Нов трус

3,5 по Рихтер в 7,05 ч., земетресението бе усетено в цялата столица
16 ное 2008 07:08,
679
Нов трус
Снимка: БГНЕС

Ново земетресение разтърси София в сутрешните часове.

В 7,05 ч. трусът бе усетен в столицата.

По данни на Сеизмологичния институт към БАН земетресението е с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер.

Епицентърът на труса отново е на 5 километра от София, съобщи Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичния институт към БАН.

По думите му през следващата седмица се очакват вторични трусове.

„Нормално е да има такива и те ще са от степен под 4 по скалата на Рихтер”, уточни Ботев.

Той допълни, че тези трусове вероятно няма да бъдат усетени от голяма част от гражданите и ще бъдат регистрирани единствено в института.

Сеизмолозите твърдят, че снощното земетресение е било на дълбочина 8-9 км, докато трусът от тази сутрин е бил по-дълбок - 14-15 км, усетен е само в София.

Няма прекъсвания по електропреносната мрежа, няма изменения върху системата от язовири, каскади и вододопреносните съоръжения в града. Нормално функционира и столичното метро.

В две жилищни сгради са се появили пукнатини след земетресенията в София, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

Екипите на ведомството са реагирали на двата сигнала, които са подадени от гражданите.

Едната пукнатина е забелязана в апартамент на осмия етаж в блок на бул. "Никола Вапцаров". Според експерти възможно е тя да е стара и сега да се е увеличила незначително.

Живеещите в апартамента обаче обяснили на екипа на МИС, че пукнатината се е появила сега.

Друга пукнатина е забелязана близо до балкон на ул. "Чавдар войвода".

И за двата случая е информиран, както дежурният в общината, така и районният кмет. Няма опасност за живущите.

От МВР съобщиха, че нямат данни за пострадали хора и поражения.

Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов откри пряка връзка между снощните земни трусове в София и взривовете във военните поделения в Челопечене през лятото.

Не може това да не повлияе на сеизмичните процеси. Поне така си го обяснявам аз, заяви Борисов пред БНР.

Аз не искам да споря със специалистите, но просто го казвам като свое лично мнение, допълни той.

Борисов съобщи, че този момент има две сгради в София– в квартал „Лозенец“ и в "Средец“, които са пострадали.

И снощи София бе разлюляна от силно земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер.

Земетресението бе изключително кратко, не повече от 2-3 секунди, и се изрази в два или три последователни вертикални тласъка.

Епицентърът му бе в южната част на столицата.

В коментарите под статиите наши читатели споделят, че снощи към 0,08 ч. е имало нов трус, но доста по-слаб.

Какво да правим при земетресение

Не се паникьосвайте и не хуквайте да бягате напосоки.

Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако можете да излезете на открито до 10 секунди.

В никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора, това може да е смъртоносно.

Заемете най-безопасното място в помещението, в което сте – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло.

Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

Ако земетресението ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте.

След затихване на земетресението напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключете тока, газта и водата.

Dnes.bg призовава своите читатели от София да предоставят кратка информация за състоянието на кварталите (където живеят) в коментарите под новината. Благодарим ви!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


679
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
678
0
 
0
 
! Отговори
впечатлен преди 15 години
Ей хора, аз се начетох на коментари. За първи път попадам на такова нещо, дето го е писал 672, тоест ни е промокирал да мислим с този уеб сайт. Аз доста прочетох, а и Библията чета, но това си е пророчество, дадено на този човек Петър Велев. Аз лично си мисля че само по-добре може да ми стане ако се помоля за София Бог да я опази. Пробвайте и вие, какво ще ви стане... То е ясно че Дарвиновата теория е вече безвъзвратно в забрава, защото ако беше така сега щяхве да сме супер човеци, а от този форум си личи че сме мноого зле...Та който иска нека види какво е писал човека за България и какво още може да ни се случи, ако не се озаптиме в щуротиите си...ето и от мен уебса: .petarvelev.info има кво да се види еи научи от там...
677
0
 
