Лесните санкции срещу Русия свършиха, разделенията в ЕС все по-силни

Ако Европа бъде потопена в рецесия, драстично ще ограничи подкрепата за Киев
8 апр 2022 09:07, Анисия Иванова
198
Лесните санкции срещу Русия свършиха, разделенията в ЕС все по-силни
Снимка: БГНЕС

Докато богатите демократични сили в света въвеждат нови санкции срещу Русия в отговор на ужасяващите снимки на екзекутирани украинци в град Буча, се откроява факта, че най-лесните възможности вече са изчерпани и се появяват сериозни различия между съюзниците за следващите стъпки.

Европейският съюз предложи за първи път ограничаване на енергийния сектор на Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна, започнало през февруари, забранявайки вноса на руски въглища. Но страните от ЕС остават разделени дори по отношение на този ход, а и има още по-малко единство за ограничения на вноса на руски петрол и газ, които са по-важни за техните икономики.

Съединените щати и съюзниците от Г-7 обявиха нови санкции срещу най-големия руски кредитор - "Сбербанк", още държавни предприятия и повече руски държавни служители и членове на техните семейства, откъсвайки ги от базираната на щатски долари финансова система.

Още по темата

Съединените щати също забраниха на американците да инвестират в Русия и забраниха на Москва да плаща на притежателите на държавни дългове с пари в американски банки.

Въпреки че силно ограничената руска рубла се покачи до шестседмичен връх в сряда, служители на Министерството на финансите на САЩ казват, че санкциите започват да превръщат Русия обратно в строга затворена икономика в съветски стил от 80-те години на миналия век.

Но санкциите на САЩ съдържат изключения, позволяващи на Русия да продължи да събира приходи от износ на енергия, което може да помогне за подхранването на нейната инвазия в Украйна. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза пред американските законодатели в сряда, че все още не са възможни по-строги ограничения на руската енергия за европейските съюзници, зависими от руския нефт и газ.

Русия доставя около 40% от потреблението на природен газ в Европейския съюз, което Международната агенция по енергетика оценява на повече от 400 милиона долара на ден. ЕС получава една трета от вноса си на петрол от Русия, около 700 милиона долара на ден.

„Ние сме в точката, в която трябва да изтърпим малко болка“, каза пред "Ройтерс" Бен Стайл, директор по международна икономика на мозъчния тръст на Съвета по външни отношения в Ню Йорк. „Първоначалните партиди санкции бяха създадени да навредят на Русия, но също така да не ни наранят толкова на Запад".

Разделенията в Европа станаха по-очевидни тази седмица. След като Литва обяви в събота, че ще спре вноса на руски газ за вътрешно потребление, австрийският финансов министър Магнус Брунер изрази съпротива срещу санкциите срещу руския петрол и газ, като каза пред репортери в Люксембург, че те ще навредят повече на Австрия, отколкото на Русия.

Липсата на единство по отношение на ограничаването на вноса на енергия означава, че опциите са ограничени за допълнително увеличаване на натиска, но обявената в сряда забрана за инвестиции може да накара повече мултинационални компании да напуснат Русия, каза Даниел Танебаум, бивш служител по съответствието в Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ.

„Можете направо да започнете да забранявате търговията в повече индустрии“, ход, който ще отреже руснаците от повече видове западни продукти като фармацевтични продукти, подобно на забраната за луксозни стоки, наложена в първите дни на войната, каза Танебаум, който ръководи отдела на Oliver Wyman за борба с финансови престъпления.

Съединените щати настояват европейските съюзници да нанесат повече щети на Русия, докато се опитват да се уверят, че алиансът срещу президента Владимир Путин не се разпада, баланс, който става по-труден.

"Ако Западна Европа бъде потопена в рецесия, това драстично ще ограничи размера на подкрепата – както морална, така и материална – която те могат да предоставят на Украйна“, каза Алън.

Все още има вратички за затваряне, включително продължаващи продажби от германски и френски компании в Русия и продължаващ лов на луксозни яхти и други активи, скрити от руски олигарси, според един европейски дипломат, участващ в преговорите за санкции.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е вече в рецесия! Безработицата се увеличава, производства се намаляват, от другия месец и спират...
157
6
 
5
 
! Отговори
бг преди 2 години
Разликата между *** и казаците е че едните са потомци на роби наречени крепостни и са продвани на цената на една кокошка.Докато казаците са били винаги свободни защото са пазели границата и са израствани на кон и с оръжие в ръка .не може робът да победи свободния човек.А тези робски потомци които крадат изнасилват и убиват да знаят че Украинския мосад ги дебне.
156
0
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Историята мнокгократно е показвала че Европа е късогледа и не вижда брадвата надвесена над главата й и когато стане късно вика помощ от Америка .Така беше и при Хитлер .Дано с намери някой котйто не ее толкова късопаметен.
155
2
 
