Хотелиери, приютили бежанци, са в колапс

Украинките са готови да работят, но няма къде да оставят децата си
11 апр 2022 09:33, Петя Славова
126
Хотелиери, приютили бежанци, са в колапс
Снимка: БГНЕС

На ръба на оцеляването са хотелиери, приютили украински бежанци. Браншът е принуден да отказва резервации, а няма средства да върне депозити за великденските празници.

Още по темата

Втори месец хотелиерите в Балчик предлагат подслон на майки с деца от Украйна и вече не смогват. Притесняват се, ако това продължи, че сезонът за тях ще пропадне. А с това и надеждата да си върнат дълговете, натрупани до момента.

И макар да дават убежище на майки с деца, все още чакат помощ от държавата. Христо Желев, управител на хотел в града, споделя пред Нова тв, че всички са на ръба на оцеляването. "Около 40 дни имаме пълен хотел с бежанци. На 100% всичко е заето, разходите са огромни. Натоварването е огромно, разходите - също. Сложно е да се издържи без толкова приходи", обясни той. Желев вече е подал молба за кредит.

Пламен Козарев споделя, че отказът на туристи прави положението сложно. Хотелиерите се надяват държавните почивни бази да бъдат отворени за бежанците или да бъдат пренасочени в зимните курорти. "Ако държавата вземе такова решение, можем да посрещнем летния сезон. Иначе няма да оцелеем", прогнозира той.

А какви ще са сметките за ток, хотелиерите още не знаят, защото не са работили досега при зимни условия.

Според собственика на хотел в Балчик Олег Константинов 70-80% от бежанците са майки с деца. Украинката Юля уверява, че иска да работи, но първо трябва да настани децата си в детска градина. "Процедурата се оказа дълга и продължава най-малко месец", обяснява Юля.

Според други, най-оптимистичният срок децата да тръгнат на детска градина е три месеца, тъй като нямат всички ваксини, необходими да постъпят в детското заведение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Bijko преди 2 години
Нали им се дават по 40 лв на ден 100 човека по 40 лв 4000 на ден на месец 120 000лв. без ддс за туристи реват кога ще им се напълни хотела на 100% хранят с картофи и ориз сами си чистят стаите ....половината им остава чиста печалба алчни и безкруполни индивиди
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поемайте ги в къщи за тъщи на политиците!
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Желев, управител на хотел в града, споделя пред Нова тв, че всички са на ръба на оцеляването. "Около 40 дни имаме пълен хотел с бежанци. На 100% всичко е заето, разходите са огромни. Натоварването е огромно, разходите - също. Сложно е да се издържи без толкова приходи", обясни той. . . . . . . . . Въпреки хуманизма си заслужава да бъде разорен! Така не се ръководи фирма - безогледно, после чака! Казаха вече 60/40! Откъде 40% ще вземе, ако не е излъгал за доходите, което няма да е ново за
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Готово да отидат във центровете за бежанци или да си плащат
100
3
 
14
 
! Отговори
Ванка преди 2 години
Така ви се пада,кой ви карал да ги настанявате по хотели,място на бежанци в бежански лагери,а сега духайте на тези укри
99
4
 
15
 
! Отговори
Деян преди 2 години
Дреме ми дали някакъв богато хотелиер не се справя с бежанците ,богатия си е богат той винаги ще е такъв
98
1
 
17
 
! Отговори
Роко Скиавоне преди 2 години
Този защо си мисли,*** на някой му пука дали ше оцелее или не
97
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Йово троша 95. Като пишеш лъжи, къде гледаш? Кой дава по 40 лева на украинците на ръка? Дават се на хотелиерите, които сега реват.
96
5
 
22
 
! Отговори
ПАРАЛЕЛ 43 преди 2 години
Абе хора , имате ли акъл ? Държавата нищо няма да ви плати . Вие от умрял писмо получавали ли сте ? Не ги приемайте и това е ! Ще ви доведат до фалит !
95
20
 
6
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Колко са руските *** тука, дето храчатбез срамно върху украинските жени и деца,които бягат от руското насилие и...смятам да уведомя властите и да ги питам,какви мерки ще предприемат срещу троловетеи сайтовете, които им дават поле за изява.
94
2
 
21
 
! Отговори
Айде стига преди 2 години
Или помагаш и не се жалваш или не... от пандемия та изнемогваха, Сега украинскитежени и деца им тегнат... въобще мутренски драми.
93
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да злорадствам. Но ...трябваше да го предвидят, че украинците не са нормална нация. Вечно мрънкащи и недоволни , и винаги да са под крилото на някой, който да ги хрантути докато може. След което - шут и нов будала. Разгледайте само какви мемове хвърчат от Европа за тях. Лошото е, че България, с тези 5 милиона мизерника, е примамлива за заселване от много нации. Но простоКиро едва ли го разбира.
92
6
 
38
 
! Отговори
Уеф преди 2 години
Неса бежанци по закон такива са до румъния тези са мигранти нагли охранени .теса сем на фашистите само тях са пуснали
91
40
 
11
 
! Отговори
Дунава преди 2 години
Защо позволявате на 10 путински трола да тровят всички сайтове? Ползват различни IP адреси и не спират да бълват пропаганда.
90
7
 
41
 
! Отговори
ВиК то преди 2 години
Да и всички коли на украинци пред хотелите са от 50 000 лв. нагоре. Да си плащат те
89
6
 
60
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Така ви се пада ,вашата мама проста.Искайте от тях да си ви плащат,ако не искат вън от хотела.
88
6
 
88
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Като си даваш *** под наем няма да ревеш. Никой не ги е карал " хотелиерите" да приемат украинските ***. В Германия и Швейцария ги настаняват във спортни салони със общи бани и тоалетни. Карат ги да си чистят и да си готвят сами. Ама ние сме натегачи, пари им даваме всякакви екстри. Трябва в ЕС да ни кажат браво. Но *** и натегача всеки го използва но никой не го приема на сериозно. Какво всички са се вторачили във съдбата на тъпите укри. Те са си виновни сами
87
5
 
52
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Това хотелиерско племе е като каца без дъно.Няма наяждане.
86
23
 
44
 
! Отговори
Големия Робот преди 2 години
То в тея нашите кочини, няма нито един хотел. Тези постройки може по-скоро да се квалифицират като пансиони. Който е ходил на истински курорт знае какво е хотел и какво е хотелиер. А тея палячовци с големите претенции как въобще намират персонал да ги търпи ми е непонятно
85
14
 
120
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Защо не ги настаниха в лагерите за бежанци, с какво са повече от сирийците, и тебяха с деца . Украинците са нагли и нахални, като президента си,който не спря да реве.Хотелиери изгонете ги,само внимавайте да не ви запалят