0
 
! Отговори
Bistra преди 15 години
Predi okolo 5 min ima6e novo zemetresenie ili pone az go usetih namiram se v Hladilnika na ul.Sreburna na rabota sum i moga da kaja 4e po sila prili4a6e na tova ot subota v 22.08 kato imate v predvid 4e ofisa mi e na 1 etaj
676
0
 
0
 
! Отговори
Борово 06:12 преди 15 години
Усетихме нов трус,хоризонтален,в Борово..
675
0
 
0
 
! Отговори
Младеж преди 15 години
На всички им е ясен умствения багаж на този профан Бойко Борисов,но по-голяма простотия и най-тъпия не може да измисли! Недоумявам как е възможно да е бил преподавател! Вероятно е ръсил просташки лафове / това го умее много добре ,признавам/ и така се е измъквал от ситуацията.И той се пъне да управлява страната!!! Аман ни е работата,ако това стане !Тогава и останалите кадърни млади хора ще се изнесат от България. Тук ще останат мутрите / на които той разреши бизнеса / и чалгаджиите!
674
0
 
0
 
! Отговори
jjjj преди 15 години
jivej v bani6ora na 7 etaj i usetich na 15.11 v 22 ,10 min silen vertikalen zemen trus mnogo se izpla6ich,o4akvach oste trusove no za radost ne posledvacha drugi,no na 16.11 rano v 7,05 otnovo malko po slab trus me raztrese,bjach oste v legloto,4uch i silen taten,chi4 ama chi4 ne vjarvam na tezi seizmolozi 4e njamalo da ima po silni trusove,a 6teli da badat vse po slabi i po slabi, i te kato komunistite lajat kato za svetovno!VSE PO DOBAR I PO BOGAT STAVAL JIVOTA NI, XA XA XA!
673
0
 
0
 
! Отговори
КОКО РУСЕ преди 15 години
ТЯ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕМЕСТИ В СОФИЯ ДА ЖИВЕЕ И ЗА УИКЕНДА, КОГАТО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ СЕ ПРЕБИРАТ ПО СЕЛАТА СИ И ТРЪГВАТ ЕДНОВРЕМЕННО ,ЧАК ПЛАСТОВЕТЕ ПОД НОЗЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ТРПЕРЯТ ПО СОФИЙСКО.НЕ СЕ ПРЕТИСНЯВАЙТЕ,КОГАТО И ДРУГИТЕ БЪЛГАРИ ОТ АНАДОЛА И ТЕ ОТИДАТ ДА ЖИВЕЯТ В СОФИЯ СЛЕД НЯКОЯ ДРУГА ГОДИНА И КАТО СЕ ПРИБИРАТ И ТЕ ЗА УИКЕНДА ТОГАВА КАКВО ЩЕ СТАВА Е ИНТЕРЕСНОТО.
672
0
 
0
 
! Отговори
looker преди 15 години
Sluchaino popadnah na tozi web site, koito se okazva yavno prorochestvo. Dano da ne se sbadnat ostanalite neshta... kakvo shte vi stane, molete sem na Tvoretsa nei da ni zapazi! .petarvelev.info
671
0
 
