Зеленски: Русия иска да завземе южната и източна част на Украйна

Президентът похвали силите, които защитават Мариупол
3 апр 2022 09:05, Петя Славова
316
Зеленски: Русия иска да завземе южната и източна част на Украйна
Снимка: БГНЕС

 Руските сили искат да завземат източната и южната част на Украйна. Това заяви президентът Волидимир Зеленски във видеообръщение, цитиран от БНР.

Русия е засилила въздушната си активност към Югоизточна Украйна през последната седмица, съобщава британското разузнаване. Това отразява предупреждението, направено от президента Володимир Зеленски, който каза, че Русия иска да завземе южната и източната част на страната.

"Каква е целта на руските войски? Те искат да превземат Донбас на изток и южната част на Украйна. Каква е нашата цел? Да защитаваме себе си, нашата свобода, нашата земя и нашия народ. Да направим всичко за защитата".

Още по темата

В поредното си видеообръщение тази нощ той също така похвали украинските сили, които защитават обсаденото южно пристанище Мариупол, което на практика е унищожено след седмици тежки руски бомбардировки.

Украинската съпротива в Мариупол и други украински градове позволи на Киев да „спечели безценно време“, което допринесе за отслабването на военните способности на Русия, каза президентът. По-рано тази седмица Русия обяви, че ще намали „драстично“ бойните операции около столицата Киев и северния град Чернигов и вместо това ще се съсредоточи върху източните региони на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са си върнали целия регион около столицата Киев, като руските части се изтеглят от ключови градове. Летище Гостомел близо до Киев, където се водят боеве от първия ден на конфликта, сега отново е в украински ръце.

Според репортери с оттеглянето на руските войски обаче се увеличават доказателствата за убийства на цивилни, което е военно престъпление. Те съобщават, че в град Буча, който е точно до Киев, са открили най-малко 20 тела, останали по улиците. Междувременно кметът на града каза, че 280 души са погребани в масов гроб в Буча и че градът е осеян с трупове.

Властите в Ирпен съобщават за най-малко 200 убити цивилни от началото на руската инвазия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
6
 
4
 
! Отговори
redordead преди 2 години
според русия и техните рушняшки агенти тук: - нямаше да влизат в Украйна- там войа няма - украинците сами се самовзривяват и си убиват децата и жените - украинците сами си правя геноцидАбе, всичките ли ватенки сте лоботомирани?
223
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слугите на руските убийци, които пишат по този форум - надявам се да можете да погледнете децата си в очите.Разбира се, говоря за малцината от вас, които имате деца, защото повечето лъскате бастуна пред портрета на бункерния гном.
222
4
 
4
 
! Отговори
Юнак Задунайски преди 2 години
Руски фашисти. И за какво го правят - за двореца на едно нацрано от страх, ботоксно, бункерно джудже
221
2
 
8
 
! Отговори
Хитър Ганя преди 2 години
Т.нар. клане от Буча е некадърен фалшификат направенот самите украинци с единствената цел да вкарат още някой в капана на вайната с Русия. Мерси, г-н клоун, оправяйте се с каквото си надробихте сами.
220
0
 
5
 
! Отговори
KUKU преди 2 години
До sabi забравил си синчето на Байгън там има интересни неща за показ.
219
3
 
1
 
! Отговори
Деса преди 2 години
До АнонименПо скоро Руснаците са Украинци... ама айде...
218
3
 
8
 
! Отговори
БЕШЕ КАЗАНО ПРЕДИ ! преди 2 години
Няма нужда Зеленски да го казва . Всичко какво предстои го каза Путин и го изпълнява . Не е изненада !
217
3
 
16
 
! Отговори
Предател преди 2 години
Човек продал народа си за зелени долари. Съсипал цяла една държава поради своята алчност. Употребен. Историята ще го съди след години. Негови паметници ще са поругавани от бъдещите поколения.
216
2
 
14
 
! Отговори
Котарак преди 2 години
Азов и Дясно движение да свалят гащите и войната свършва.
215
0
 
