Да "докосне" Слънцето – задачата на нов апарат на НАСА

Космичекият уред с големината на автомобил ще тръгне през 2018 г.
50

3500 гледания   |  Още видео
Да "докосне" Слънцето – такава е целта на нов космически апарат на НАСА. Мисията струва на американската космическа агенция милиард и половина долара.

Parker Solar Probe – апарат с големината на автомобил, ще поеме към Слънцето през юли следващата година. Неговата цел е да достигне на разстояние 7 милиона километра от слънчевата повърхност. При екстремни условия - температури от близо 1400 градуса по Целзий, въздействие на свръхзвукови частици и мощна радиация.

"Това ще бъде първият космически апарат, който ще навлезе дълбоко в слънчевата атмосфера. Ще стигнем до слънчевата корона, която крие много мистерии, обърквали учените в продължения на десетилетия, и се надяваме най-накрая да разгадаем тези мистерии", коментира Ники Фокс, учен от мисията.

Защо короната – най-външният слой от атмосферата на Слънцето, е по-гореща от неговата повърхност? Това е един от въпросите, които очакват своя отговор. За да го получим, сондата ще бъде оборудвана с различни измервателни уреди. Те ще изпращат всички събрани данни на Земята.

"Положили сме много усилия и време за тестове, за да се уверим, че апаратът ще се държи точно по начина, по който очакваме. Мислим за него по цели дни и нощи, целта ни е да предвидим абсолютно всеки детайл", пък поясни Джим Кинисън, инженер от мисията.

След изстрелването си сондата ще направи седем обиколки на Венера, докато достигне орбита на Слънцето през декември 2024-а година. Очаква се апаратът да се завърти около звездата 24 пъти, доближавайки се все повече с всяка следваща обиколка.

Как върви подготовката на историческата следваща стъпка от изследването на нашата звезда – вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.


50
Още от Наука
Учени предлагат нов вид възобновяема енергия
Напиши коментар Коментари
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е че те руснаците това го направиха още преди 70 години
:D
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Коментарите както винаги показват нивото на родното образование. Балканска трагедия.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 43

Защото не го разбират. А мисъл нямат.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как ми е писнало от големите "разбирачи" родни ... нямате идея какви глупости говорите ама нали все сте много отворени имате просто дълг да си излеете простотията.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гледам, че всички говорите за топлината и как тя ще унищожи апарата. Никой не казва никъде в статията за слънчевия вятър, който буквално може да раздроби на частици апарата.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 31 :

В опита си да се направиш на умен ,само се излагаш и показваш всъщност колко си неук.
Планетата ни се загрява от слънцето чрез Радиация,а атмосферата отговаря за това ,да се задържи температурата в този си вид на Земята.В разстоянието между земята и слънцето ,температурата е -270 градуса.Ти какво си мислеше ,че в слънчевата ни система е страшна жега заради слънцето ли ? Само отделните обекти се награвят чрез радиация ,а в свободното пространство е абсолютната нула.
44
4
 
1
 
! Отговори
ОТ Горе ВЪЗМУТЕНИ преди 3 седмици
Предлагаме да се ликвидira NASA .НАпомняме че няма откъде да купим и доставим НОВО СЛЪНЦЕ от този много лечебен тип..Наркоманите от NASA не спряха да пращат контролирани от жестоки врагове на слънчевата ни система вражески апарати срещу слънцето..
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо бе хора, защо толкова мразите прогреса и мисълта ?
42
3
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 3 седмици
Хахахаха тия пак са втори , севернокорейците кацаха там и се върнаха вече ...
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 16

NASA изпрати снимки от всички планети в Слънчевата Система. Американски апарати щъкат на Марс десетки години. През това време Рашка няма адекватна карта на собствената си територия.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 39 Заради глупаците 'Интелигентните и МОЖЕЩИТЕ" страдат викаш?
Палячо, стига ме разсмива!
Като си некадърник, глупаците покрай теб виновни?
Муахахахаа...
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заради такива като теб, не са кацнали още там. Много се навъдихте.
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 36 Да се чуди човек и на такива като теб ,които повярваха на американците преди 30 години, че 2020-та година американец ще кацне на Марс! Ей такъв си и ти!
На Марс още 50 години най-малко няма да има човек кацнал там!
37
1
 
4
 
! Отговори
До 35 преди 3 седмици
Хайде да видим дали няма да стигне апарата до там, докъдето са обещали въпреки 1400 градусовата температура.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А Земята е плоска, нали? Щото колкото и на високо да се качиш, даже и от Черни връх, не се вижда да е извит хоризонта. Да се чуди човек как си си пуснал компютъра сам.
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 34 МХМ, вече се чудиш каквио простотии да изсмукваш от пръстите си...ми облепи си космическия апарат с огледала и го пшусни към Слънцето.... На 1400 градуса не огледала и метал ще ти остане в продължение на месеци летене на тази температура, но и мозъкът ти няма да го има гледащ от апаратна на НАСА!
34
1
 
6
 
! Отговори
До 31 преди 3 седмици
Нали ти казах, че топлината се разпространява по три начина. Тя достига до Земята от Слънцето през вакуума чрез топлинното излъчване - инфрачервената радиация, a тя може да се блокира лесно с диелектрично огледало.
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 32 Муахаха...огледалото не се нагрявало от Слънцето! Муахахаахаххахаха
Е нямам думи за теб! Фолиото...за ФОЛИОТО ГОВОРИМ! Защо фолиото прегаря на 300 градуса във фурната? Аре да сложа и едно огледало във фурната на 300 градуса да видим няма ли да се пукне.)))
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво сравняваш Космоса с фурната си "Раховец" вкъщи?! Хептен от нищо не разбирате вие, старците. Мислиш, че на Слънцето гори огън? За да се нагрее нещо от топлинно излъчване, то фотоните трябва да се поглъщат от това нещо. Ако се отразяват, ако ще и интензитета на излъчването да е много силен, то повърхността ще остане студена. Нагрява ли се огледалото, когато го пече Слънцето - не. Значи предмета зад огледалото е защитен.
31
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 29, Младеж си даже на 60 да станеш, защото те оборвам с аргументи. Сам си п;ротиворечиш- казваш че топлината не се пренася във вакуум, а аз ти задавам простичкия въпрос: Тогава как топлината от Слънцето идва до нашата Земя, като не сер разпростира във вакуум? Оплиташ се в собствените си измишльотини, младеж.