0
 
! Отговори
looker преди 15 години
Sluchaino popadnah na tozi web site, koito se okazva yavno prorochestvo. Dano da ne se sbadnat ostanalite neshta... kakvo shte vi stane, molete sem na Tvoretsa nei da ni zapazi! .petarvelev.info
670
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 15 години
http://corkscrew.hit.bgТрус от 9-а степен по Рихтер ще разруши СофияРазрушително земетресение ще има по линията Анадола - Пловдив - София - Кресна - Гърция. Огнището в София ще е с магнитуд поне от 9-а степен по Рихтер. Това съобщи за монитор един от авторите на теорията на тирбушона професор Рангел Гюров.Земетресението ще бъде резултат от въртеливото движение на земната повърхност, което води до обмен на земна маса в Средиземно море между Гърция и Кипър. Другите две критични точки, които също са ъ център на спираловидно движение при обмена на земната маса са Мексиканският залив и Тихият океан. Разместването на земята в първата от тях ще стане причина за опустошително земетресение в Северна Америка, а най-вероятно по-слаби ще има в Южна. По-лек ще е трусът на Балканите, а най-слаб ще е този в Тихия океан. Заради разместването на земята под океана ще се надигне опустошително цунами, което да помете западните брегове на Северна Америка, разказа един от авторите на теорията на тирбушона. Никой учен обаче не може да прогнозира кога ще се случат опустошителните трусове. Сега може да се предскажат заметресенията само по температурата на водата, повишаването нивото на подземната вода, миризмата на газовете, по леките земетръси и поведението на животните.От трите точки - Мексиканския залив, Средиземно море и Тихия океан навлиза земна маса, която излиза през южния полюс нагоре. Завъртанията на земната повърхност са факти, а не хипотеза, твърди професор Гюров. Потвърждение за това бил огромният кратер в Мексикансикия залив, за който американски учени предполагат, че е получен в резултат от силен сблъсък с астероид или огромен метеорид. Между Гърция и Кипър пък преди 7500 години е бил потопът. В третата критична точка - Тихия океан, също е имало природни катаклизми.Професор Гюров обяснява, че движението на земната повърхност е около сантиметър на година. Въпреки, че не се усеща от хората, то ще доведе до явления като земетресения, които ще променят живота ни изцяло.Освен, че с новата теория на тирбушона проф. Рангел Гюров отрича общоприетата за тектониката на плочите, той оспорва още едно твърдение на учените за земните трусове. Това, че по - слабите, но чести земетресения освобождават натрупаното напрежение в земята. Това е невярно. Напротив, точно честите слаби трусове предвещават, че идва опустошително, твърди професорът. Според него сега се натрупвало напрежение в земята в района на Турция и Иран.
669
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето помощ към всички, които искат да се впишат сред връстниците си и искат да станат фешън:Библия за фешъни1. Бъди як.2. Бъди фешън.3. Слушай поп-фолк.4. Опитай се да бъдеш горните три неща едновременно.5. Не бъди селянин.6. Приеми точка 5 буквално. Ако случайно си от село, примерно Козарско, Пазарджишко или Горски Извор, Хасковско, казваш, че си от Пазарджик или Хасково съответно.7. Най-добре казвай, че си от София, Пловдив или Варна. Гледа се лошо на яки поп-фолк фенове от малки населени места. Могат да те обвинят, че си селянин, а ти не си.8. Опитай се да бъдеш като Панайот от Биг Брадър 3. Независимо от всичко, което се говори за него той е много ЯК и се е снимал в поп-фолк клип.9. Колкото се може по-често използвай думата як"и производните й в речта си.10. Забрави за думите извинете" и благодаря". Казвай вместо тях Опааааааа" и мерси".11. Единственият истински поздрав между двама истински яки поп-фолк фенове е К'во става, бе ***!"12. Няма значение какво и къде си учил (например Тракийският университет в Стара Загора), винаги казвай, че учиш или си учил в УНСС.13. Пребивай всеки който ти каже, че си Унесеселянин"! Разбрахме се вече, че не си селянин.14. За да затвърдиш точка 5, наричай всички различни от твоя вид селяни".15. Приемай точка 2 много на сериозно! ТИ ТРЕБВА ДА СИ ФЕШЪН!16. За тази цел следи последните клипове по ТВ Планета и/или ТВ ФЕН. Там ще видиш как трябва да се обличаш, държиш и подстригваш.17. Няма значение колко пари си дал за дрешките си, твърди, че са страшно скъпи и са ти донесени специално от Турция.18. Като стана въпрос за телевизия, за да си истински як можеш да гледаш само следните телевизии - ТВ Планета, ТВ ФЕН, ТВ Хит, M SAT, а да и bTV, еднакви боз ъъъ искахме да кажем еднакво яки са.19. Гледай и Анимал Планет и запаметявай някакви сълзливи истории за различни животинки и ги разказвай на жените. Това ще те направи доста вървежен.20. За да си още по-фешън си купи поне половин килограмов сребърен ланец и го носи винаги. Ако нямаш толкова евромарки пробвай да си купиш ланец от никелирана стомана. Моли се никой да не забележи.21. Когато те попитат какво слушаш отговаряй Поп-фолк, черно и гръцко (или сръбско, както си избереш)!"22. Осмивай всякакъв стил музика, различен от по-горе изброените!23. Никога, ама никога, каквото ще да става не казвай, че слушаш чалга. Каквото и да твърдят другите ТИ НЕ СИ ЧАЛГАДЖИЯ!24. Също така не казвай, че слушаш Глория, дори и някога да си го правил. Истинският поп-фолк фен трябва да се разграничава от т.нар. чалга и чалга певачки.25. Кралицата на поп-фолка е Ивана, а НЕ Глория. Запомни това добре.26. Истинският поп-фолк фен не се вози в градския транспорт, нито ползва маршрутки.27. Дори и да ползваш градският транспорт, отричай! Градският транспорт е за селяни, а ТИ НЕ СИ СЕЛЯНИН!28. Истинският поп-фолк фен или си
668
0
 