0
 
! Отговори
царска бистрица преди 2 години
Другари много прости, след като разбрахте от едно интервю по телевизията че Зеления е евреин попитайте а къде е Нетаняху дето пазеше гърба му защото знаете дето Жельо изпълни една поръчка и го пратиха на небето. ..... А и тази война скритата истина никога не се казва. ........ Нещо се получават "срутища" около Марианската падина. Май Тихи океан вече не е много тих.
214
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поправка - Русия не само, че иска, но и вече е превзела южната и източна част.
213
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименУкрайна не губи нищо, Украйна , за да върне свободата си отново и спре геноцида извършван от нацистите върху тях, трябва да се върне отново при Русия, където винаги е била и ще си върне свободата, достойнството и най-важното - мира! Украинците са руснаци по произход и само рунаците ще се грижат истински за тях и а Украйна, от друга страна пък - Европа няма да трепери, че няма да ни докара конфликт и война в Европа лудия Зеленски и хората покрай него!
212
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак са убивали населението вашите украински нацисти, отново и отново, убили са всички хора, които са нямали сини ленти и след това са прехвърлили вината на руската армия, която изобщо не е била там по това време, трябва да те осъдят теб Зеленски и всички останали, които предизвикахте геноцида в Украйна , девет години подред! Ти,Коломойски и всички останали престъпници , сте за съд в Хага!https://***/boris_rozhin/39297
211
11
 
2
 
! Отговори
жалко преди 2 години
До златото в АзовСтал?? Ти не си добре, момчето ми. Ще имаш полза от преглед. Нищо не може да оправдае убийството на мирни украински граждани от великите руснаци. Нищо.
210
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски, вие убивате девет години подред всякакво население в Украйна, включително и българи, но сега вече убивате и украинци, вреден си за Украйна,за Черноморието и за цала Европа, махни се, заедно с олигарсите и върнете свободата на Украйна https://ic.pics.livejournal/colonelcassad/19281164/3110795/3110795_900.jpg
209
1
 
5
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 2 години
До 238- Охооо, за трети път същия копи-пейст. Но дори Кличко няма как да знае кой точно е осигурил мръвката за кучетата. Спри се и имай търпение. Може и да си прав, но не осъждай предварително. Остави това на уважаваните медии! Трагедията е че те упрекват Путин в ограничаване на информацията, и с право, но те всъщност от години правят същото и то по-жестоко. Като че сме ***-ло-умни и не можем да мислим сами. Та те услужливо да"мислят" вместо нас.
208
3
 
9
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 2 години
"Зеленски: Русия иска да завземе южната и източна част на Украйна" --- Аааа светна ли ти накрая?? Когато "страховития танков конвой" пристигна от север и спря преди Киев, експерти, политици, секретни служби от САЩ, медии и самия ти, - не ви светна, нали? Мигахте на парцали! И реши да събереш цялата си войска край Киев да ти брани зад-ни-ка! И конвоя се бил "уплашил", а? Сега най-после откри топлата вода. Ама резето падна! Канарче! А сега, "освобождавай" победно Киев на воля!
207
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-вероятно и Одеска област става отново руска територия!!!
206
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна губи войната и губи още територии..............още две области стават руски.........Запорожието и Херсон..........целта е Русия да има сухопътен коридор до Крим!!!
205
2
 
1
 
! Отговори
sabi преди 2 години
в един паралелен свят без лицемерие & двоен стандарт на трибунал за военни престъпления заедно Путин, Порошенко, Зеленски, Турчинов, Хилари & Бил Клинтън, Буш, Обама, бин Салман , Нетаниаху,в един паралелен свят без лицемерие & двоен стандарт на трибунал за военни престъпления заедно Путин, Порошенко, Зеленски, Турчинов, Хилари & Бил Клинтън, Буш, Обама, бин Салман , Нетаниаху, Блеър, Кисинджър & останалите "над закона"... Кисинджър & останалите "над закона"...