война беше много позорен за САЩ
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито виетнамците ,нито японците някога ще забравят какво им причини американската военна машина.Бъдещето е на жълтата раса.
4
2
 
37
 
! Отговори
кака Лара преди 6 години
До КОНСТАНТИНОВАз съм съвременник на американско-виетнамския конфликт и си спомням много добрефилмовите и телевизионни кадри от тази мръснa война подпалена от американскияимпериализъм !Масираните американски бомбандировки над мирните северно-виетнамски села и градове и опостушенията и изгарянията причинени на мирното население от *** и фосфорните бомби, както и избитите жени и деца от Сонг Ми.Така че всички засегнати държави от региона са готови всеки момент за мъст и отмъщение !
3
29
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Да,те руснаците освен електроцентрала друго не могат да построят.И не я строят без пари,ама това не го споменаваш.И Белене щеше да се плати от българите и тона висока цена,както и газа който ни продават на едни от най високите цени в Европа.Такива са твоите братушки.До като не се изметат от България,а те са още тук,няма да се оправим,ама с такива русофили като тебе няма да е скоро.
2
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КОНСТАНТИНОВНищо не са забравили, и нищо не са простили!Просто впечатлението за голямото приятелство на САЩ с Япония, Южна Корея и Виетнам е създадено от медиите. Нищо подобно няма!Япония и Южна Корея, са заложници на САЩ, зад маската на голямото приятелство, те умират от ужас краварите да не провокират КНДР, та от там да ги зачешат. Виетнам все така си мрази САЩ, но му се ще и търговийка да завърти.
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЩО ПОДОБНО !В МОМЕНТА АМЕРИКАНО-ВИЕТНАМСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ СА ОТ ТИПА: "КОЙ КОГО ЩЕ ПРЕЦАКА" !А... ПУТИН ГЛЕДА ХИТРО ОТ СТРАНИ И СЕ ПОДСМИХВА, НЕ ГО ЛИ ВИЖДАТЕ НА СНИМКИТЕ ?РУСИЯ И ВИЕТНАМ ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ НА РУСКА ВОЕННА БАЗА ТАМ, ПРЕДИ 2-3 ГОДИНИ ГО ПОДПИСАХА. ТРЪМП ОТГОВАРЯ С ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ.НИЩО ЧУДНО РУСНАЦИТЕ И АТОМНА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА ДА ИМ ПОСТРОЯТ, ИЛИ ПО-СКОРО 2-3.А НИЕ РЕВЕМ, ЧЕ СА НИ ПРЕЦАКАЛИ ЗА БЕЛЕНЕ...КОЙ Е ВИНОВЕН: РУСНАЦИТЕ ИЛИ НИЕ ?