С ?1 млн. разкриваме пред света уникален римски стадион

Той е най-запазеният, подобен аналог няма дори в Италия
3 мар 2010 07:42, Екип на Dnes.bg
236

Римският стадион на Пловдив, който е строен преди 2000 години, ще бъде реставриран и отворен за посетители следващото лято.

Мащабният проект се финансира от Норвегия с близо 1 милион евро.

Това е най-запазеният Римски стадион в света. Подобен аналог няма дори в Италия.

Днес обаче само отделни сектори се виждат с просто око, защото по-голямата част от античния паметник се намира под главната улица на Пловдив.




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
3
 
! Отговори
ДА преди 14 години
КАКВА КРАСОТА КАЖЕТЕ НА ХОРАТА ДА ЗНАЯТ ДА ВИДЯТ ТЕ ПО НОВИНИТЕ САМО ЗА СОФИЯ МИ ДАВАТ
192
2
 
0
 
! Отговори
Фирлибе преди 14 години
Гери-шантиклери, я не надничай тогава към провинцията , ами си прибирай главата обратно в ***!
191
4
 
0
 
! Отговори
Гери преди 14 години
Разбира се, че всичко извън София е провинция
190
1
 
0
 
! Отговори
gckuzbfhyz преди 14 години
LoKpnI <a href="qnhgqckkfmbx/">qnhgqckkfmbx</a>, [url=eytskzdzxues/]eytskzdzxues[/url], [link=zaznyajjjlia/]zaznyajjjlia[/link], zpxakjksenws/
189
0
 
2
 
! Отговори
Даола преди 14 години
Центърът на София - площад Батенберг, Римската баня , Халите, началото на бул. Дондуков - целият този регион може да се превърна в нещо изключително красиво, ако се разкрият и експонират подходящо всички останки от Сердика. Метростанция Сердика можеше да се оформи като малък подземен музей.
188
0
 
1
 
! Отговори
рамбо преди 14 години
За 3D модел 1 млн евро ми се вижда малко множко бе г-н областен управител. Дано и нещо друго да произлезе от тая работа, а не само компютърно анимация и крадене на пари
187
9
 
3
 
! Отговори
Република Тракия преди 14 години
Пловдив - столица на Независимата Тракийска държава!
186
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
plovdiv e edin ot nai starite gradove v sweta sofia-selze
185
9
 
4
 
! Отговори
пл преди 14 години
ей *** шопи(то и такива не сте), поправете си неграмотното заглавие: стадиона е Римски Стадион Пловдив, а не някакъв си случайно намерен стадион...*** и бездарниците ви...
184
2
 
4
 
! Отговори
Траян преди 14 години
Не знам за господин Археологът какво ще се приеме за голямо, но стадионът в Пловдив е побирал над 30,000 души а пистата му е била до 240 метра дълга , да не говорим че целият е бил направен от мрамор. Това че е доста добре запазен се вижда от безброй снимки на подобни съоръжения в интернет , при които единственото напомнящо за стадиона е пистата.Хубаво е когато фактите са известни да се изтъкват, а не да се изпада в излишни опити за критика, неуспешни при това.
183
12
 
5
 
! Отговори
археолог преди 14 години
Смешно е да се говори за най-запазения - има много други във Франция, Испания, Италия, Северна Африка и т.н. Първо да го откопаят, а после да кажат колко е запазен.Само неграмотници могат да съчинят такава статия.А иначе е добре да си го имаме, макар и не голям и не добре запазен, все пак римски.Когато са дошли българите, и братята им славяни, те са опустошили всичко останало от Римската империя, и после щастливи, едните опънали шатри, другите изкопали землянки и заживяли в дружба и любов.
182
0
 
0
 
! Отговори
buhalka za teb преди 14 години
6te sma4kam ***
181
6
 
2
 
! Отговори
Maina преди 14 години
"В София има и "Колизеум", ако не се лъжа третият в света, освен "Великото метро на Бойко Борисов", само ,че няма кой да се размърда за да стане обществено достояние." Te kogato sa se stroili tezi ne6tica Sofija ne e bila zamislena i kato mahala!
180
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
6to ne doide6 do plovdiv da vidim kak 6e stane tva? Da go tura na mirizlivata ti maika v nasrania g a z. A na teb 6te ti se izredim vsi4ki ot Plovdiv. A kolko boi 6te qde6-ne moze6 da si prdstavi6
179
1
 
9
 
! Отговори
Ицо преди 14 години
Ето затова България е Уникална Държава!Колко жалко че Норвегия спонсорира само тази забележителност а има колко много които трябва да излязат на бял свят.Само че аз мисля че ако излязат ние ще ги съсипеме както сме съсипали много други уникални паметници за времето си !
178
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
mutrite 6te go sysipat
177
1
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
много млад и подпухнал областния управител....слушайте археолога,той се изказа най в час.
176
0
 
3
 
! Отговори
старинната преди 14 години
На капитала не му трябва културен и знаещ народ!
175
1
 
6
 
! Отговори
6666 преди 14 години
В България имаше много ценности, но много от тях точно с благословията на така наречените наши политици или заминават на запад или се разрушават, за да няма и помен от старата и древна история на държавата, защото това което не се вижда и знае се забравя!Мили деца помнете това!
174
0
 
6
 
! Отговори
Archeologue преди 14 години
Ако там има уникален добре запазен стадион, държавата да откупи частните имоти на улицата и евентуално в рамките на международен проект да разкрие паметника, а не да залъгва с 3д макети

Спонсорирани публикации