32
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До ИСтината е друга/// Не е един от най-големите износители на пшеница , а най-големият.Няма да се изненадам ,ако новите ни годподари ни наредят да изнесем и нашата хлебна пшеница , а те да ни внесат фуражна
154
0
 
37
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Вече започвам да разбирам че конфискуването на яхтите и луксозните вили на олигарсите ще доведе до фатална криза в руската икономика!?А спирането на вноса на коли клас Лукс ще предизвика небивала психическа и емоционална травма в руския народ!
153
1
 
35
 
! Отговори
ИСтината е друга преди 2 години
До Анонимен 162-Рус си е направила предварително договорите и всичко ще отива на Изток!Русия е и от най- големите износители на пшеница-така ;че Най -големия губещ ще бъде Западът!Трябва да скачаме от потъващата лодка!
152
2
 
12
 
! Отговори
В КОГО преди 2 години
СА $ХЛЯБАНОЖА;РЕСУРСИТЕ-ТОЙ ЩЕ КОМАНДВА
151
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В които са ресурсите той е господар- другите имат пепел от рози...
150
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 162 : ясно е, че те нямат друх ход, но на вас ясно ли ви е , ако Европа спре газ и петрол от Русия това какво ще означава за крайния потребител ? А и нали са много хуманни, разбирам да спрат луксозни стоки, щото без чантичка шанел можеш да се фръцкаш, но без лекарства ? За пореден път виждаме лицемерния хуманизъм на Европа
149
30
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
И когато след 20 години Руския ботуш стъпи в България, старите Путнофили ще викат - "Eй може да си загубим совбодата и пак да ни избият населеието което може да мисли, ама преди 20 години плащахме 10% по-малко за ток за 1-2 години. Струваше си!"
148
5
 
31
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Идват тежки дни за консуматорите на кравешки екскременти.Кураж ДрОгари,достойният живот е хубав.
147
64
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ЕС спре да ползва руски газ, с Раша е свършено, те немат друг доход рашките :)))
146
7
 
69
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Разликата между Макрон и Марин Льо-Пен е 3% само дни преди изборите . Спечели ли Льо-Пен ще иницира референдум за напускане на ЕС ,според социолози над 50% от Французите не искат ЕС! Ако страната основателна се откаже от това което е създала ще се получи ефекта на доминото и със ЕС и американо-угодната политика ще е свършено !
145
50
 
10
 
! Отговори
ФФФ преди 2 години
Родните ватняци чакат със свити cърца дали дядя Путин ще успее да победи в Донбас до 9ти май. Това е критична дата. Засега нещата са се закучили и изглежда силите са изравнени, обаче една мощна военна доставка от НАТО за Украйна, може бързо да обърне нещата. Всичко виси на косъм , особенно за русията.
144
1
 
44
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Нещо не схващам? Всяка европейска държава си има кран на входа. Затваря го и се приключва драмата. То е малко, като да си изключа бушона и санкционирам енергото. За ВиК е същото. Затварям крана и не им ползвам водата. Къде точно е проблемът?
143
5
 
55
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 години
Както го предсказах в много коментари правени тук в тоя сайт през последните 10-15 години .Точно когато дойде времето да приемем Евро ,ЕС ще се разпадне . Ако тогава вероятността да излезна прав беше 0.001% то в момена вероятността е горе долу 50 на 50 !
142
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ламята, нещо да се е променило? Гледаме руската диващина live!
141
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха! Все още Русия не е обявила новите си санкции! Лавров е на съвещание в ОПЕК. Очаквам шок и мат!
140
43
 
6
 
! Отговори
FFF преди 2 години
Тези санкции досега са напъл но достатъчни. Въпроса сега е Украйна да се зарежда регулярно с достатъчно амуниции и оръжие, за да може руските войници да празнуват 9ти май у дома си с увесени носове.
139
4
 
65
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Тоя филм със санкцийте и демонизирането на Русия,руснаците са го гледали с векове.Още по времето на Бонапарт,за руснаците се е говорило като за ди.ваци,склонни към канибализъм.В бонапартовата армия се е говорило на 12 езика.Интересен феномен е,че след като изяде шамарите ,в Европа настъпва рязък период на преосмисляне,на отношението към Русия.Това разбира се,трае ден до пладне и до следващата порция шамари.