0
 
! Отговори
ludiq преди 15 години
хора не е от тук само тресе по целия свят и все по често НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ!!! ясно е че до 50 год движението на океанските пластове ще спре както и гълвстринн нещо става със земята но лошото е че маи е планирано и земята се бори защитава се.
667
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nadqvam se,che go kaza na maitap,zashtoto vuv filmite ne umirat hora naistina,a pri takova bedstie moje da ima hilqdi nevinni jertvi.molq te ne izkazvai poveche takiva mneniq....tova ne e shega.a i ne pojelavai tova koeto ne iskash na teb da ti se sluchi.....
666
0
 
0
 
! Отговори
а преди 15 години
мурето ще удари *** бе кавал неграмотен
665
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
СЕГА СЕ НАДЯВАМ МУРЕТО ДА ВЗЕМЕ ВАРНА И БУРГАС. Ще бъде готино като американски филм!
664
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
дали сега няма да има затишие пред буря и после Витоша да удари още по-яко
663
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Лъжло, капутко!(Ми нали най-лудите пишат по форуми и коментират в сайтове като този бе? Кой нормален човек ще пише по форуми? Само мързелив човек. А тези дето пишат от работното мяст - то затова сме на това дередже.Ани, ***, мисли преди да обиждаш. Хората в Интернет са ***.
662
0
 
0
 
! Отговори
Бойко Илиев преди 15 години
На 22 ноември 2008 г. към 10ч.30мин. ще има земетресение около София-Благоевград. Защо? Помните ли трусовете в Ямбол? Първият трус е на 9, а вторият трус е на 13 август 2002 г. 4 дни разлика.Помните ли трусовете в Габрово и Стражица: на 14 април и на 12 май.Интервалът между тях е 28 дни,колкото е една обиколка на Луната по траекторията и. През декември също ще има трус.Купете книгата "На лов за земетресения". Ще се появи от вторник по сергиите за вестници.tornadobgi***abv.bg
661
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
DO 654 pokaji mi 1 dokument v koito pi6e 4e Vito6a e vulkan za6toto imam rodnini geolozi i te kazvat 4e tva sa pulni gluposti vito6a nikoga ne e bila vulkan. Morenite sa s lednikov proizhod .Ili iska6 da mi kaje6 4e pod vsqka planina pod koqto ima zemetresenie e vulkan haha
660
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
az sum ot drujba 2 i go usetix mn silno masata ni se premesti dosta na pred i az i moita priqtelka pone 20 min ne smeexme da pomrudnem a sutre6noto napravo me izxvurli ot legloto :X
659
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ХОРАТА, РОДЕНИ НА ПЛАНИНА СА ПРИРОДНО НЕИНТЕЛИГЕНТНИ, МРЪСНИ, МЪРЗЕЛИВИ И ОТКЪСНАТИ ОТ НОРМАЛНИЯ СВЯТ! Точно затова са такива, защото живеят на по-студено, мръзнат и за да идеш до близкия град ти отнема много време по завоите. Сравнете Правец с някой равнинен град. ЕГА БАЛКАНА ЗЕМЯТА ДА ГО ПРИБЕРЕ И НА РАВНИНА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ. АЗ ОБИЧАМ ПОЛЕТАТА.ДАНО СЕ СБЪДНЕ ПРЕДСКАЗАНИЕТО, ЧЕ ПЛАНИНИТЕ РАВНИНИ ЩЕ СТАНАТ.Всеки предпочита простора на обшироното поле пред планината.